Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy frontu v Avdijivke. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zelenskyj žil na začiatku vojny v kryte o starom chlebe a konzervách, opísal novinár vo svojej knihe

07.01.2024, 09:23
Autor:
ČTKČTK

Zelenskyj sa podľa Shustera počas prvých mesiacov premenil, keď sa prestal podobať zabávačovi, ktorým bol pred začatím politickej kariéry, a transformoval sa na lídra krajiny, ktorá sa nachádza vo vojne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v prvých týždňoch vojny podobal chodiacej mŕtvole, takmer nespal a v bunkri, kde sa ukrýval, prežíval na sladkostiach, mäsu z konzervy a suchom chlebe. V novej Zelenej biografii to opísal novinár amerického týždenníka Time Simon Shuster, ktorý s ukrajinským prezidentom a jeho tímom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu strávil nejaký čas. Úryvok z knihy zverejnil britský denník The Telegraph.

Do bunkra z čias studenej vojny, ktorý sa podobá obrovskému tunelu metra prestavanému v štýle kancelárskej budovy, sa Zelenskyj uchýlil v prvý deň plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 okolo poludnia, keď jeho ochranka dostala varovanie pred náletom. Zelenskyj podľa Shustera spomína, že sa v týchto prvých hodinách sám seba snažil motivovať. "Pozerajú sa. Si symbol. Musíš sa správať, ako sa chová hlava štátu," opísal prezident novinárovi svoj vnútorný monológ.

image

"Strácame ľudí, ale výsledok nie je žiadny." Ukrajinskí vojaci opisujú smrtiace misie na ľavom brehu Dnepra

V bunkri ukrajinský prezident nakoniec strávil niekoľko mesiacov. Najhoršie podľa neho boli noci na úzkom lôžku, zatiaľ čo jeho telefón takmer bez prestania vibroval. \"V tých prvých dňoch som všetkých budil. Nemal som nárok spať, kým som nevedel, kde bol aký útok,\" opísal podľa novinára ukrajinský líder. Uviedol tiež, že hlásenie o aktuálnej situácii po svojich spolupracovníkoch požadoval už o 04:50.

Zatiaľ čo spočiatku nikto z osadenstva bunkra podľa Shustera neprepadal zúfalstvu, postupne sa ľudia rúcali. "Nebolo tam nič moc na jedenie. Na rokovaniach sa rozdávali sladkosti a v spoločnej kuchyni išlo nájsť starý chlieb a mäso z konzervy. Jeden minister mi povedal, že celé dni prežíval len na čokoláde," píše vo svojej knihe novinár.

Zelenskyj sa po chvíli začal sťažovať na nedostatok čerstvého vzduchu a denného svetla. V tvári zožltol tak, že o neho jeho spolupracovníci začali mať obavy. Jeho právna poradkyňa podľa Shustera spomína, že sa prezident začal podobať "chodiacej mŕtvole". "Živý človek snáď nemôže takto vyzerať. Raz ráno prezident zamumlal pozdrav. Nemohla som ani odpovedať. Ešte nikdy som nevidela človeka v takom stave," popísala poradkyňa.

image

Rusi zaútočili na ukrajinské mesto Pokrovsk. Hlásia 11 mŕtvych, vrátane piatich detí

Po čase sa ale život v bunkri začal viac podobať normálu. Prvá ranná videokonferencia sa presunula na siedmu rannú, takže Zelenskyj si pred ňou mohol dať raňajky. K nej mal vždy miešané vajíčka. Osadenstvo bunkra začalo dostávať teplé jedlá - párky, zemiakové knedle alebo guláš. Pri jedle Zelenskyj občas rozlieval víno, a to aj v čase, keď vláda zakázala predaj alkoholu.

K dispozícii boli aj činky a posilňovacie lavice, ktoré si prezident zvykol používať, často v noci. V bunkri sa tiež objavil pingpongový stôl a občas sa premietal film. Prezident pritom nedokázal stráviť sovietske komédie a preferoval hollywoodske snímky. Zhruba od polovice jari potom Zelenskyj a jeho spolupracovníci už trávili väčšinu času mimo bunker.

Zelenskyj sa podľa Shustera počas prvých mesiacov premenil, keď sa prestal podobať zabávačovi, ktorým bol pred začatím politickej kariéry, a transformoval sa na lídra krajiny, ktorá sa nachádza vo vojne.

"Invázia ho pripravila o obratnosť pohybov Jeho chôdza pôsobila ťažkopádne, bol strnulý v ramenách a vyzeral ako buldog, ktorý sa chystá do boja," opísal novinár svoj dojem zo Zelenského počas jeho návštevy v USA v decembri 2022. "Vojna ešte neskončila, ani zďaleka "Ale skončila premena muža v jej strede na vojnového lídra," napísal Shuster.

01 - Modified: 2024-01-07 07:14:44 - Feat.: 1 - Title: Rusi opäť v noci útočili na Ukrajinu, armáda v noci zneškodnila 21 útočných dronov 02 - Modified: 2024-01-06 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Putin stratil na rope miliardy. No aj tu sa vynašiel, sankcie obchádza „tieňová flotila“ 03 - Modified: 2024-01-06 16:20:55 - Feat.: 1 - Title: Belgorod ruší po útokoch Ukrajiny polnočné omše počas Vianoc 04 - Modified: 2024-01-06 14:56:24 - Feat.: 1 - Title: Dánsko dodá Ukrajine stíhačky F-16 až po ukončení výcviku ukrajinských pilotov
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:00