Španielsky premiér Pedro Sánchez. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Odpoveďou na atentáty nesmie byť smrť tisícov detí, vyhlásil španielský premiér v Izraeli

23.11.2023, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Sánchez uviedol, že po skončení terajšej vojny Izraela s hnutím Hamas by mali v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania a že riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu sú dva štáty.

Odpoveďou na atentáty nesmie byť smrť tisícov detí, vyhlásil po stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom v Jeruzaleme španielsky premiér Pedro Sánchez. Informoval o tom denník El País.

Sánchez, ktorý je v Izraeli na návšteve spolu s belgickým premiérom Alexanderom de Crooom, dnes tiež povedal, že po skončení terajšej vojny Izraela s hnutím Hamas by mali v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania a že riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu sú dva štáty.

"Španielsko zdieľa bolesť Izraelčanov kvôli hrozným útokom zo 7. októbra. Izrael má právo sa brániť, ale musí rešpektovať medzinárodné právo. Jeho odveta nemôže zahŕňať smrť nevinných, vrátane tisícov detí," povedal Sánchez pri stretnutí s izraelským prezidentom.

"Musíme zastaviť túto humanitárnu katastrofu a utrpenie Palestínčanov. Civilisti musia byť chránení. Musíme sa usilovať o humanitárne prímerie," dodal španielsky premiér.

image

Prepúšťanie, stratené pozície a filmové roly. Vojna v Izraeli rozoštvala Hollywood, píšu americké médiá

Útok palestínskeho radikálne islamistického hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra si vyžiadal 1200 obetí, väčšinou civilistov. Izrael v reakcii začal masívne bombardovanie Pásma Gazy, kde Hamas od roku 2007 vládne, a od konca októbra tam vedie aj pozemnú operáciu s cieľom zničiť Hamas.

Operácie Izraela si v Pásme Gazy podľa tamojších úradov vyžiadali vyše 13-tisíc obetí, z toho dve tretiny boli ženy a neplnoletí.

Sánchez dnes v Izraeli povedal, že po skončení vojny by mali v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania. "Riešením sú dva štáty, to porazí terorizmus a zaistí bezpečnosť Izraela," dodal španielsky socialistický premiér.

Povedal tiež, že jeho vláda chce čo najskôr zorganizovať medzinárodnú mierovú konferenciu. "Musíme dosiahnuť vytvorenie životaschopného palestínskeho štátu. Izraelčania a Palestínčania majú právo žiť v mieri a bezpečí," povedal Sánchez.

Španielsky premiér by mal dnes so svojim belgickým kolegom tiež navštíviť kibuc Beeri, ktorý leží blízko hraníc Pásma Gazy. Je to miesto, kde 7. októbra palestínski ozbrojenci zavraždili stovku ľudí a niekoľko desiatok osôb uniesli do Gazy. Dnes túto židovskú dedinu navštívil aj britský minister zahraničia David Cameron.

image

Veľké ostreľovanie pred prestávkou. Izraelské letectvo za posledný deň v Pásme Gazy zasiahlo 300 cieľov

Sánchez má dnes aj na programe cestu na okupovaný Západný breh Jordánu, kde sa má v Ramalláhu podľa agentúry EFE stretnúť so šéfom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom, lídrom strany Fatah, ktorá má dlhodobé spory s hnutím Hamas.

V piatok budú premiéri Španielska a Belgicka rokovať v Egypte s tamojším prezidentom Abdal Fattáhom Sisím a generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov Ahmadom Abúlom Ghajtom a v ten istý deň navštívia tiež prechod Rafah na hranicu Egypta a Pásma Gazy. Týmto prechodom sa do Pásma Gazy dostáva humanitárna pomoc, zatiaľ ale len vo veľmi malom množstve.

Izrael v odvete za útok Hamasu zahájil aj blokádu Pásma Gazy, v ktorom žije okolo 2,3 milióna ľudí. Väčšina z nich prebýva už týždne na juhu oblasti v nehygienických podmienkach a nemá dostatok čistej vody ani jedla. Kvôli nedostatku zdravotníckeho materiálu a zastaveniu dodávok elektriny prestali v Pásme Gazy fungovať už dve tretiny nemocníc.

01 - Modified: 2023-11-23 08:09:18 - Feat.: 1 - Title: Podľa palestínskych predstaviteľov sa prímerie odložilo kvôli vyjednávaniu o rukojemníkoch 02 - Modified: 2023-11-23 05:57:55 - Feat.: 1 - Title: Podľa Izraela sa prepúšťanie rukojemníkov začne najskôr v piatok, zrejme aj prímerie 03 - Modified: 2023-11-23 05:36:36 - Feat.: 1 - Title: Veľké mimovládne organizácie žiadajú dlhšie prímerie medzi Izraelom a Hamasom 04 - Modified: 2023-11-22 23:10:45 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom nálete na južný Libanon zahynuli štyria ľudia, medzi nimi syn predstaviteľa Hizballáhu
01 - Modified: 2024-04-29 09:46:27 - Feat.: - Title: Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry 02 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 03 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 05 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:36