Futbalista Sagiv Jehezkel z Antalyasporu ukazuje do kamery obviazané zápästie s odkazom na konflikt v Pásme Gazy ”100 dní”, dátum ”7.10.” počas zápasu tureckej ligy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelský futbalista podporil rukojemníkov v Gaze, turecké úrady ho zadržali

15.01.2024, 12:00
Autor:
TASRTASR

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir vyzval Izraelčanov, aby necestovali do Turecka, nekupovali žiadne turecké produkty a finančne ich nepodporovali.

Izraelského futbalistu Sagiva Jehezkela, ktorý bol zadržaný za prejav podpory izraelským rukojemníkom zavlečeným do Pásma Gazy, v pondelok súd v Turecku prepustil z väzby. Tento futbalista tureckého klubu Antalyaspor bude do súdneho procesu na slobode, informovala v pondelok agentúra AFP.

Jehezkel bol zadržaný v nedeľu krátko po tom, ako po strelení gólu v zápase s klubom Trabzonspor otočil svoje obviazané zápästie ku kamerám, pričom sa ukázalo, že tam má nápis "100 dní. 07/10" a Dávidovu hviezdu.

Tieto čísla odkazujú na 7. október, keď komandá palestínskeho hnutia Hamas a ďalších skupín podnikli útok na juh Izraela, a na počet dní, ktoré už v palestínskom zajatí strávilo zostávajúcich viac ako 130 z celkovo vyše 230 rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy palestínskymi militantmi.

image

Hamas tvrdí, že množstvo rukojemníkov už zrejme nie je nažive. Viní z toho Izrael

Podľa tureckých médií Jehezkela polícia zadržala v nedeľu večer, keď sa údajne pripravoval na odchod z Turecka.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí podľa spravodajského webu The Times of Israel (TOI) napísalo, že Jehezkel sa vráti do vlasti ešte v pondelok.

Dvadsaťosemročný futbalista, ktorý hrá aj v izraelskej reprezentácii, prišiel do Antalyasporu vlani v septembri. Zmluva, ktorú vtedy podpísal, mala platiť do júna 2026. Klub však teraz oznámil, že Jehezkel bol suspendovaný a môže mu byť dokonca ukončená zmluva.

Napätie medzi Izraelom a Tureckom 

Turecký minister zahraničných vecí Jisrael Kac podľa TOI v pondelok uviedol, že "Turecko sa stalo temnou diktatúrou, ktorá pôsobí proti humanitárnym hodnotám a hodnotám športu". Dodal, "každý, kto zatkne futbalistu za akt identifikácie so 136 rukojemníkmi, ktorí sú viac ako 100 dní zadržiavaní v rukách vražednej teroristickej organizácie, zastupuje kultúru vraždenia a nenávisti".

image

Erdogan nazval Netanjahua „mäsiarom z Gazy“. Podľa tureckého prezidenta podnecuje antisemitizmus

Kac vyzval medzinárodné spoločenstvo a medzinárodné športové orgány, aby Turecko za incident s futbalistom potrestali.

Ultranacionalistický izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir v súvislosti s tým vyzval Izraelčanov, aby necestovali do Turecka, nekupovali žiadne turecké produkty a finančne ich nepodporovali.

Napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Izraelom sa pre vojnu medzi Izraelom a Hamasom čoraz viac stupňuje. Jehezkelova oslava gólu v nedeľu prišla v čase, keď obyvatelia Izraela na verejných zhromaždeniach opäť vyzývali na prepustenie zostávajúcich rukojemníkov.

V ten istý deň sa však v rôznych metropolách sveta konali protesty proti prebiehajúcej vojenskej operácii Izraela, pri ktorej zahynulo už viac ako 23-tisíc Palestínčanov.

01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:42