Bývalý americký prezident Donald Trump na policajnej fotografii, ktorú vydal šerif Fultonského okresu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prvýkrát v rade s opilcami a zločincami. Nová fotka Trumpa má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj

25.08.2023, 15:20
Autor:
pttptt
  • Prvýkrát v histórii USA vidíme exprezidenta USA v pozícii, ktorá patrí skôr drogovým dílerom, opitým vodičom alebo zločincom, napísala agentúra AP.
  • Americký exprezident Donald Trump sa vo štvrtok v noci vydal úradom v štáte Georgia.
  • Šerifova kancelária v okrese Fulton vyhotovila fotografiu 77-ročného politika ako každého iného čerstvo zatknutého. 

Jeden obraz, jedna tvár, jeden historický americký okamih. Tak zahraničné médiá hovoria o momente zo štvrtkového večera, keď vo väzení v centre Atlanty cvakla uzávierka fotoaparátu. 

Vznikla tak policajná fotografia, ktorá prvýkrát v histórii Spojených štátov zachytáva exprezidenta USA. Odborníci sa zhodujú, že má snímka mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj.

VIDEO: Trump sa v americkej Georgii vydal úradom:

Emocionálna snímka

„Prvýkrát v histórii Spojených štátov vidíme exprezidenta USA v pozícii, ktorá patrí skôr drogovým dílerom, opitým vodičom alebo zločincom. Atribúty moci sú pre túto chvíľu preč,“ napísala agentúra AP.

Americký exprezident Donald Trump sa vo štvrtok v noci vydal úradom v štáte Georgia, kde čelí obvineniu z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb. Šerifova kancelária v okrese Fulton vyhotovila fotografiu 77-ročného politika ako každého iného čerstvo zatknutého. Trump na nej stojí pred nevýrazným šedým pozadím a jeho oči sa stretávajú s objektívom. Politik má na sebe modrý oblek, bielu košeľu a červenú kravatu.

Spolu s Trumpom je obžalovaných aj ďalších 18 ľudí, ako však zahraničné agentúry upozorňujú, jediný Trump má na fotografii vzdorovitý pohľad, ako by sa pozeral na svoju „nemesis“. Naproti tomu ostatní obvinení sa na fotografiách usmievajú, „ako by pózovali do ročenky“.

Marty Kaplan, profesor na Annenbergovej škole komunikácie Juhokalifornskej univerzity, pre AP uviedol, že Trumpova snímka sa „navždy stane súčasťou ikonografie života tejto americkej éry“.

image

Trump vo väzení: Exprezidenta zatkli, odfotili a prepustili na kauciu. Nazval to "výsmechom spravodlivosti"

Fotografia s číslom P01135809

Američanom sa síce podobný pohľad na exprezidenta už naskytol, napríklad v newyorskej súdnej sieni, fotografia s poradovým číslom P01135809 je však iná. Odborníci sa zhodujú, že má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj.

Trump síce čelí už štvrtej obžalobe, je to však prvýkrát, čo pózuje na „mugshot“, teda na identifikačnej fotografii podozrivého alebo zločinca. Takáto snímka je vnútorným obrazom systému trestného práva. Pre človeka symbolizuje stratenú slobodu a pripomína mu jeden z najhorších dní v jeho živote. Nikdy si ju nedá do fotoalbumu. Pokiaľ to teda nie je práve Trump. Ten sa s ňou potreboval natoľko pochváliť, že po dlhej odmlke vstúpil aj na sociálnu sieť X.

AP uvádza, že to musí byť obzvlášť neznáma situácia pre muža, ktorý sa narodil do privilegovaného prostredia, a ktorý je známy tým, že rád vládne, veľmi dbá na svoj imidž a vyšvihol sa do pozície jedného z najmocnejších mužov sveta.

