Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zodpovednosť nesie Netanjahu, útok Hamasu umožnil, zhodujú sa analytici

09.10.2023, 12:23
Autor:
ČTKČTK

Premiér Benjamin Netanjahu podľa komentárov v izraelskej aj zahraničnej tlači svojou politikou posilňoval teroristov z hnutia Hamas a pomohol vytvoriť podmienky pre ich prekvapivú víkendovú ofenzívu.

Rozsiahly útok palestínskych radikálov podľa médií ukazuje nielen na zlyhanie spravodajských služieb, ale aj na zlyhanie muža, ktorý takmer nepretržite posledných viac ako desať rokov stojí na čele Izraela.

Premiér Benjamin Netanjahu podľa komentárov v izraelskej aj zahraničnej tlači svojou politikou posilňoval teroristov z hnutia Hamas a pomohol vytvoriť podmienky pre ich prekvapivú víkendovú ofenzívu.

"Netanjahu nesie zodpovednosť za túto vojnu Izraela s Gazou," napísal už v sobotu v redakčnom komentári denník Haarec. Premiér podľa autorov vedome viedol Izrael ku konfliktu, keď po minuloročných voľbách zostavil "vládu anexe a vyvlastňovania", čo je zrejme odkaz na rozširovanie židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

image

Upozornenie na bezprostrednú hrozbu. Izrael sme varovali, že čoskoro príde veľký výbuch, znie z Egypta

Haarec tiež kritizuje Netanjahua za "ignorovanie práv Palestínčanov" a usudzuje, že národné záujmy nikdy nebudú prioritou pre politika obžalovaného v troch korupčných kauzách.

Komentár denníka The Times of Israel zase kritizuje Netanjahua za snahu prehlbovať priekopu medzi Pásmom Gazy kontrolovaným Hamasom a umiernenejšou palestínskou samosprávou Západného brehu na čele s Mahmúdom Abbásom.

"V snahe podkopať Abbása bol Hamas povýšený z obyčajnej teroristickej skupiny na organizáciu, s ktorou Izrael nepriamo rokoval prostredníctvom Egypta," uvádza sa v sobotňajšom texte.

Netanjahuova stratégia sa javí ako zlyhanie

Podobné argumenty sa objavujú aj v zahraničnej tlači. "Netanjahu neustále posilňoval Hamas na úkor palestínskej samosprávy a (strany) Fatahu Mahmúda Abbása," uviedol francúzsky denník Le Monde.

V článku cituje izraelského novinára a autora premiérovho životopisu Anšela Pfeffera, podľa ktorého sa Netanjahu snažil hrozbu v Gaze ignorovať a nikdy nepredložil plán pre budúcnosť enklávy vystavenej izraelskej blokáde.

"Celá Netanjahuova stratégia voči Palestínčanom sa teraz javí ako zlyhanie," píše v denníku Financial Times komentátor Gideon Rachman.

image

Izrael oznámil totálnu blokádu Gazy, ovládol všetky obce napadnuté Hamasom (sledujeme online)

Dlhoročný premiér podľa neho veril, že Izrael dokáže žiť s občasnými raketovými útokmi Hamasu aj s medzinárodnými odsúdeniami blokády Gazy, zatiaľ čo bude dojednávať normalizáciu vzťahov s arabskými krajinami, čím Palestínčanov pripraví o vonkajšiu podporu.

"Izraelský vodca odmietal argument, že Izrael nebude na Blízkom východe prijatý, kým sa neuzmieri s Palestínčanmi," pokračuje Rachman.

Podobne ako ďalší komentátori poukazuje na zvýšený dôraz izraelskej vlády na dianie na Západnom brehu, kam boli presunuté vojenské oddiely. "Premiérov pracovný predpoklad, že hrozba Hamasu bola pod kontrolou, teraz vyzerá ako falošný pocit istoty," uviedol.

To najhoršie len príde?

Podľa denníka The New York Times (NYT) v Izraeli silnela predstava, že Hamas nemal záujem o rozsiahlejší útok a môže dokonca byť užitočný pri upodozrievaní palestínskej samosprávy a tým pádom aj diskusií o vytvorení palestínskeho štátu.

"Skutočnosť, že umožňujeme vzostup najextrémnejších palestínskych prvkov, bola prehliadaná," povedal denníku izraelský politológ Šlomo Avineri.

image

"Toto je náš 11. september." Ako sa Hamasu podarilo prekvapiť Izrael ničivým útokom

Podľa Rachmana môže v Izraeli nasledovať podobný vývoj ako v USA po 11. septembri 2001, ktoré vyústilo do dlhej "vojny proti teroru". Jeden z komentátorov poľskej Gazety Wyborcza zase špekuluje, že najhoršie ešte len príde a že kompromitácia premiéra Netanjahua povedie k posilneniu krajných politických síl.

"V nasledujúcich voľbách fašisti v Izraeli nebudú už treťou, ale určite druhou stranou. To pre Hamas bude politický úspech, za ktorý stojí zniesť izraelskú odvetu. A obyvateľov Gazy, ktorí túto krvavú cenu zaplatia, sa na názor nikto nepýta," dodal.

01 - Modified: 2023-10-09 10:18:38 - Feat.: 1 - Title: Izrael čaká politické vytriezvenie. Útočili teroristi napriek vládnej politike, alebo sčasti práve kvôli nej? 02 - Modified: 2023-10-09 11:28:38 - Feat.: 1 - Title: Izrael oznámil totálnu blokádu Gazy, nebude dodávať elektrinu ani potraviny 03 - Modified: 2023-10-09 08:56:14 - Feat.: 1 - Title: „Sedíme tu potichu. Aby si pre nás neprišli.“ Ľudia sa pri útoku Hamasu báli ísť aj na toaletu 04 - Modified: 2023-10-09 05:54:26 - Feat.: 1 - Title: Irán pomáhal s prípravou útoku na Izrael, tvrdia zdroje z Hamasu aj Libanonu 05 - Modified: 2023-10-09 05:19:25 - Feat.: 1 - Title: Masaker na hudobnom festivale, radikáli z Hamasu zabili vyše 250 ľudí 06 - Modified: 2023-10-08 11:59:27 - Feat.: 1 - Title: "Okej, teraz umriem. Je to v poriadku." Izraelčania opisujú, ako ozbrojenci strieľali v obciach
01 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 02 - Modified: 2024-05-09 12:04:36 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prázdne gesto Bidena. USA dotujú Izrael miliardami, pár bômb nič nezmení 03 - Modified: 2024-05-09 10:22:22 - Feat.: - Title: Študenti v Dubline ukončili propalestínsky protest, univerzita prerušuje väzby na izraelské firmy 04 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 05 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:21