FOTO: REUTERS
StoryEditor

Mali, Burkina Faso a Niger diskutujú o hrozbe zo strany štátov hospodárskeho spoločenstva

19.08.2023, 12:38
Autor:
TASRTASR

Tieto tri krajiny majú po prevratoch vo svojich krajinách vojenské vlády, preto boli zo združenia štátov vylúčené.

Predstavitelia vojenského velenia afrických štátov Mali, Burkina Faso a Niger sa v sobotu zišli v nigerskej metropole Niamey, aby pripravili svoju spoločnú obrannú stratégiu ako reakciu na možnú vojenskú intervenciu jednotiek Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov proti strojcom prevratu v Nigeri.

Pre prípad vojny

Ako s odvolaním sa na nigerskú televíziu informovala agentúra DPA, cieľom stretnutia v Niamey je rozhodnúť o konkrétnych opatreniach pre prípad, že sa spoločenstvo rozhodne "vystupňovať vojnu".

DPA pripomenula, že Mali, Burkina Faso a Niger majú po prevratoch vo svojich krajinách vojenské vlády, preto boli  zo združenia štátov vylúčené.

image

Africké štáty sú pripravené. Vojenská intervencia v Nigeri môže začať

Šéfovia armád ECOWAS v piatok neskoro večer oznámili, že sú pripravení vojensky zasiahnuť v Nigeri "hneď, ako bude vydaný rozkaz". Všetky možnosti vrátane diplomatického riešenia však naďalej zostávajú na stole, uviedol podľa agentúry DPA v piatok večer v hlavnom meste Ghany Akkra komisár ECOWAS-u pre politické záležitosti, mier a bezpečnosť Abdel-Fatau Musah.

Musah informoval, že Niger najprv navštívi sprostredkovateľská misia združenia ECOWAS. Ak jej úsilie zlyhá, blok štátov pristúpi k vojenskému riešeniu, ktorého cieľom bude obnovenie ústavného poriadku v Nigeri.

Zásah môže príjsť kedykoľvek

Aktivácia pohotovostnej jednotky už podľa Musaha prebieha a jej príslušníci sú pripravení "kedykoľvek" zasiahnuť. Stanovený bol aj dátum potenciálnej intervencie, nie je ho však možné zverejniť. S účasťou na zásahu súhlasili všetky členské štáty okrem Kapverd a tých, kde je pri moci armáda.

image

Náčelníci armád afrického spoločenstva rozhodujú o možnom zásahu voči pučistom v Nigeri

Junta v Nigeri, ktorá sa ujala moci 26. júla, vyhlásila, že je ochotná rokovať, no doteraz blokovala všetky diplomatické snahy združenia ECOWAS, ktoré okrem obnovenia ústavného poriadku požaduje aj návrat zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma k moci. Bazoum je  stále v domácom väzení.

Niger s približne 26 miliónmi obyvateľov bol pred prevratom jedným z posledných spojencov USA a európskych štátov v oblasti Sahelu. Francúzsko a USA majú v tejto krajine, ktorá leží na kľúčovej migračnej trase do Európy, dôležité vojenské základne.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 04 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 05 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:52