Hasiči hasia požiar v továrni Drava International neďaleko Osijeku v Chorvátsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

V továrni na plasty v Chorvátsku vypukol obrovský požiar, zranili sa traja hasiči

04.10.2023, 16:26
Autor:
TASRTASR

Záchranná služba uviedla, že horieť začalo veľké množstvo plastov uskladnených na voľnom priestranstve, čo hasičom následne sťažilo boj s plameňmi.

V továrni na výrobu plastov na východe Chorvátska vypukol v stredu ráno rozsiahly požiar. Pri hasení utrpeli zranenia traja hasiči, z toho jeden vážne. Miestne úrady obyvateľom odporučili, aby nevychádzali z domov a zatvorili si okná, informuje agentúra AP.

Požiar vypukol v továrenskom komplexe Drava International v meste Osijek. Do okolia sa z neho šíril hustý tmavý dym. Záchranná služba uviedla, že horieť začalo veľké množstvo plastov uskladnených na voľnom priestranstve, čo hasičom následne sťažilo boj s plameňmi.

"Teplota je neuveriteľná, strašná... Rozpúšťa sa nám vybavenie," povedal zástupca veliteľa miestnych hasičov Boris Banjan.

Chorvátska verejnoprávna televízia HRT informovala, hasičom sa podarilo z okolia miesta požiaru vyniesť veľké množstvo horľavej kvapaliny, čím predišli ďalšiemu zhoršeniu situácie.

Pre požiar uzavreli aj priľahlú cestu, informovala tamojšia polícia. Niektoré školy v Osijeku v stredu zrušili vyučovanie.

Pri spaľovaní plastov sa do ovzdušia uvoľnili jedovaté plyny, ich koncentrácia v ovzduší však nebola bezprostredne známa. Keďže v oblasti práve fúkal silný vietor, dym z požiaru sa podľa HRT šíril rýchlejšie.

Miestne úrady obyvateľov vyzvali, aby "si zavreli okná a z domov nevychádzali, pokiaľ to nie je nevyhnutné".

Portál Index informoval, že niektorí obyvatelia žijúci na predmestí v blízkosti továrenského komplexu odišli k príbuzným, kde plánujú zostať, kým nebude požiar celkom uhasený.

V továrni Drava International sa vyrábajú obaly a iné výrobky z plastu. Za posledných 12 rokov tam podľa chorvátskych médií došlo už k štyrom incidentom, pri ktorých zahynul jeden človek.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 04 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 05 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:16