Český exprezident Miloš Zeman. FOTO: FB/Smer - SSD
StoryEditor

Bývalí českí prezidenti Zeman a Klaus podporili Smer v nadchádzajúcich parlamentných voľbách

22.09.2023, 12:46
Autor:
ČTKČTK

Smer-SD na internete zverejnil nahrávku so Zemanovým vyjadrením aj Klausov list a za podporu sa obom poďakoval.

Bývalí českí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus podporili pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami na Slovensku sociálnych demokratov expremiéra Roberta Fica, ktorí sú podľa prieskumov favoritom volieb.

Rodina sociálnej demokracie

Smer-SD na internete zverejnil nahrávku so Zemanovým vyjadrením aj Klausov list a za podporu obom poďakoval.

"Milý Robo, rád by som tebe aj tvojej strane zaželal veľa úspechov vo voľbách. My sociálni demokrati sme jedna európska i celosvetová rodina. Verím, že aj na Slovensku sociálna demokracia zvíťazí a že bude úspešnou stranou aj preto, lebo bude stranou medziľudskej solidarity," povedal Zeman v nahrávke.

Český exprezident hovoril o solidarite s ľuďmi, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť súkromné školy, ďalej s chorými, ktorí si nemôžu dovoliť súkromné kliniky a tiež o solidarite so starými ľuďmi, ktoré sa "pravicové konzervatívne vlády snažia ožobračiť, pretože jediná sociálna skupina, na ktorej dokážu šetriť, sú práve dôchodcovia".

image

Poďme zavrieť Kaliňáka, Slovensko má unikátnu príležitosť, vyhlásil Matovič. A podal trestné oznámenie

"Ďakujeme za podporu, pán prezident Zeman. My, sociálni demokrati, síce nemáme spoločného zahraničného sponzora, ani masívnu podporu mimovládnych organizácií, napriek tomu nás spája silnejšie puto ako liberálov či progresivistov," napísal Smer-SD.

Zeman, ktorý v minulosti pôsobil v českej sociálnej demokracii, sa s Ficom pozná dlhé roky. V roku 2014 z pozície hlavy českého štátu podporil Fica v priamej prezidentskej voľbe, v ktorej ale nakoniec zvíťazil Andrej Kiska. Zemanovi druhý päťročný prezidentský mandát skončil tento rok v marci.

Podpora aj od Klausa

Smeru-SD vyjadril podporu aj ďalší bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý v minulosti v straníckej politike presadzoval pravicové hodnoty.

"Pozorne sledujeme predvolebné debaty aj celú atmosféru na Slovensku. Sme tým znepokojení a vo Vašom úspechu vidíme šancu, aby Slovensko zostalo demokratickou krajinou a aby zostalo samo sebou," napísal Klaus v liste, ktorý Fico zverejnil.

Podľa proeurópsky orientovaného Progresívneho Slovenska, ktorému v predchádzajúcich slovenských voľbách tesne unikol vstup do slovenského parlamentu, hrozí Slovensku po nadchádzajúcom hlasovaní voličov odklon od Západu.

Ficova strana na rozdiel od terajšej pozície Bratislavy napríklad odmieta vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá sa už vyše pol druhého roku bráni ruskej invázii. Predsedu PS Šimečku, ktorý je podpredsedom Európskeho parlamentu, na začiatku septembra v Elyzejskom paláci prijal francúzsky prezident Macron. Šimečka po schôdzke povedal, že s Macronom hovoril aj o význame slovenských volieb.

01 - Modified: 2023-09-21 21:09:19 - Feat.: 1 - Title: Fica sa dotklo, ako Šimečka označil jeho kolegov. Nie kumpáni, ale oligarchovia, opravil sa šéf PS 02 - Modified: 2023-09-21 13:12:06 - Feat.: 1 - Title: Fico v HNtelevízii: Vláda bez Smeru je pravdepodobná. Na 50 percent skončíme v opozícii 03 - Modified: 2023-09-21 08:46:11 - Feat.: 0 - Title: Niektoré postoje Ficovej strany sú odporné, hovorí spoluzakladateľ a bývalý podpredseda Smeru
01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 03 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 04 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 05 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:34