Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovenskí europoslanci tvrdia, že porušovanie sankcií voči Rusku treba riešiť, Moskvu neodradili

09.11.2023, 20:11
Autor:
TASRTASR

Ivan Štefanec z KDH verí, že sankcie Európskej únie voči Rusku fungujú. Argumentuje dátami Eurostatu - bilaterálny obchod Únie s Ruskom klesol pod dve percentá.

Európsky parlament vo štvrtok zdôraznil potrebu väčšieho dohľadu Európskej únie nad uplatňovaním sankcií voči Rusku a zavedenie mechanizmu na ich obchádzanie. K situácii sa vyslovili aj viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

Eugen Jurzyca (SaS) tvrdí, že doterajšie sankcie Európskej únie Rusko neodradili od agresie na Ukrajine, preto považuje za správne ich zefektívniť. "Výskumná služba Európskeho parlamentu odporúča Európskej únie sprísniť embargo na ropu a plyn, zaviesť spoločné štandardy exportných kontrol a rozšíriť sankcie na ďalšie subjekty ruského bankového sektora. Verím, že aj tieto odporúčania prispejú k zefektívneniu sankcií," uviedol.

Sankcie fungujú

Ivan Štefanec (KDH) verí, že sankcie Európskej únie voči Rusku fungujú. Argumentuje dátami Eurostatu - bilaterálny obchod Únie s Ruskom klesol pod dve percentá, dovoz klesol z 9,6 na 1,7 percenta a vývoz na menej ako polovicu. Znížil sa aj deficit pri obchode s energiami zo 40 na 5,7 miliardy eur. Dovoz ropy a zemného plynu z Ruska klesol v porovnaní s vlaňajškom o 82 percent.

image

Neobmedzené priateľstvo. Putin žiada užšiu spoluprácu Ruska a Číny pri vojenských satelitoch a v obrane

"Musíme sankcie nielen dôsledne realizovať v oblasti vojenského materiálu, ropy, dreva, ocele, železa a plastov, ale aj rozšíriť – o stlačený plyn, jadrové palivo a diamanty," odkázal na komodity financujúce ruskú vojenskú mašinériu.

Rober Hajšel (Smer-SD) naznačil, že sankcie voči Rusku nie sú veľmi účinné, lebo sa dajú obchádzať cez tretie krajiny a firmy v nich, pričom ruskí oligarchovia zo sankčného zoznamu naďalej bohatnú.

Absurdné snahy

Za absurdné považuje snahy o absolútny zákaz dovozu ruského skvapalneného plynu, bez ktorého podľa neho európska ekonomika nemôže existovať. Súhlasí s možnými sankciami na ruské diamanty.

"Môj postoj k sankciám je taký, že majú zmysel keď trestajú a dokážu dosiahnuť cieľ, v tomto prípade zastavenie ruskej agresie na Ukrajine. K tomu sme sa ale nedostali po žiadnom balíku sankcií," odkázal.

Michal Wiezik (PS) poukázal na to, že účinnosť reštriktívnych opatrení znižujú spôsoby ich obchádzania cez tretie krajiny a do Ruska a z Ruska plynie tovar zo sankčného zoznamu. "Parlament to vníma ako problém a vieme, že ak chceme obmedziť ruskú agresiu, tak to musíme skúsiť aj s týmito obchodnými nástrojmi," povedal.

image

Lavrov sa chce zúčastniť na stretnutí OBSE v Severnom Macedónsku, ktoré sankciuje Rusko

Vladimír Bilčík (Demokrati) zdôraznil, že je v záujme Slovenska a demokratického sveta, aby Moskve nemohla financovať vojnu proti Ukrajine. "Musíme mať istotu, že členské štáty a ľudia a podniky v nich sankcie neobchádzajú," povedal.

Za problém považuje kontrolu tovarov dvojakého použitia a surovín. Rusko na nich bohatne a financuje vojnu.

"Musíme viac pracovať s tretími krajinami, ktoré sankcie obchádzajú. Mňa to trápi v súvislosti so západným Balkánom, je to veľká téma v Srbsku a ešte väčší problém postsovietskeho priestoru, Číny a Indie. To sú krajiny, kde Rusi dokážu vytvárať zisky aj z tých komodít, na ktoré Európska únia uvalila sankcie," opísal situáciu. Dodal, že v Únii treba zabrániť špekulantom, ktorí porušujú sankcie, aj zavedením pokút.

01 - Modified: 2023-11-09 13:06:49 - Feat.: 1 - Title: Strana KDH víta prijatie pozície Euópskeho parlamentu k novým pravidlám Euro 7 02 - Modified: 2023-11-09 11:28:26 - Feat.: 1 - Title: Nové limity pre emisie výfukových plynov. Europoslanci schválili svoj postoj k norme Euro 7 03 - Modified: 2023-11-05 08:18:20 - Feat.: 1 - Title: V eurovoľbách budú kandidovať strany Hlas-SD či Aliancia, konkrétne mená však ešte nie sú známe
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 05 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:14