Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sudca v Trumpovom procese čelil obťažovaniu a záplave vyhrážok, útočí na neho aj obvinený americký exprezident

03.11.2023, 22:14
Autor:
ČTKČTK

Kancelária newyorského sudcu je od začiatku konania bombardovaná výhražnými a obťažujúcimi odkazmi. Ide o stovky telefonátov, e-mailov či listov.

Newyorský sudca, ktorý dohliada na proces okolo podnikateľských praktík rodinnej firmy amerického exprezidenta Donalda Trumpa, dnes uviedol, že jeho kancelária je od začiatku konania bombardovaná výhražnými a obťažujúcimi odkazmi. Sudca Arthur Engoron spomenul stovky telefonátov, e-mailov či listov.

Vyhrážkam čelia aj činitelia zapojenia do iných súdnych káuz bývalej hlavy štátu. Úrady už v tejto súvislosti najmenej dvoch ľudí obžalovali.

Sudca pohrozil závažnými postihmi

Engoronovo vyjadrenie na túto tému prišlo v podaní, ktorým mierne rozširoval svoj predchádzajúci príkaz obmedzujúci vyjadrovanie účastníkov procesu.

Krokom reagoval na neustále narážky Trumpovho tímu na Engoronovu hlavnú asistentku, ktorú sa exprezidentovi právnici snažia vykresliť ako zaujatú. Sudca dal najavo, že už sa k téme nechce vracať, a pohrozil "závažnými postihmi", ak sa budú Trump a jeho tím k veci ďalej vyjadrovať.

"Nebudem za žiadnych okolností tolerovať poznámky o mojich súdnych zamestnancoch. Vyhrážky (násilím), ako aj skutočné násilie plynúce z vyostrenej politickej rétoriky sú podrobne zdokumentovanými javmi," napísal sudca.

"Od zahájenia tohto procesu je moja kancelária zaplavená stovkami obťažujúcich a výhražných telefonátov, hlasových správ, e-mailov, listov a balíčkov," pokračoval.

image

Trumpov syn Eric na súde poprel účasť na finančných záznamoch svojho otca, vypovedať bude aj jeho dcéra

Vyjadrenie prišlo v čase, keď na súde pokračujú výpovede Trumpových dospelých detí. Od stredy vypovedali Donald Trump mladší a jeho brat Eric, ktorí sú obvinení z falšovania finančných záznamov spoločne s ich otcom. Na budúci týždeň by mala svedčiť ich sestra Ivanka, rovnako ako exprezident Trump.

Engoron už pred začatím hlavnej časti občianskoprávneho procesu rozhodol v kľúčovej otázke v prospech prokuratúry, keď dospel k záveru, že firma Trump Organization podvádzala banky a poisťovne zveličovaním svojho majetku.

Hanba právnickej profesie

Teraz zostáva určiť, či Trump a jeho firma porušili newyorské zákony a aký by mal byť prípadný trest. V procese nefiguruje porota, verdikt je tak úplne na Engoronovi.

Na toho Trump neustále slovne útočí, tento týždeň ho napríklad označil za "hanbu právnickej profesie". Tieto výpady sudca ponecháva bez reakcie, zakročiť sa však rozhodol v okamihu, keď Trump pred mesiacom na sociálnej sieti s kritickým odkazom publikoval fotku jeho asistentky.

Následne exprezident dvakrát dostal pokutu za porušenie súdneho nariadenia, ktoré zakazuje vyjadrenie na adresu Engoronových podriadených.

image

Trumpov najstarší syn pred súdom poprel účasť na otcových finančných záznamoch

"Ústavou dané právo obvinených a ich obhajcov komentovať mojich spolupracovníkov je úplne jednoznačne podriadené potrebe chrániť ich pred vyhrážkami a fyzickou ujmou," uviedol Engoron v dnešnom doplňujúcom príkaze.

S vyhrážkami sa stretávajú aj aktéri zapojení do trestných káuz exprezidenta Trumpa. Za výhražný odkaz adresovaný sudkyni Tanyi Chutkanovej, ktorá riadi federálny proces ohľadom Trumpovej snahy zvrátiť posledné prezidentské voľby, bola v auguste obžalovaná istá žena z Texasu.

Pred niekoľkými dňami zase federálne úrady obvinili mužov z Alabamy, že sa vyhrážal násilím prokurátorke v štáte Georgia stojaci za obžalobou Trumpa a ďalších z nelegálnych zásahov do volieb.

"Kedykoľvek budeš osamote, pozeraj sa cez rameno," odkázal muž podľa prokurátorov štátnej zástupkyni Fani Willisovej.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 21:49