Vchod do tunela, kde prebiehajú záchranné operácie po tom, čo robotníci uviazli pri zrútení rozostavaného tunela na severe Indie. FOTO: Rueters
StoryEditor

Poruchy vrtného zariadenia spomaľujú záchranu robotníkov z tunela v Indii

24.11.2023, 18:46
Autor:
TASRTASR

Indická vláda nariadila Indickému národnému diaľničnému úradu preveriť všetkých 29 tunelov, ktoré sú v súčasnosti na území krajiny budované.

Výkonné vrtné zariadenie používané pri záchrane 41 robotníkov uväznených v rozostavanom cestnom tuneli na severe Indie utrpelo tri poruchy, vyhlásil pre indickú tlačovú agentúru ANI austrálsky vedúci záchranného tímu Arnold Dix. To spôsobuje zdržanie záchranných prác. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

VIDEO: Záchrana pracovníkov v Uttarakhande sa opäť posunula

"Neviem, kedy vyjdú von, neviem, ako vyjdú von, viem len to, že ich dostaneme von a nikoho pri tom nezraníme. Neviem však kedy," vyhlásil Dix a dodal, že jeho tím sa od robotníkov nachádza už len niekoľko metrov. Podľa jeho slov sú robotníci v teple, bezpečí a majú dostatok potravín, vody a liekov. Pod zemou sú však uväznení už 13. deň, dodáva DPA.

image

Záchranári v Indii razia posledný úsek šachty na záchranu 41 robotníkov z tunela

Jeden z členov vyšetrovacej komisie pre agentúru Reuters uviedol, že tunel nemal únikový východ a vedie cez geologický zlom označovaný ako "strižná zóna". Indické predpisy pre tunely dlhšie ako 1,5 kilometra odporúčajú únikové východy. Tunel, kde sú robotníci uväznení, je dlhý 4,5 kilometra a únikové východy vybudované nemá.

"Po ukončení záchranných prác sa uskutoční podrobné vyšetrovanie na odhalenie všetkých nedostatkov na stavbe," vyhlásil pre Reuters nemenovaný člen vyšetrovacej komisie a dodal, že do ukončenia vyšetrovania nebude poskytovať ďalšie informácie.

Indická vláda v stredu nariadila Indickému národnému diaľničnému úradu preveriť všetkých 29 tunelov, ktoré sú v súčasnosti na území krajiny budované.

image

Robotníci uväznení v tuneli po 10 dňoch prvýkrát komunikovali cez kameru

Tunel, v ktorom robotníci pracovali, má po dostavaní prepojiť hinduistické pútnické mestá Uttarkaši a Jamunotri. Ide o súčasť projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou. Odborníci však už pred závalom varovali pred možným zosuvom pôdy v dôsledku nestabilného geologického podložia a rozsiahlej výstavby v tejto oblasti.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:57