StoryEditor

Dobrý večer, Vietnam. Bľabotajúceho Bidena vypli uprostred vety a pustili jazz

12.09.2023, 14:34
Autor:
khkh

Bidenovho posledného trapasu sa chytili predovšetkým fanúšikovia jeho rivala a predchodcu Donalda Trumpa a konzervatívni Američania.

Ľahko bizarnú tlačovú konferenciu amerického prezidenta Joea Bidena vo Vietname v nedeľu ukončil jeho vlastný tím. Nepočkal, kým čím ďalej nezmyselnejší príhovor skončí, a uprostred vety šéfovi Bieleho domu vypol mikrofón. A pustil jazz. Biden počas tlačovky zmienil "klamárske poníky so psími ksichtami" a novinárom povedal, že ide spať.

Posledný Bidenov výstup znova priživil špekulácie, že už je na svoj post príliš starý. Politik, ktorý má za sebou mnoho zvláštnych prerieknutí a trapasov, tentoraz tlačovú konferenciu ani nedokončil. V istej chvíli totiž zasiahla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

image

Väčšina Američanov nechce geriatrického prezidenta. Sú za hornú hranicu pre vek volených činiteľov

„Hovorili sme o stabilite. Hovorili sme o zabezpečení, aby tretí svet, pardon, južná hemisféra, mala prístup k zmene a prístup. Nebolo to vôbec konfrontačné,“ začal ešte odpovedať na otázku, o čom počas svojej návštevy Vietnamu rokoval so zástupcami Číny.

„Ďakujeme všetkým,“ skočila mu v tej chvíli do reči jeho hovorkyňa, stretnutie s novinármi ukončila, Biden poďakoval a éterom sa roznel jazz.

Slová o únave 

Politikova zmätená odpoveď však bola len čerešničkou na torte bizarnej konferencie. Už predtým kamery zachytili, ako unavený osemdesiatročný prezident reportérom hovorí, že hneď po tlačovke pôjde spať.

Za sebou mal totiž cestu z USA na summit skupiny G20 v Indii a následne presun do Vietnamu, to všetko behom pár dní. Práve slovami o únave Bidena obhajovala aj zástupkyňa hovorkyňa Olivia Daltonová. Prezident tiež s odkazom na známy film Dobré ráno, Vietnam médiá pozdravil „dobrý večer, Vietnam“ a predtým sa radšej uistili, že tam, kde je, je skutočne večer.

image

Hrozia občianske nepokoje a nárast kriminality? Schodok v rozpočte USA sa za jediný rok zdvojnásobil

Otázky však vyvolal najmä moment, keď sa pokúsil prerozprávať istú filmovú scénu. „Sedia na koňoch v sedlách a sú tam traja alebo štyria indiáni s čelenkami a vojak Únie im hovorí: ‚Poďte so mnou, postaráme sa o vás“. Ten indián sa pozrie na Johna Wayna, ukáže na vojaka Únie a hovorí: ‚Je to klamársky poník so psím ksichtom.‘. Zrazu si všetci uvedomujú ten problém. A nie je nič lepšie, ako vidieť svetlo,“ drmolil prezident.

Slovami o poníkoch (pony soldiers) odkazoval na kanadskú políciu jazdiacu na koňoch. Práve v Kanade sa totiž odohráva film Pony Soldier, ktorý sa šéf Bieleho domu rozhodol citovať, keď sa ho novinári pýtali na fosílne palivá. Vo westerne z roku 1952 však hlavnú úlohu nehrá John Wayne, ale Tyrone Power, a ani spomínaná replika tam nezaznie v tomto znení.

Ako s dieťaťom 

Incident sa podľa portálu Newsweek odohral len pár dní po tom, čo Bidenov tím odmietol špekulácie, že so svojim šéfom narábajú "ako s dieťaťom", čo tvrdí nová biografia Posledný politik: Vnútri Bieleho domu Joea Bidena a zápasu o budúcnosť Ameriky. Napísal ju redaktor portálu The Atlantic Franklin Foer a v angličtine vyšla minulý týždeň.

image

USA: už viete, kto vyhrá voľby? Vždy ich sprevádzajú kométy, ktoré oslnia a zhasnú

Bidenovho posledného trapasu sa chytili predovšetkým fanúšikovia jeho rivala a predchodcu Donalda Trumpa a konzervatívni Američania všeobecne.

Ich výsmech často spomína, že by mal "dementný" Biden skončiť, či už po voľbách alebo pred nimi. Aj medzi republikánmi sa však nájdu politici, ktorí v poslednej dobe vzbudzujú obavy. Už dvakrát sa priamo pred novinármi na dlhé sekundy zasekol napríklad líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.

01 - Modified: 2023-09-12 08:05:10 - Feat.: 1 - Title: Trumpovi právnici chcú výmenu sudkyne. Za útok na Kapitol vymerala vysoké tresty, menoval ju Obama 02 - Modified: 2023-09-12 05:12:10 - Feat.: 1 - Title: Biden na Aljaške pri spomienke na obete útokov vyzval na jednotu v krajine 03 - Modified: 2023-09-11 16:29:12 - Feat.: 1 - Title: Biden si pripomenul obete teroristických útokov v New Yorku 04 - Modified: 2023-09-11 10:09:15 - Feat.: 1 - Title: USA sa s Vietnamom posunuli na "nový level", spoločne kritizujú Čínu. Boeing dohodol predaj lietadiel 05 - Modified: 2023-09-07 07:18:56 - Feat.: 1 - Title: Americká vláda zakázala ťažbu ropy a plynu na severe Aljašky, Biden chce chrániť prírodu
01 - Modified: 2024-05-09 04:54:25 - Feat.: - Title: Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 20:50:19 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli bez väčších zmien. Posilnil dolár
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 09:23