„Slová sú bledé v porovnaní s obrazmi,“ doplnil Kaplan, a dodal, že pri pohľade na Trumpov ‚mugshot‘ všetko mizne. „Pozriete sa na fotografiu, a poviete si, že ten človek je podvodník. Je to moment, keď sa človek hanbí,“ dodal Kaplan.

image

Trump uviedol, že sa úradom v Georgii vydá večer miestneho času. Vytrvalo však odmieta akúkoľvek vinu

Kampaň prosperuje každým obvinením

„Vo štvrtok pôjdem do Atlanty v Georgii, kde budem ZATKNUTÝ,“ napísal Trump už na začiatku týždňa na svojej sociálnej sieti Truth Social. Dobre bol oboznámený s faktami - aby mohol byť stíhaný na slobode, musel zaplatiť kauciu vo výške 200-tisíc dolárov, pod podmienkou, že sa nebude snažiť ovplyvňovať svedkov.

Je teda nepravdepodobné, že by Trump považoval fotografiu z policajnej kamery za moment hanby. Naopak. Podľa niektorých mu v skutočnosti skvelo sedí do premyslenej kampane, ktorá napokon žne ďalšie a ďalšie úspechy zakaždým, keď je Trump obvinený.

A podľa zahraničných zdrojov aj s „mugshotom“ kampaň veľmi dobre počítala. Za 36 dolárov si totiž už pred Trumpovým príletom do Georgie mohol ktokoľvek kúpiť tričko s falošnou Trumpovou fotografiou a nápisom „nevinný“. Na internete je možné zakúpiť aj ďalšie desiatky podobných predmetov. A teraz má jeho tím niečo skutočné, s čím môže operovať.

Hrá mu mughshot do karát?

Ostatne už v priebehu niekoľkých minút po zverejnení sa snímka objavila na internete s komentárom „Mimoriadna správa, ‘​mugshot‘ je tu“. Rovnaká veta stojí aj v predmete najnovšieho e-mailu kampane na získavanie finančných prostriedkov. Kampaň inzeruje práve pripravené tričká. „Tento ‘​mugshot‘ sa navždy zapíše do histórie ako symbol amerického vzdoru proti tyranii,“ hlása popis produktu.

Trumpova policajná fotka sa navyše ihneď v piatok stala populárnou a má svojich hlasných podporovateľov aj medzi politickými osobnosťami. Republikánka Marjorie Taylorová Greeneová na platforme X, predtým známej ako Twitter, zverejnila miesto Trumpovej tváre tú svoju.

„Stojím po boku prezidenta Trumpa proti komunistke Fani Willisovej, ktorá nie je ničím iným ako politickým nájomným vrahom, ktorý má za úlohu zlikvidovať Bidenovho najvyššieho politického oponenta,“ napísala. Donald Trump tak k piatku čelí už 91 bodom obžaloby, a je otázkou, či ich zvráti vo svoj prospech.

image

Biden a Zelenskyj diskutovali o výcviku ukrajinských pilotov pre F-16 v USA, viaceré štáty ich Kyjevu sľúbili

01 - Modified: 2023-08-25 04:57:58 - Feat.: 1 - Title: Trump vo väzení: Exprezidenta zatkli, odfotili a prepustili na kauciu. Nazval to "výsmechom spravodlivosti" 02 - Modified: 2023-08-24 20:03:26 - Feat.: 1 - Title: Trump uviedol, že sa úradom v Georgii vydá večer miestneho času. Vytrvalo však odmieta akúkoľvek vinu 03 - Modified: 2023-08-24 08:14:35 - Feat.: 1 - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani sa prihlásil vo väznici v spojitosti s obžalobou 04 - Modified: 2023-08-24 06:07:38 - Feat.: 1 - Title: Trump v rozhovore varoval pred ďalším násilím v USA, ak prehrá voľby. Spoločnosťou sa šíria vášne a nenávisť 05 - Modified: 2023-08-24 05:52:58 - Feat.: 1 - Title: Trump v nebezpečnej väznici: Exprezident čelí obvineniam zo zasahovania do volieb. Nechá sa zatknúť
01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:41