Lesný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. FOTO: Mafra/Michal Sváček
StoryEditor

Český súd vrátil obžalobu muža v prípade založenia požiaru v Českom Švajčiarsku

08.12.2023, 14:48
Autor:
TASRTASR

Zo založenia najväčšieho požiaru v histórii Česka je obžalovaný bývalý profesionálny strážca parku. Muž sa k činu pred niekoľkými mesiacmi sám priznal.

Krajský súd v Ústí nad Labem vrátil štátnemu zastupiteľstvu obžalobu na muža, ktorý bol obžalovaný z toho, že vlani založil požiar v národnom parku České Švajčiarsko. Súd požaduje, aby žalobca upresnil výšku škody. V piatok na to upozornil portál Seznam Zprávy, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Súd nie je spokojný s tým, ako štátny zástupca v obžalobe vyčíslil škodu, ktorú požiar spôsobil. Žalobca podľa portálu uviedol približne 350 miliónov korún (viac ako 14 miliónov eur). Súd chce, aby ju prepočítal.

image

Štátny zástupca obžaloval muža za požiar v Českom Švajčiarsku, hrozí mu až 15 rokov

Informáciu o vrátení prípadu na doriešenie potvrdil aj advokát obžalovaného Vít Pavko. "Rozhodnutie súdu, že je vec vrátená na doriešenie, som už dostal do dátovej schránky," uviedol. Hlavné pojednávanie očakáva na jar budúceho roka.

Zo založenia najväčšieho požiaru v histórii Česka je obžalovaný bývalý profesionálny strážca parku. Muž sa k činu pred niekoľkými mesiacmi sám priznal. Polícii povedal, že v noci z 23. na 24. júla 2022 si do Malinového dolu pri obci Hřensko priniesol lieh a raždie. Vyhliadol si miesto, o ktorom usúdil, že by sa tam dal najúčinnejšie založiť požiar, a zapálil oheň.

Pri výsluchu tiež podľa Seznam Zpráv uviedol, že premýšľal o založení "najveľkolepejšieho požiaru v dejinách Českej republiky" už od jari 2022 a len čakal na to, kým bude veľké sucho. Povedal tiež, že ho k zakladaniu požiarov viedli hlasy v hlave. Neskôr svoju výpoveď menil a pred niekoľkými dňami podľa jeho advokáta povedal, že požiar v Českom Švajčiarsku nezaložil.

image

Na polícii sa prihlásil muž, ktorý mal založiť požiar v Českom Švajčiarsku

Podľa staršej správy portálu iDNES.cz muž po tom, ako sa k činu priznal, nastúpil na určitý čas do psychiatrickej liečebne. Kľúčovým bol psychologický posudok, v ktorom znalci nakoniec zhodnotili, že bol príčetný a vedel, čo robí. Za všeobecné ohrozenie a poškodenie cudzej veci mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vypukol vlani 24. júla. Zasahovalo pri ňom približne šesťtisíc hasičov a štyristo kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Uhasiť sa ho podarilo po 20 dňoch.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:56