Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Europarlament ukázal, ako si predstavuje Európsku úniu. Chcú rozhodovať o rozpočte

22.11.2023, 22:02
Autor:
TASRTASR

Parlament presadzuje reformy, ktoré podľa poslancov zvýšia schopnosť Únie konať a posilnia vplyv občanov.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu predložili návrhy na revíziu základnej legislatívy Európskej únie. Urobili tak v nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné krízy, ktorým čelí Európska únia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Parlament presadzuje reformy, ktoré podľa poslancov zvýšia schopnosť Únie konať a posilnia vplyv občanov.

Medzi hlavné návrhy patrí zavedenie dvojkomorového systému a menej patových situácií v Rade Únie prostredníctvom väčšieho počtu rozhodnutí hlasovaním kvalifikovanou väčšinou a prostredníctvom riadneho legislatívneho postupu. Europoslanci žiadajú plné právo Europarlamentu iniciovať nové právne predpisy a právo spolurozhodovať o dlhodobom rozpočte Únie.

Revízia pravidiel

Zákonodarcovia chcú tiež revíziu pravidiel upravujúcich zloženie Európskej komisie, ktorej budúci názov by mal znieť "európska exekutíva", vrátane voľby jej predsedu. Toho by mal po novom nominovať europarlament a potvrdiť Európska rada, čiže hlavy vlád a štátov členských krajín, čo je opačný postup ako v súčasnosti.

Podľa poslancov treba obmedziť počet eurokomisárov na 15, a to na princípe rotácie medzi členskými štátmi. Potrebné je tiež zaistiť možnosť, aby si predseda eurokomisie vybral svoj tím na základe politických preferencií so zreteľom na geografickú a demografickú rovnováhu medzi krajinami a zaviesť mechanizmus, ktorý umožní vysloviť nedôveru jednotlivým komisárom.

image

Prekonajme emócie a budujme mier v Pásme Gazy, vyzval šéf európskej diplomacie Borrell

Medzi požiadavky členov Europarlamentu patrí aj výrazné zvýšenie transparentnosti Rady Európskej únie (zasadnutia na úrovni ministrov) zverejňovaním pozícií členských štátov k legislatívnym otázkam a väčší vplyv občanov vďaka tomu, že Únia bude musieť vytvoriť vhodné mechanizmy účasti a že sa posilní úloha európskych politických strán.

Rozvíjanie spoločných právomocí

Poslanci požadujú viac právomocí pre Európsku úniou v otázkach životného prostredia, ako aj spoločné právomoci Únie v niektorých oblastiach, ktoré v súčasnosti patria do výlučnej právomoci členských štátov: verejné zdravie (cezhraničné ohrozenia zdravia, sexuálne a reprodukčné zdravie a práva), civilná ochrana, priemysel a vzdelávanie.

Existujúce spoločné právomoci by sa mali ďalej rozvíjať v oblastiach energetiky, zahraničných vecí, vonkajšej bezpečnosti a obrany, politiky vonkajších hraníc a cezhraničnej infraštruktúry.

Správu o legislatívnych zmenách v Európskej únii, ktorú podporilo 305 poslancov, 276 bolo proti a 29 sa hlasovania zdržalo, pripravilo päť spoluspravodajcov z rôznych politických frakcií, zastupujúcich širokú väčšinu v europarlamente.

Prijatím tejto správy Europarlamentu  reaguje na očakávania občanov súvisiace s efektívnejšou a demokratickejšou Úniou, čo sa odzrkadlilo aj v návrhoch Konferencie o budúcnosti Európy.

Poslanci Europarlamentu vyzvali členské štáty, aby tieto návrhy "bezodkladne a bez vyjednávania" predložili Európskej rade, teda hlavám vlád a štátov. Tie musia rozhodnúť o zvolaní konventu, ktorý sa zaoberá zmenami legislatívy o fungovaní Únie, a to jednoduchou väčšinou.

Očakáva sa, že španielske predsedníctvo v Rade Únie predloží tieto návrhy na decembrovom summite Únie v Bruseli.

01 - Modified: 2023-11-22 12:33:15 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci podporujú jadrovú energetiku. Na reaktory s nulovými emisiami si však ešte počkáme 02 - Modified: 2023-11-22 11:04:51 - Feat.: 1 - Title: Europarlament pred klimatickým summitom COP28 žiada ukončenie dotácií na fosílne palivá 03 - Modified: 2023-11-21 16:34:20 - Feat.: 1 - Title: Mladí Slováci by mali pochopiť význam účasti na eurovoľbách, vraví vysoký predstaviteľ EÚ
01 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Voláte a esemeskujete do krajín Európskej únie? Brusel schválil zastropovanie cien a chystá aj ďalšiu novinku 02 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 03 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 04 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 05 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 01:34