Český parlament. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Česku sa začal boj koalície o voľbu poštou zo zahraničia, opozícia ju odmieta

17.01.2024, 12:25
Autor:
TASRTASR

Česká republika ako jedna zo štyroch krajín EÚ doteraz neumožňuje hlasovať korešpondenčne.

Českí poslanci začali v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o návrhu novely volebného zákona, ktorá by pre Čechov v zahraničí zaviedla možnosť voliť poštou vo voľbách do Poslaneckej snemovne, Európskeho parlamentu a tiež v prezidentských voľbách.

Zatiaľ čo koalícia je ochotná v záujme presadenia novely v snemovni aj nocovať, opozícia návrh odmieta a tvrdí, že voľba poštou by ohrozila demokraciu. Očakáva sa niekoľkodňové rokovanie a obštrukcie opozície, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Horší štandard služieb než má Slovensko

Minister vnútra Vít Rakušan, ktorý je jedným z predkladateľov návrhu na zmenu, tvrdí, že koalícia chce, aby Česi žijúci v zahraničí mali rovnú možnosť prístupu k volebnému právu. "Sme jednou z posledných krajín EÚ, ktorá korešpondenčnú voľbu nemá," zdôraznil minister. Nejde podľa neho o revolučnú zmenu, len o modernizáciu volebného systému.

Šéf poslaneckého klubu Pirátov Jakub Michálek v pléne vzniesol otázku, prečo má v tejto súvislosti Česko horší štandard služieb než Slovensko.

image

Po rokoch by sa mali začať robiť konkrétne kroky k prijatiu eura, vyhlásil český prezident Pavel

"Ak chceme mať modernú krajinu s modernými službami pre občanov, tak sa nemôžeme dostať do situácie, že Slovák v Česku môže voliť na Slovensku poštou, zatiaľ čo Čech na Slovensku v českých voľbách voliť nemôže," zdôraznil poslanec.

Babiš: Hrdí Česi by mali prísť domov

Obidve opozičné hnutia však návrh kritizujú, obávajú sa ohrozenia záruky tajnosti pri voľbe. Šéf hnutia ANO Andrej Babiš si myslí, že Česi v zahraničí by nemali voliť ani na ambasádach – čo je možné už teraz –, ale mali by prísť do Česka.

"Slobodné voľby sú sviatkom demokracie. Hrdí Česi, ktorí sú v zahraničí, by mali prísť osobne sem. Ani nie na tú ambasádu, kde môžu voliť bez problémov. Mali by predsa prísť domov, kde sa narodili, a hrdo ísť k voľbám," zdôvodňoval odmietavý postoj ku korešpondenčnej voľbe.

Hnutie ANO v minulosti chcelo korešpondenčnú voľbu presadiť, svoj postoj však zmenilo. Babiš na to reagoval, že "ako hovorí prezident Miloš Zeman, len blbec nemení názor".

image

Český súd rozhodol o novom pojednávaní v kauze expremiéra Babiša Čapí hnízdo

Koaličné strany očakávajú, že schôdza bude trvať niekoľko dní a že ich v snemovni zrejme čakajú aj nočné rokovania. Už v úvode schôdze si odhlasovali, že v stredu budú môcť v prípade potreby rokovať aj po polnoci.

Česi žijúci v zahraničí v súčasnosti môžu voliť iba na zastupiteľských úradoch, ktoré sú však – ako upozorňuje koalícia – niekedy vzdialené stovky kilometrov od ich bydliska.

Prvýkrát by Česi mohli hlasovať korešpondenčne vo voľbách do Poslaneckej snemovne v roku 2025, a to zaslaním lístka na zastupiteľský úrad. Podľa odhadov ministerstva vnútra by sa to mohlo týkať asi 600-tisíc Čechov, ktorí v zahraničí žijú alebo študujú.

Česká republika ako jedna zo štyroch krajín EÚ (spolu s Francúzskom, Maltou a Chorvátskom) doteraz neumožňuje hlasovať korešpondenčne. Vo Francúzsku je však možné voliť cez internet.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:33