Demonštranti držia transparenty pred Najvyšším súdom v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britský súd zatrhol deportácie migrantov do Rwandy. Nie je bezpečná, rozhodol

15.11.2023, 11:29
15.11.2023, 14:12
Autor:
ČTKČTK

Predseda Najvyššieho súdu povedal, že vláda rokovala v dobrej viere, existujú však dôvodné obavy, ktoré sa týkajú zaobchádzania so žiadateľmi o azyl v africkej krajine.

Britský najvyšší súd dnes rozhodol, že vládny plán deportácií žiadateľov o azyl do Rwandy nie je v súlade so zákonom. Sudcovia v jednomyseľne schválenom verdikte dospeli k záveru, že africkú krajinu nemožno považovať za bezpečnú a že migrantom tam hrozí zlé zaobchádzanie.

Rozsudok je porážkou pre konzervatívny kabinet premiéra Rishiho Sunaka, ktorý deportácie presadzoval v snahe znížiť počet migrantov, ktorí do Británie nelegálne priplávajú cez Lamanšský prieliv.

VIDEO: Program pre žiadateľov o azyl v Rwande je nezákonný, rozhodol Najvyšší súd Spojeného kráľovstva

Predseda Najvyššieho súdu Robert Reed povedal, že vláda rokovala v dobrej viere, existujú však dôvodné obavy, ktoré sa týkajú zaobchádzania so žiadateľmi o azyl v africkej krajine.

Migrantom podľa neho reálne hrozí, že Rwanda nedokáže ich žiadosti o azyl riadne spracovať a že ich vypovie do krajín ich pôvodu aj v prípade, že by to pre nich bolo nebezpečné. To by znamenalo porušenie medzinárodných princípov azylovej ochrany.

Sunak je odhodlaný lode zastaviť

"Nie je to výsledok, ktorý sme chceli, ale posledných niekoľko mesiacov sme sa pripravovali na všetky varianty a ďalej sme odhodlaní lode zastaviť," uviedol v prvom vyhlásení po vydaní rozsudku premiér Sunak, ktorý odkazoval na plavidlá s migrantmi v Lamanšskom prielive. ​

image

Britská vláda chce obmedziť počet imigrantov spoluprácou so sociálnymi sieťami

Podrobnejšie vyjadrenie pre médiá sa čaká na tlačovej konferencii o 16.45 h (17.45 h SEČ). Nový minister vnútra James Cleverly bude o rozsudku hovoriť skoro popoludní v prejave pred poslancami.

Hovorca rwandskej vlády v prvej reakcii uviedol, že rozhodnutie ohľadom dohody s Britániou je plne v kompetencii britskej justície, uviedla agentúra Reuters. Zároveň vyjadril nesúhlas so záverom súdu, že Rwanda nie je bezpečná krajina.

Ľudskoprávne organizácie verdikt vítajú

Zástupcovia organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré plán vlády dlhodobo kritizujú, rozsudok privítali. Podľa šéfa organizácie Refugee Council Envera Solomona ide o "víťazstvo pre mužov, ženy a deti, ktorí jednoducho chcú žiť v bezpečí".

"Rozsudok je kľúčový pre ochranu ľudí, ktorí v našej krajine hľadajú azyl, a vláda teraz musí uzavrieť túto nelichotivú kapitolu v politických dejinách Spojeného kráľovstva. Dohoda so Rwandou, teda krajinou, ktorá v minulosti preukázateľne porušovala ľudské práva... bola veľmi nedomyslená a krutá," komentoval verdikt Sacha Deshmukh, šéf britskej pobočky medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International.

S uspokojením reagovala na verdikt tiež labouristická opozícia. "Premiérova politická vlajková loď stroskotala. Usvedčujúci rozsudok ohľadom rwandského plánu, za ktorý už z peňazí daňových poplatníkov minul 140 miliónov libier, ukazuje, že Rishi Sunak nedokáže seriózne riešiť problém s množstvom lodí (s migrantmi)," uviedla tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová.

image

Žiadatelia o azyl by mohli nosiť sledovacie náramky, zvažuje britská vláda

S plánom posielať časť žiadateľov o azyl z Británie do Rwandy prišiel na jar 2022 vtedajší premiér Boris Johnson. Londýn potom s africkou krajinou uzavrel príslušnú dohodu a zaplatil jej 120 miliónov libier, jej realizácia ale uviazla kvôli súdnym sporom.

V júni 2022 bola britská vláda nútená na poslednú chvíľu zrušiť prvý deportačný let, keď Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že tento plán je spojený "s reálnym rizikom nezvratnej ujmy".

Vlani v decembri sa na stranu britského kabinetu priklonil vrchný súd, odvolacia inštancia potom ale tento rok v júni verdikt zvrátila, keď sudca dospel k záveru, že Rwanda nie je pre žiadateľov o azyl bezpečné miesto. Vláda sa potom obrátila na najvyšší súd. 

01 - Modified: 2023-03-24 15:05:34 - Feat.: 1 - Title: Rwandský prezident nariadil prepustenie muža presláveného filmom Hotel Rwanda. Bol odsúdený za terorizmus 02 - Modified: 2023-08-06 13:06:54 - Feat.: 1 - Title: Britská vláda chce obmedziť počet imigrantov spoluprácou so sociálnymi sieťami 03 - Modified: 2023-03-07 14:45:16 - Feat.: 1 - Title: Britská vláda predstavila návrh zákona, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu. Má zabrániť aj otroctvu 04 - Modified: 2022-12-19 11:38:08 - Feat.: 1 - Title: Plán britskej vlády deportovať utečencov do Rwandy je legálny, uviedol londýnsky súd
01 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 04 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:15