Ukrajinský vojak počas výcviku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina sa všemožne snaží udržať svoju bojaschopnosť, Kyjev sa obrátil na dve najväčšie náborové spoločnosti

28.11.2023, 11:07
Autor:
ČTKČTK

Na fronte aj v ukrajinskej spoločnosti, ktorá sa pripravuje už na druhú vojnovú zimu, je cítiť únava, priznal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Ukrajina chystá zmeny v odvode brancov v snahe udržať svoju bojaschopnosť. S odvolaním sa na ukrajinských činiteľov to napísal denník The Guardian, podľa ktorého Kyjev chce začať využívať komerčné náborové firmy na cielenejšie odvody.

Zmyslom je uistiť brancov o ich nasadzovaní do rolí, ktoré zodpovedajú ich schopnostiam, a neposielať ich jednoducho priamo na front. Ukrajina sa bráni ruskej invázii už viac ako rok a deväť mesiacov.

"Niektorí ľudia sa boja, majú strach umierať, boja sa strieľať, ale to neznamená, že sa nemôžu zapojiť do iných činností... Teraz máme nového ministra s novým prístupom," povedal britskému denníku tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

V septembri ukrajinský parlament na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského odvolal ministra obrany Oleksija Reznikova, ktorého vo funkcii nahradil Rustom Umerov.

image

Máme poriadny problém, znie z Kyjeva. Prísun západnej munície, kľúčovej pre celú vojnu, rýchlo vysychá

Väčšina ochotných bojovať už narukovala

Armáda má podľa Danilova spolupracovať s dvoma najväčšími ukrajinskými náborovými spoločnosťami, aby identifikovala ľudí so špecifickými zručnosťami. Novým cieľom je tiež neodradiť kvalifikovaných Ukrajincov, ktorí chcú pomôcť vojsku, ale zároveň nechcú na front.

"Mobilizácia bude pružnejšia, budú sa vyhlasovať špecializácie, ktoré sú potrebné, a ľudia sa budú dobrovoľne hlásiť na konkrétnu pozíciu. Potrebujú napríklad zváračov alebo mechanikov a podobne," načrtol Danilov.

Zatiaľ nie je jasné, na akej úrovni bude pokračovať všeobecný nábor na boj v prvej línii, upozornil The Guardian.

Na fronte aj v ukrajinskej spoločnosti, ktorá sa pripravuje už na druhú vojnovú zimu, je podľa neho cítiť únava. V prvých mesiacoch ruskej invázie sa státisíce Ukrajincov dobrovoľne prihlásili do boja vo vlne vlasteneckého odhodlania, ktoré pomohlo odraziť počiatočný postup Rusov.

Ako sa však vojna preťahuje, ukazuje sa, že väčšina ľudí ochotných bojovať už narukovala. A mnohí z tých, ktorí sa už ocitli na fronte, sú zranení alebo vyčerpaní, opisuje denník.

image

Máme právo zabiť Putina, naznačil Zelenskyj. Nemáte šancu, reagoval Kremeľ

Ruská propaganda zveličuje

Armáda sa podľa neho čoraz viac musí obracať k mobilizácii, aby naplnila svoje rady. Existujú videá, na ktorých sú vidieť muži odchytávaní na ulici, aby boli odvedení, a objavili sa početné korupčné škandály, keď úradníci brali úplatky za poskytnutie výnimky, opisuje The Guardian s tým, že prezident v lete odvolal všetkých oblastných činiteľov zodpovedných za odvody.

Akonáhle sú regrúti odvedení, absolvujú niekoľkotýždňový výcvik a potom môžu byť poslaní na front. Mnoho Ukrajincov hovorí, že keby boli povolaní, do armády by nastúpili. Mnoho mužov v brannom veku, ktorí nechcú na front, sa však týždne aj mesiace ukrýva a snaží sa vyhnúť oddielom mobilizačných dôstojníkov.

Danilov pripustil, že existujú problémy s náborom, ale zároveň tvrdil, že ruská propaganda jeho rozsah zveličuje. "Vykladá, že nemáme dostatok vojakov, že máme problémy s mobilizáciou. V živote sú vždy problémy, nepreceňujme to," dodal.

Zelenskyj v piatok bez bližších podrobností uviedol, že očakáva od ministerstva obrany, že mu tento týždeň predloží balíček nových mobilizačných opatrení.

Letná a jesenná ukrajinská protiofenzíva nedokázala získať späť veľké množstvo územia a medzi západnými partnermi Ukrajiny sa podľa denníka The Guardian čoraz častejšie ozývajú hlasy, ktoré v súkromí naznačujú, že skôr či neskôr bude Kyjev možno musieť zvážiť pokus o ukončenie vojny rokovaním.

01 - Modified: 2023-11-25 10:35:47 - Feat.: 1 - Title: Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, vyhlásil Zelenskyj k ukrajinskému hladomoru 02 - Modified: 2023-11-25 09:19:33 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj odvolal štyroch generálov Národnej gardy 03 - Modified: 2023-11-22 16:12:54 - Feat.: 1 - Title: Vojaci na východe sú v ťažkej situácii, začala tuhá zima. Na juhu vedú útočné akcie, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2023-11-22 14:32:47 - Feat.: 1 - Title: Je to tragédia, ktorú treba zastaviť. Putin na summite G20 hovoril o ukončení vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2023-11-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina čaká ruskú zimu. Podľa vedenia nastáva nová fáza vojny, záchrana by mohla prísť z neba 06 - Modified: 2023-11-15 09:30:38 - Feat.: 1 - Title: Spory v najvyššom vedení Ukrajiny? Zelenskyj podkopáva vlastných generálov, Rusi sú od radosti celí bez seba
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:23