Izraelskí vojaci prechádzajú popri pozostatkoch štruktúr po smrteľnej infiltrácii ozbrojencov Hamasu z pásma Gazy v kibuci Beeri v južnom Izraeli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dve zajatkyne Hamasu sú na slobode. Hnutie ich prepustilo z humanitárnych dôvodov

23.10.2023, 20:41
23.10.2023, 23:31
Autor:
ČTKČTK

Prepustené ženy majú byť seniorky z Izraela, ten však tvrdenie doteraz nepotvrdil.

Palestínske islamistické hnutie Hamas prepustilo zo zajatia dve ženy, ktoré zadržiavali ako rukojemníkov od útoku zo 7. októbra. Na internete to podľa agentúr uviedol hovorca ozbrojeného krídla skupiny Abú Ubajdá.

Izrael do vyjednávania zapojený nebol

Dôvody na prepustenie rukojemníkov boli podľa neho humanitárne a zdravotné. Egyptská televízia krátko nato zverejnila zábery oboch prepustených izraelských senioriek. Izrael podľa tamojších médií prepustenie potvrdil, ale zároveň oznámil, že do vyjednávania nebol zapojený.

Podľa egyptskej štátnej tlačovej agentúry boli ženy prepustené na prechode Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom. Medzinárodný výbor Červeného kríža potvrdil, že dvojicu vyviezol z pásma Gazy ako neutrálny prostredník.

image

USA posilnením vojenskej prítomnosti na Blízkom východe riskujú eskaláciu, tvrdí Rusko

"Rozhodli sme sa ich prepustiť z humanitárnych a zdravotných dôvodov... Napriek tomu, že ich nepriateľ minulý piatok odmietol prijať," uviedol hovorca Hamasu s tým, že zajatkyne boli prepustené za sprostredkovania Kataru a Egypta. "Egyptské snahy zaistiť prepustenie dvoch žien z pásma Gazy uspeli," dodala egyptská tlačová agentúra.

Ide o seniorky

Prepustenými ženami sú podľa izraelských médií Nurit Cooperová a Jocheved Lifšicová, televízia Channel 12 informovala, že majú 79 a 85 rokov. Obe ženy boli podľa izraelskej stanice unesené z kibucu Nir Oz a ich manželia sú stále v pásme Gazy. Egyptská televízia zverejnila snímky a video oboch žien v sanitkách na prechode Rafah.

Vnuk Lifšicovej izraelskej televízii povedal, že sa na svoju babičku veľmi teší. "Dúfame, že je v poriadku a že je zdravá," poznamenal.

Americký prezident Joe Biden na otázku možnosti prímeria odpovedal, že Hamas musí najprv prepustiť všetkých rukojemníkov. "Mali by byť prepustení rukojemníci a potom sa môžeme baviť," uviedol Biden podľa agentúry Reuters.

image

Do pásma Gazy prišlo zatiaľ len 54 kamiónov s pomocou, potrebná je stovka denne

Tá tiež s odkazom na nemenované zdroje píše, že Spojené štáty radia Izraelu, aby ešte s pozemnou operáciou v pásme Gazy pokosil, aby bolo viac času na rokovania o prepustení ďalších rukojemníkov.

Rokovania o prepustení nepokročili

Zástupca Hamasu v Libanone Usáma Hamdán podľa televízie Al-Džazíra večer spochybnil správy, že sa Hamas chystá v noci prepustiť 50 zadržiavaných dvoch občanov. Správy o ich možnom prepustení sa dnes objavili v izraelských médiách.

Podľa Hamdána ide o "fámy". Spravodajský denník The Wall Street Journal  s odvolaním sa na informované zdroje píše, že rokovania o prepustení 50 rukojemníkov dnes nepokročili, pretože Hamas požaduje, aby bolo do pásma Gazy v rámci pravidelnej humanitárnej pomoci dodané aj palivo.

Izraelskí činitelia sa naopak podľa denníka obávajú, že by Hamas a ďalšie militantné skupiny v Gaze palivo využili na vojenské účely. Podľa denníka izraelskí činitelia trvajú na tom, aby boli najskôr prepustení všetci rukojemníci.

image

Izrael znova bombardoval pásmo Gazy, operácia môže trvať mesiace, povedal minister

V piatok Hamas zo zajatia prepustil dve Američanky - Judith Raananovú s jej dcéru Natalii. Katar v ich prepustení zohral významnú úlohu. Hovorca Hamasu uvádzal, že Izrael odmietol prijať Jichakovú a Lifšicovú.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale tvrdenie Hamasu vtedy označila za propagandu, napísal web NBC News.

Hamas skôr uviedol, že sám v pásme Gazy drží 200 rukojemníkov a 50 ďalších je v rukách iných ozbrojených skupín. Viac ako 20 rukojemníkov podľa Hamasu zabili izraelské nálety.

 

01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 20:36:16 - Feat.: - Title: Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:38