Ilustračná fotografia. FOTO TASR/DPA
StoryEditor

Česko, Poľsko a Rakúsko od polnoci zavedú kontroly na hranici so Slovenskom, Ódor sľubuje reakciu

03.10.2023, 10:27
03.10.2023, 14:42
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński o opatrení rokoval s českým ministrom vnútra Vítom Rakúšanom.

Česko, Poľsko a Rakúsko zavedú dočasné náhodné kontroly po celej dĺžke hranice so Slovenskom. Platiť by mali do 13. októbra, ich prípadné predĺženie bude závisieť od aktuálnej situácie. 

Premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril, že Slovensko bude reagovať. 

O rozhodnutí Česka informovali na sociálnej sieti X český premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Účinný boj so skupinami prevádzačov"

"Od polnoci zavádzame náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie koordinujeme s Poľskom, ktoré zavádza podobné kontroly, Slovenskom aj ďalšími susednými štátmi," uviedol český premiér. Tento krok zdôvodnil nárastom počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ. Česká republika podľa jeho slov túto situáciu neberie na ľahkú váhu.

"Aktívne bojujeme predovšetkým proti prevádzačom a obchodníkom s ľudským nešťastím," vysvetlil Fiala.

image

Migrantky boli uväznené v zadnej časti nákladiaku, pomoc si privolali cez novinára

Podľa Rakušana ide o opatrenie, ktoré je na účinný boj so skupinami prevádzačov a nelegálnou migráciou nutné. "Kontroly budú prebiehať náhodne po celej dĺžke hraníc so Slovenskom tak, aby čo najmenej obmedzili cezhraničnú premávku a zbytočne nezaťažovali dopravu ani cestujúcich," spresnil šéf rezortu vnútra.

"Kontroly plánujeme do 13. októbra, prípadné predĺženie bude závisieť na aktuálnej situácii," doplnil Rakušan s tým, že Česko je v tejto otázke v kontakte ako so slovenskou stranou, tak aj s Rakúskom a Nemeckom. Rezort vnútra zároveň žiada ľudí o pochopenie a ústretovosť pri prípadnej kontrole.

Slovensko bude reagovať 

Premiér Ľudovít Ódor avizoval, že Slovensko bude reagovať zajtra na rokovaní vlády.

"Migrácia potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach. Akonáhle niektorá krajina začne viac chrániť svoju hranicu, vyvolá to kaskádoví efekt," reagoval na kroky Českej republiky premiér Ľudovít Ódor. Všetci za to zaplatíme peniaze a výsledok bude veľmi nejasný, doplnil premiér.

image

Do Európy tento rok priplávalo vyše 185-tisíc migrantov, najviac do Talianska a Grécka

Česká polícia v úvodnej fáze nasadí na 27 hraničných priechodov asi 130 policajtov predovšetkým z prihraničných riaditeľstiev a zapoja sa aj príslušníci cudzineckej polície.

Kontroly budú podľa Polície Českej republiky zamerané na vytipované vozidlá. "Budeme využívať skúsenosti kolegov s odhaľovaním prevádzačov a dopravných prostriedkov. Naším cieľom v žiadnom prípade nie je obmedzovať bežný cezhraničný pohyb osôb," dodala na sociálnej sieti X.

Hraničné kontroly zavádza aj Poľsko 

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom zavedie aj Poľsko. Dnes to podľa agentúry PAP oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

"Vláda rozhodla o obnovení dočasných hraničných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Kontroly budú zavedené od polnoci," uviedol Kamiňski. Dodal, že kontroly boli zatiaľ zavedené na desať dní, no existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené.

Minister poukázal na to, že oproti minulému roku vzrástla nelegálna migrácia a počet migrantov zadržaných na Slovensku o takmer tisíc percent.

"Balkánska trasa, ktorej jedna vetva vedie cez Poľsko, bude účinne zablokovaná," citoval ho poľský portál Onet.pl. Šéf poľského kabinetu Morawiecki predtým povedal, že nariadil Kamińskému zavedenie kontrol pri autobusoch, autách a dodávkach, pri ktorých je podozrenie, že prevážajú migrantov. 

image

Poľský premiér krátko pred voľbami vetuje únijný migračný balíček

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak neskôr počas dňa na sociálnej sieti X oznámil, že poľským pohraničníkom bude na slovenských hraniciach pomáhať armáda. "Vojaci budú mať rovnaké právomoci ako pohraničná stráž," uviedol Blaszczak s tým, že poľskí vojaci budú môcť vykonávať aj prehliadky.

Veliteľ poľskej pohraničnej stráže Tomasz Praga uviedol, že sa predpokladá, že na hraniciach so Slovenskom zostane otvorených celkovo 11 hraničných priechodov, z toho osem bude cestných a tri železničné. Praga tiež povedal, že hraničné kontroly je podľa schengenského kódexu možné obnoviť maximálne na dva mesiace.

Pridalo sa Rakúsko 

Kontroly na hranici so Slovenskom zavádza aj Rakúsko. Rovnako ako v Česku a Poľsku sa začnú o polnoci z utorka na stredu na počiatočné obdobie desiatich dní, oznámil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Informuje o tom agentúra APA.

Cieľom kontrol je zabrániť prevádzačom, aby využívali alternatívne trasy vedúce cez Rakúsko, odôvodnil opatrenie Karner na tlačovej konferencii. Kontroly Viedeň spustí v koordinácii s Prahou a Varšavou, dopĺňa agentúra DPA.

01 - Modified: 2023-09-27 10:37:30 - Feat.: 1 - Title: Poľsko zvažuje zavedenie kontrol na hranici s Nemeckom 02 - Modified: 2023-09-26 18:07:14 - Feat.: 1 - Title: Nemecko pripravuje s Poľskom a Českom dodatočné hraničné kontroly proti nelegálnym migrantom 03 - Modified: 2023-09-25 11:01:41 - Feat.: 1 - Title: Nemecko vyjadreniami o vízach zasahuje do poľskej volebnej kampane, vyhlásil minister 04 - Modified: 2023-09-29 05:37:13 - Feat.: 1 - Title: Do Európy tento rok priplávalo vyše 185-tisíc migrantov, najviac do Talianska a Grécka 05 - Modified: 2023-09-21 14:41:40 - Feat.: 1 - Title: Armáda sa podľa starostov osvedčila. V Rimavskej Sobote zasadal krízový štáb kvôli nelegálnej migrácii
01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 05 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:55