Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tanker s venezuelskou ropou stroskotal v indonézskych vodách

09.12.2023, 15:32
Autor:
TASRTASR

Loď MT Liberty prepravovala ropu z Venezuely, na ktorú Spojené štáty prvýkrát uvalili sankcie v roku 2015 pre brutálne potláčanie protivládnych protestov.

Tanker prevážajúci ropu z Venezuely, na ktorú boli uvalené sankcie, nabehol na plytčinu v blízkosti Singapurského prielivu.

Loď MT Liberty, ktorá sa plaví pod kamerunskou vlajkou a preváža 139-tisíc ton ropy, je minimálne od 2. decembra odstavená v indonézskych vodách pri súostroví Riau.

Uzemnenie tankera prišlo po niekoľkých podobných incidentoch v danom regióne, ktoré sa týkali lodí takzvanej "temnej flotily", plavidiel pôsobiacich mimo oficiálneho námorného sektora, čo Medzinárodná námorná organizácia (IMO) označuje za "závažné znepokojenie" pre svetovú námornú dopravu.

image

USA pre krízu v regióne Esequibo organizujú spoločné vojenské cvičenia v Guyane

MT Liberty prepravovala ropu z Venezuely, na ktorú Spojené štáty prvýkrát uvalili sankcie v roku 2015 pre brutálne potláčanie protivládnych protestov.

Indonézske námorníctvo v sobotu popoludní počas najväčšieho prílivu nasadilo do záchrannej akcie šesť remorkérov. Loď narazila na plytčinu pri vyťahovaní kotvy, keď sa chystala presunúť k doku spoločnosti PT Oiltanking Karimun, ktorá skladuje a manipuluje s ropným tovarom a vykurovacím olejom.

Sankcie USA na vývoz ropy z Venezuely, Iránu a Ruska podnietili prevádzku plavidiel bez štandardných bezpečnostných certifikátov, poistenia a transparentnej vlastníckej štruktúry, vysvetľuje tlačová agentúra AFP.

Plavidlá "temnej flotily" uľahčujú krajinám, na ktoré sa vzťahujú sankcie, dodávať ropu kupujúcim subjektom, ale zároveň vyvolávajú právne a environmentálne otázky.

image

Maduro sa vrhá na susednú Guyanu. Po referende o pripojení chystá ťažbu ropy

Pri pobreží Indonézie bola v novembri odhalená ďalšia loď Turba, ktorá sa plavila pod kamerunskou vlajkou a pašovala ruskú ropu. Začiatkom tohto roka sa pri pobreží Malajzie vznietil tanker Pablo podozrivý z prepravy iránskej ropy.

Spojené štáty v októbri zmiernili sankcie voči Venezuele v oblasti ropy a plynu - na obdobie šiestich mesiacov - po tom, ako sa Caracas a opozícia dohodli na usporiadaní volieb.

Washington však minulý týždeň uviedol, že prehodnocuje zmiernenie sankcií voči tejto juhoamerickej krajine z dôvodu nedostatočného pokroku pri prepúšťaní politických väzňov.

01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:29