Ukrajinský vojak obsluhuje dron FPV zo svojej pozície v prvej línii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev prelomil ruskú obrannú líniu na juhu krajiny. Očakávame rýchle územné zisky, tvrdí ukrajinský generál

03.09.2023, 15:39
Autor:
ČTKČTK

Teraz, keď bolo mínové pole prelomené, stratili Rusi veľkú časť svojej výhody.

Ukrajinské sily po týždňoch usilovného odmínovania rozhodujúcim spôsobom prelomili prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží, povedal britskému nedeľníku The Observer jeden z najvyššie postavených ukrajinských generálov Oleksandr Tarnavskyj, ktorý má na starosti protiofenzívu na juhu krajiny. Armáda podľa neho teraz očakáva rýchlejšie územné zisky pri postupe na slabšiu druhú líniu, ktorú na juhu Ukrajiny ruskí okupanti vybudovali.

"Teraz sa nachádzame medzi prvou a druhou ruskou obrannou líniou," uviedol Tarnavskyj niekoľko dní po tom, čo Kyjev oznámil symbolické víťazstvo, keď znovudobyl obci Robotne. Tarnavskyj odhadol, že Rusko venovalo 60 percent svojho času a zdrojov na vybudovanie prvej obrannej línie a iba po 20 percent na druhú a tretiu líniu, pretože Moskva neočakávala, že by sa ukrajinské sily mohli dostať cez.

Prelomená obrana

Teraz, keď bolo mínové pole prelomené, stratili Rusi veľkú časť svojej výhody. "Medzi prvou a druhou líniou obrany je veľmi veľký rozdiel," dodal Tarnavskyj.

Rozsiahle mínové pole zastavilo ukrajinské jednotky na niekoľko týždňov, zatiaľ čo vojaci pomaly pešo čistili útočnú trasu. Ruské jednotky zatiaľ "len stáli a čakali na ukrajinskú armádu", uviedol generál.

image

Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená

Podľa agentúry AFP sa zdá, že rozhovor je súčasťou ukrajinskej snahy rázne odmietnuť kritiku zaznievajúcu z niektorých miest na Západe, podľa ktorej je protiofenzíva začatá v júni s cieľom získať späť územie dobyté Moskvou príliš pomalá. Kritiku v posledných dňoch odmietli aj prezident Volodymyr Zelenskyj či minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Zdanlivo pomalý vojenský pokrok počas leta posilnil hlasy, ktoré vyzývali na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o ukončení vojny. Tento postoj bol ostro odmietnutý na Ukrajine, kde sa mnohí domnievajú, že iba úplná porážka Ruska zabráni ďalšej invázii.

Zdržanie v ofenzíve

Tarnavskyj vysvetlil, že ukrajinská armáda sa zdržala v protiofenzíve, pretože "strávila viac času, než sa očakávalo, odmínovaním územia" obsadených Rusmi. "Evakuácia zranených pre nás bola, žiaľ, ťažká. A to tiež skomplikovalo náš postup, "dodal a priznal, že Kyjev utrpel značné straty.

Tarnavskyj kritiku tiež odmietol s tým, že radšej hodnotí prácu, až keď je hotová, a poďakoval Británii a ďalším spojencom za podporu vo forme výcviku a zbraní, vrátane tankov.

image

Dve nákladné lode sa úspešne preplavili cez Čierne more. Napriek nebezpečenstvu po konci obilnej dohody

"Nepriateľ čerpá svoje rezervy nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku. Skôr alebo neskôr sa Rusom minú ich najlepší vojaci. To nám dá príležitosť zaútočiť na nich viac a rýchlejšie, "povedal generál. "Všetko ešte len príde," dodal.

Na otázku ohľadom pomalého postupu pri prelomovaní ruských línií v ďalšej ofenzíve ďalej na východ pozdĺž obrannej línie nepriateľa odpovedal, že má iné ciele, a dodal, že Ukrajina pripravuje ďalšie prekvapivé ofenzívy, aby vyčerpala sily Moskvy.

"Čím bližšie sme k víťazstvu, tým je to ťažšie. A prečo to tak je? Pretože žiaľ strácame našich najsilnejších a najlepších vojakov," vysvetlil. "Teraz sa musíme sústrediť na určité oblasti a dokončiť prácu. Bez ohľadu na to, aké je to pre každého z nás ťažké, "dodal.

01 - Modified: 2023-09-03 10:31:12 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená 02 - Modified: 2023-09-03 05:57:42 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok na výškový bytový dom v ukrajinskom meste Vuhledar zabil manželov 03 - Modified: 2023-09-03 05:32:10 - Feat.: 1 - Title: Rusko útočilo vo vlnách a vyslalo do Odeskej oblasti 25 dronov. Ukrajina oznámila, že zničili 22 z nich 04 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Cieľ: útok na Krym. Slávni commandos cvičia v Anglicku tisíce Ukrajincov na veľký úder na polostrove
01 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:50