Šéf európskej diplomacie Josep Borrell. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Šéf diplomacie Európskej únie sa obáva vzostupu populistov v európskych voľbách

24.12.2023, 12:38
Autor:
ČTKČTK

Strach voličov z neznámeho, najmä v súvislosti s dvoma vojnami, ktoré teraz pokračujú v blízkosti EÚ, môžu podľa neho obyvateľov priviesť k podpore pravicových populistických strán.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell sa obáva vzostupu populistov v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasovanie, ktoré sa uskutoční budúci rok v júni, môže byť podľa neho podobne osudovým ako prezidentský zápas v Spojených štátoch. Borrell to povedal v rozhovore s denníkom The Guardian.

Strach voličov z neznámeho, najmä v súvislosti s dvoma vojnami, ktoré teraz pokračujú v blízkosti EÚ, môžu podľa neho obyvateľov priviesť k podpore pravicových populistických strán.

"Bojím sa strachu. Bojím sa, že Európania budú voliť, pretože sa boja. Je vedecky dokázané, že strach tvárou v tvár neznámemu a neistote vytvára hormón, ktorý volá po bezpečnostnej reakcii. To je fakt," povedal Borrell v rozhovor s britským denníkom.

image

Európska únia sa plánuje pripojiť k operácii v Červenom mori vedenej USA proti útočiacim povstalcom

Súčasnú geopolitickú situáciu hodnotil šéf únijnej diplomacie aj na nedávnej prednáške organizovanej časopisom Le Grand Continent. Ako vtedy uviedol, vojna na Ukrajine aj konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas ohrozujú budúcnosť bloku. V prípade Ukrajiny povedal, že sa obáva porážky, pokiaľ nedôjde k rýchlej zmene kurzu.

"Ak nezmobilizujeme všetky naše kapacity, umožní to Putinovi vyhrať vojnu na Ukrajine," povedal. Borrell pritom nevidí žiadne náznaky toho, že by mal ruský prezident Vladimír Putin v úmysle boja zastaviť alebo pristúpiť na určitú dohodu výmenou za to, že si ponechá časť východnej Ukrajiny.

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, nie je podľa Borrella len vojenskou silou, ale aj "myšlienkovým prúdom". Ako také ho možno poraziť iba "lepšími myšlienkami", nie samotnými bombami.

image

Vianočné prianie prezidentky: Všetkým želám, aby im na Vianoce nechýbala pohoda, vľúdnosť a ľudskosť

Pravicové strany na celom európskom kontinente v uplynulých mesiacoch nadobúdajú na sile, zjavne v reakcii na strach voličov z migrácie a kvôli zhoršujúcej sa životnej úrovni, napísal The Guardian. Túto atmosféru strachu môžu podľa Borrella využiť "strany, ktoré ponúkajú zlé odpovede na dobré otázky".

Šéf únijnej diplomacie pripustil, že existujú skutočné aj domnelé dôvody na obavy, vyzval však voličov, aby podporili tie politické sily, ktoré im predkladajú jasnú analýzu situácie. Ak sa tak nestane, mohli by byť európske voľby "rovnako nebezpečné ako tie v USA", dodal Borrell zrejme v narážke na prezidentskom súboji, v ktorom v roku 2016 zvíťazil Donald Trump. Ten chce na najvyššiu funkciu budúci rok kandidovať znova.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:38:12 - Feat.: - Title: Poškodzuje poľské hospodárstvo. Opozičná strana PiS chce v europarlamente odmietnuť Green Deal 03 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 04 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 05 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:48