Prezident Guyany Irfaan Ali. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nedáme Venezuele ani kúsok územia, vyhlásil guyanský prezident pred stretnutím s Madurom

14.12.2023, 13:40
Autor:
ČTKČTK

Niektorí analytici tvrdia, že Maduro sa snaží vyvolať územný spor, aby získal voličov pred venezuelskými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia budúci rok.

Guyana nedá Venezuele ani meter svojho územia, vyhlásil prezident Guyany Irfaan Ali v rozhovore s americkou stanicou NBC pred dnešnou schôdzkou s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom v karibskom štáte Svätý Vincenc a Grenadiny.

Na tomto stretnutí Ali nemieni rokovať o zmene hraníc, ale sľubuje si od neho zmiernenie napätia v spore o región Esequibo, ktorý tvorí asi dve tretiny územia Guyany. Oblasť bohatú na ropu a drahé kovy si vyše sto rokov nárokuje Venezuela, ktorej autoritársky prezident v posledných týždňoch spor vyhrotil okrem iného usporiadaním referenda o ňom.

VIDEO: Maduro je zločinec, vyhlásil guyanský prezident

"Esequibo patrí Guyane. Nevzdáme sa ani metra, ani v myšlienkach, natož fyzicky," povedal v stredu Ali stanici NBC. Zopakoval tiež, že Esequibo patrí ku Guyane od roku 1899, a uviedol, že Maduro sa správa "bezohľadne" a nezákonne.

Dnešnú schôdzku sprostredkoval generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý na ňu vyšle dvoch zástupcov - šéfa svojho kabinetu, ktorým je Earle Courtenay Rattray, a svojho námestníka pre Európu, Strednú Áziu a Ameriku Miroslava Jenču.

V ostrovnom štáte Svätý Vincenc a Grenadiny sa stretnutie koná aj preto, že jeho premiér Ralph Gonsalves teraz predsedá Spoločenstvu štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

Spor o územie oživilo referendum 

Spor o región Esequibo, v ktorom teraz žije na 125-tisíc ľudí, výrazne oživila Venezuela pred niekoľkými rokmi po tom, ako sa v roku 2015 pri pobreží Guyany, respektíve tomto regióne, našli väčšie ložiská ropy.

image

Maduro sa vrhá na susednú Guyanu. Po referende o pripojení chystá ťažbu ropy

Pred pár týždňami spor vyhrotil Maduro, ktorý o Esequibe usporiadal aj referendum. V ňom sa Venezuelčania vyslovili de facto za pričlenenie regiónu k svojej krajine. Maduro krátko potom navyše oznámil, že jeho vláda začne s vydávaním licencií na ťažbu ropy v Esequibe.

Podľa niektorých analytikov sa Maduro snaží rozvírením územného sporu získať voličov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú vo Venezuele konať na budúci rok.

A využil ho aj na ďalšie represie voči opozícii. Minulý týždeň generálna prokuratúra obvinila 14 ľudí z vlastizrady a zločinného sprisahania kvôli ich údajným väzbám na americkú spoločnosť ExxonMobil, ktorá ťaží ropu v Guyane.

Venezuela sa odvoláva ženevskú dohodu

Spor o Esequibo má korene v koloniálnom období, keď v oblasti pôsobilo Španielsko, Holandsko a Británia. V roku 1899 pripadol región na základe arbitráže USA, Británie a Ruska k britskej kolónii Guyane, čo neskôr Venezuela označila za sprisahanie, ktorým jej bolo "ukradnuté" územie.

V roku 1962 Venezuela túto arbitráž spochybnila v OSN a teraz sa tiež odvoláva na takzvanú ženevskú dohodu, ktorú podpísala s Britániou v roku 1966 pár mesiacov pred tým, ako získala Guyana nezávislosť. Caracas tvrdí, že táto dohoda arbitráž z roku 1899 anulovala.

Guyana požaduje, aby spor vyriešil Medzinárodný súdny dvor, ktorý je súdnym orgánom OSN. Venezuelská vláda ale neuznáva jurisdikciu ICJ pre tento územný spor s Guyanou.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:07