Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Šéfka eurokomisie vyzvala Bosnu, aby napriek rozdielom postupovala ako jeden celok

01.11.2023, 16:03
Autor:
TASRTASR

Európska únia sa počas vojny na Ukrajine snaží posunúť integračný proces a podnietiť krajiny západného Balkánu, aby posilnili reformy.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu v Sarajeve apelovala na Bosnu a Hercegovinu, aby napriek vnútroštátnym rozdielnym etnickým skupinám konala a hovorila "ako jeden celok".

Leyenová v uplynulých dňoch navštívila krajiny západného Balkánu, ktoré sa uchádzajú o členstvo v Európskej únii.

"Mojím hlavným posolstvom je opätovné zdôraznenie toho, že budúcnosť Bosny a Hercegoviny je v (Európskej) únii," uviedla šéfka eurokomisie.

Zároveň vyzdvihla pokrok, ktorý krajiny dosiahla od vlaňajšieho decembra po získaní kandidátskeho statusu. "Práca, ktorú ste vykonali počas prvého roka... ukazuje, že (vaša) krajina môže dosiahnuť výsledky," skonštatovala Leyenová.

Bosnu a Hercegovinu vyzvala, aby dosiahla "rozhodný pokrok" v demokratických reformách, keďže sa usiluje o formálne začatie prístupových rokovaní s EÚ.

Európska únia sa počas vojny na Ukrajine snaží posunúť integračný proces a podnietiť krajiny západného Balkánu, aby posilnili reformy.

Leyenová v pondelok v Skopje povedala, že EÚ má v úmysle poskytnúť regiónu šesť miliárd eur na uskutočnenie reforiem potrebných na vstup do spoločenstva.

Šestica krajín - Albánsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Kosovo - sa nachádza v rôznych fázach na ceste k vstupu do EÚ. BaH zaostáva pre korupciu a etnické i politické rozpory.

Predstavitelia bosnianskych Srbov verejne obhajujú odtrhnutie od zvyšku krajiny, v dôsledku čoho na nich Spojené štáty i Británia uvalili sankcie.

Bosnianskosrbské orgány čelili kritike aj za to, že prijímajú zákony obmedzujúce slobodu prejavu aj občiansku spoločnosť.

"Nemôžeme akceptovať ústup od našich spoločných hodnôt alebo rozdelenie v ktorejkoľvek časti Bosny. Všetci vieme, že na dosiahnutie toho, aby sme sa pohli vpred, potrebujeme, aby Bosna a Hercegovina hovorila a postupovala jednotne a ako jeden celok," povedala Leyenová.

Na záver dodala, že "budúcnosť Bosny a Hercegoviny je v Európskej únii ako jednotnej, zjednotenej a suverénnej krajiny".

01 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje 02 - Modified: 2024-05-01 13:21:30 - Feat.: - Title: Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke Európskej únie oslávila 20. výročie rozšírenia 03 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 05:11