Líder španielskej opozičnej Ľudovej strany Alberto Nunez Feijoo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielski socialisti odmietli návrh na skrátené volebné obdobie, veria v šancu uspieť s vlastnou vládou

30.08.2023, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Ponuku po dopoludňajšom rokovaní šéfa Ľudovej strany Alberta Feijóoa s lídrom socialistov a premiérom Pedrom Sánchezom odmietlo vedenie socialistov.

Španielski socialisti odmietli dnešnú ponuku šéfa Ľudovej strany Alberta Feijóoa, aby podporili jeho vládu na skrátené volebné obdobie dvoch rokov. Feijóo socialistom ponúkol rokovania nad niektorými zásadnými reformami výmenou za podporu jeho vlády. PSOE však verí, že má šancu uspieť v parlamente s vlastnou vládou, až pokus o nomináciu šéfa ľudovcov zlyhá, informuje španielska tlač.

Ponuku po dopoludňajšom rokovaní Feijóoa s lídrom socialistov a premiérom Pedrom Sánchezom odmietlo vedenie PSOE. Podľa hovorkyne socialistov Pilar Alegríaovej má Sánchez šancu v parlamente uspieť s vlastným návrhom na vládu a zabezpečiť krajinu stabilitu.

Rokovania so separatistami

Feijóo socialistom vytkol, že dávajú prednosť rokovaniam s katalánskymi a baskickými separatistami, ktorých podporu Sánchez potrebuje, aby pokračoval vo funkcii premiéra aj v novom volebnom období, než aby sa podieľali na takzvanom národnom pakte, ktorý im ponúkli ľudovci. Práve vplyvu a ústupkov separatistom sa Ľudová strana obáva, povedal Feijóo.

Feijóo dnes pri rokovaní so Sánchezom povedal, že má právo vládnuť, pretože jeho strana dostala najviac hlasov. Ponúkol mu, aby socialisti jeho vládu podporili s tým, že sa môžu dohodnúť po dvoch rokoch na rozpustení parlamentu.

image

Sánchez sa snaží získať separatistov v Španielsku aj sľubom presadzovania katalánčiny v Európskej únii

To by bola polovica volebného obdobia, ktoré v Španielsku trvá štyri roky. Ľudovci a socialisti by v tomto období spolupracovali na šiestich kľúčových reformách volených inštitúcií, zdravotníctva či hospodárstva.

Feijóo dostal od Kráľa Felipeho VI. po júlových parlamentných voľbách prvý pokus, aby sa stal premiérom. O tom, či bude stáť v čele vlády, bude rozhodovať parlament v dvoch hlasovaniach na konci septembra.

Patová situácia

V prvom Feijóo potrebuje podporu 176 poslancov, v tom druhom mu stačí podpora väčšiny poslancov, ktorí sa zúčastňujú na voľbách. Podľa španielskej tlače sa šéf ľudovcov môže spoľahnúť na podporu 172 poslancov zo svojej strany a jej spojencov. Ak neuspeje, navrhne kráľ parlamentu ďalšieho kandidáta na šéfa vlády. Očakáva sa, že to bude práve Sánchez.

Socialisti často poukazujú na augustovú voľbu nového predsedu dolnej komory, v ktorej ich kandidátka Francina Armengolová dostala podporu 178 poslancov. Hlasovali za ňu obe strany katalánskych separatistov, ktoré sú v parlamente, aj strana baskických separatistov EH Bildu.

image

V Španielsku po voľbách nastala patová situácia. Kľúč k riešeniu majú Katalánci

Tie však dali najavo, že hlasovanie o vedení Kongresu poslancov ich nezaväzuje k podpore novej vlády, o ktorej chcú so socialistami rokovať samostatne. Socialisti ale veria, že sa im nakoniec dohodu so separatistami podarí nájsť.

Ak sa parlamentu nepodarí zvoliť nového šéfa vlády do dvoch mesiacov od prvého hlasovania, tak krajina pôjde k predčasným voľbám, ktoré by sa konali pravdepodobne na začiatku budúceho roka. Do zvolenia nového premiéra zostáva vo funkcii súčasná Sánchezova vláda.

01 - Modified: 2023-07-27 11:18:44 - Feat.: 1 - Title: Nezamestnanosť v Španielsku klesla na najnižšiu úroveň od roku 2008 02 - Modified: 2023-07-27 08:10:04 - Feat.: 1 - Title: Španielsko dalo občianstvo iránskej šachistke Chadímovej, ktorá súťažila bez povinnej šatky 03 - Modified: 2023-07-24 18:45:08 - Feat.: 1 - Title: V Španielsku po voľbách nastala patová situácia. Kľúč k riešeniu majú Katalánci
01 - Modified: 2024-04-30 08:24:06 - Feat.: - Title: Španielska ekonomika rástla stabilným tempom 02 - Modified: 2024-04-29 09:46:27 - Feat.: - Title: Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry 03 - Modified: 2024-04-29 09:03:43 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Španielsku sa v apríli mierne zrýchlil 04 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 05 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 03:19