Republikánsky kandidát na prezidenta a bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd

03.01.2024, 23:39
03.01.2024, 23:59
Autor:
ČTKČTK

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov bude potenciálne určujúce pre Trumpove zapojenie do prezidentských volieb nielen v Colorade.

Republikánsky uchádzač o Biely dom Donald Trump sa dnes obrátil na najvyšší súd vo Washingtone, aby rozhodol vo veci jeho diskvalifikácie z primárok v štáte Colorado, informujú agentúry.

O tom, že bývalý prezident nie je spôsobilý znovu vykonávať svoj niekdajší úrad, rozhodol najvyšší súd Colorada pred Vianocami. Odvolal sa pri tom na 14. dodatok americkej ústavy kvôli Trumpovmu podielu na násilnostiach pri Kapitole 6. januára 2021.

Vyradenie z volieb

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov bude potenciálne určujúce pre Trumpove zapojenie do prezidentských volieb nielen v Colorade - Podnety na súdy usilujúce sa o vyradenie Trumpovho mena z volebných listín podali záujmové skupiny naprieč celým USA a bez rozhodnutia najvyššieho súdu by sa mohlo stať, že niektoré štáty Trumpovi účasť umožnia, a iné nie, podotýka denník The Washington Post.

Trumpovi obhajcovia dnes sudcu najvyššieho súdu požiadali, aby konali rýchlo, rozhodnutie súdu v Colorade zvrátili a "vrátili právo hlasovať za svojho kandidáta do rúk voličov". Sudcom by nemalo byť dovolené brániť voličom hlasovať za šéfa republikánskeho kandidáta, stojí v Trumpovom dnešnom podnete na najvyšší súd.

image

Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd

V jadre sporov o Trumpovu účasť vo voľbách leží 14. dodatok americkej ústavy, konkrétne jeho tretí paragraf, podľa ktorého nesmie akýkoľvek úrad, vojenský ani civilný, v Spojených štátoch zastávať ten, kto odprisahal vernosť ústave a následne sa dopustil "povstania alebo vzbury proti (ústave) alebo poskytol pomoc a útechu nepriateľom" ústavy.

Opatrenie bolo do zakladajúceho dokumentu pridané po občianskej vojne a malo zabezpečiť, aby sa o úrad nemohli hlásiť zástupcovia Konfederácie. Jeho uplatňovanie je však podľa médií pomerne neprebádanou otázkou, čoraz viac pozornosti sa tak upiera na najvyšší súd vo Washingtone, ktorý by mal vo veci vyniesť konečný verdikt.

Porušenie ústavy

Trump v súvislosti s údajnými pokusmi zvrátiť svoju volebnú prehru v roku 2020 z trestného činu usvedčený nebol, hoci obvineniam čelí, uplatnenie dotknutého dodatku ústavy však usvedčenie podľa trestného práva nevyžaduje, píše agentúra AP.

Okrem coloradského súdu minulý týždeň aj štátna tajomníčka v Maine Shenna Bellowsová rozhodla o Trumpovej diskvalifikácii. Bývalý prezident podľa nej svojou plamennou rétorikou podporoval násilnosti, ku ktorým niekoľko týždňov po voľbách v roku 2020 došlo, a ktoré vyústili do smrti niekoľkých demonštrantov i policajtov. Účasť vo svojich primárkach naopak Trumpovi povolili súdy v Michigane a Minnesote a rozhodnutie sa podľa amerických médií čoskoro očakáva v Oregóne.

image

Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny

Americký najvyšší súd nie je povinný sa Trumpovým prípadom zaoberať, najvyšší sudcovia sa však pravdepodobne do veci vzhľadom na jej význam vložia, píše WP. Nielen Trumpovi advokáti, ale aj odborníci na právo na súd apelujú, aby konal rýchlo. Konkrétne v Maine a Colorade sa budú primárky pre Republikánsku stranu konať 5. marca, volebné listiny však musia byť vytlačené s niekoľkotýždňovým predstihom a tie zasielané do zahraničia už 20. januára.

Ak najvyšší súd rozhodne, že Trumpovo počínanie v súvislosti s údajnými pokusmi ovplyvniť výsledky volieb nie je porušením 14. dodatku ústavy, de facto tak zmietnete zo stola výzvy, ktoré sa v jednotlivých amerických štátoch dožadujú Trumpovho vylúčenia z volieb, podotýka denník The New York Times.

Ak však bude rozhodnutie špecifickejšie a bude sa týkať napríklad len štátu Colorado, advokáti protistrán budú skôr môcť argumentovať, že Trump by sa nemal zúčastniť na všeobecných prezidentských voľbách, teda novembrového prezidentského finále, ak získa predtým republikánsku nomináciu v primárkach.

01 - Modified: 2024-01-03 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny 02 - Modified: 2024-01-03 05:49:51 - Feat.: 1 - Title: Trump sa odvolal voči zákazu kandidovať v primárkach v štáte Maine 03 - Modified: 2024-01-02 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rok 2024 bude rokom volieb. Vyberať si budú v USA, Indii aj Mexiku
01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:04