Transparenty s nápisom ”Oživme spolu Donbas!” a ”Voľte Donbas!” inštalovaný pre nadchádzajúce regionálne voľby plánované orgánmi dosadenými Ruskom v rámci rusko-ukrajinského konfliktu v Doneckej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moskva si upevňuje autoritu. V okupovaných častiach Ukrajiny Rusi začali regionálne hlasovanie

31.08.2023, 23:59
Autor:
ČTKČTK

Vo všetkých štyroch okupovaných regiónoch sa usilujú o plné funkčné obdobie Moskvou vybraní oblastní šéfovia, zmes proruských politických veteránov a ďalší kandidáti, ktorí sú známi len na miestnej úrovni.

Ruskom dosadené úrady dnes začali hlasovanie v ukrajinských regiónoch, ktoré okupujú ruské invázne vojská. Informovala o tom agentúra Reuters a portál The Moscow Times, podľa ktorého má ísť o súčasť regionálnych volieb, ktoré sa v Rusku uskutočnia 10. septembra.

Kremeľom dosadené úrady v Doneckej a Záporožskej oblasti usporiadali hlasovanie už od dnes, v Chersonskej a Luhanskej oblasti sa má začať v sobotu. Nekandiduje v ňom žiadna skutočná opozícia, pretože úrady vedú represie proti akýmkoľvek nesúhlasným hlasom, píše The Moscow Times. Ukrajinskí predstavitelia považujú hlasovanie za nezákonné.

image

Nočné ulice plnia plagáty a vlajky. Ruskú okupáciu na Ukrajine podkopáva aj nenásilné hnutie odporu

Moskva plne nekontroluje žiadny zo štyroch regiónov

Rusko sa spomínané štyri ukrajinské regióny, ktoré z časti okupujú jeho invázne vojská, vlani pokúsilo anektovať. Ruský prezident Vladimir Putin v októbri podpísal zákony o pripojení Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku.

Kroku predchádzalo proruskými úradmi narýchlo zorganizované hlasovanie na okupovaných územiach, ktoré Moskva označovala ako referendum o pripojení k Rusku, avšak Kyjev a svet výsledky odmietli uznať. Hlasovanie sprevádzali správy o nútenej účasti voličov a volebných podvodoch.

image

Čo majú spoločné Putin, Trump a mafiánsky štát

Tieto oblasti, spoločne s už skôr Moskvou anektovaným polostrovom Krym, tvoria takmer pätinu Ukrajiny, poznamenal Reuters a zároveň upozornil, že Moskva plne nekontroluje žiadny zo štyroch regiónov. Ukrajina sa snaží vo svojej protiofenzíve územia získať späť pod svoju kontrolu.

S Putinovou podporou

Vo všetkých štyroch okupovaných regiónoch sa usilujú o plné funkčné obdobie Moskvou vybraní oblastní šéfovia, zmes proruských politických veteránov a ďalší kandidáti, ktorí sú známi len na miestnej úrovni, opísal Reuters.

Všetci regionálni šéfovia podľa agentúry kandidujú s Putinovou podporou a vstúpili do jemu blízkej strany Jednotné Rusko. Napríklad v Doneckej oblasti majú byť vybraní poslanci regionálneho zákonodarného zboru a členovia miestnych zastupiteľstiev z politických strán schválených Kremľom, poznamenal The Moscow Times.

image

Uväznený Girkin ohlásil kandidatúru na prezidenta, kritizoval aj Putina. Chce byť vojensky prísnejší

Hlasovanie má podľa Reuters skončiť 10. septembra, keď Rusko organizuje na svojom území voľby rôzne úrovne, pričom vo viacerých regiónoch sa bude napríklad rozhodovať o gubernátoroch alebo poslancoch miestnych zákonodarných zborov.

V okupovaných ukrajinských oblastiach tamojšie úrady hlasovanie predĺžili na niekoľko dní s odôvodnením, že je potrebné znížiť nebezpečenstvo pre voličov.

Súčasné hlasovanie má podľa Reuters pomôcť upevniť autoritu Moskvy na týchto územiach, podľa The Moscow Times je vnímané ako najnovšia snaha legitimizovať Kremľom dosadené úrady a nečaká sa, že ho uzná širšie medzinárodné spoločenstvo.

01 - Modified: 2023-08-31 14:11:53 - Feat.: 1 - Title: Sklapnite. Je to ako vysmiať sa vojakovi do tváre, odkázal Kuleba kritikom pomalého postupu protiofenzívy 02 - Modified: 2023-08-31 19:32:20 - Feat.: 1 - Title: Neopustím svoju krajinu. Ak vojna neskončí, budem zase kandidovať, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2023-08-31 14:02:12 - Feat.: 1 - Title: Zasiahli sme cieľ vzdialený 700 kilometrov, hlási Zelenskyj. Mohol mať na mysli úder v Pskove 04 - Modified: 2023-08-31 14:02:12 - Feat.: 1 - Title: Uväznený Girkin ohlásil kandidatúru na prezidenta, kritizoval aj Putina. Chce byť vojensky prísnejší
01 - Modified: 2024-05-19 19:39:13 - Feat.: - Title: Poslanec Alternatívy pre Nemecko, ktorý mal dostávať peniaze z Ruska, chce v kampani do eurovolieb pokračovať 02 - Modified: 2024-05-19 19:25:44 - Feat.: - Title: V Dominikánskej republike volia parlament a prezidenta, Abinader obhajuje mandát 03 - Modified: 2024-05-19 16:09:50 - Feat.: - Title: Ruská Čiernomorská flotila sa ďalej zmenšila, píšu médiá po oznámení o zničení mínolovky 04 - Modified: 2024-05-19 13:48:11 - Feat.: - Title: Fínsko kvôli prílevu migrantov z Ruska chystá osobitný zákon, aby mohli žiadosti odmietať 05 - Modified: 2024-05-19 12:27:24 - Feat.: - Title: Stovky demonštrantov protestovali v Taiwane pred sídlom vládnej strany. Tlak z Číny rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 03:43