Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell a šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Voľby budú tento rok terčom dezinformácií, upozorňuje Borrell. Minulý rok ich šírilo najmä Rusko

23.01.2024, 21:17
Autor:
TASRTASR

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako diplomatická služba EÚ vydala výročnú správu, v ktorej analyzuje 750 prípadov šírenia dezinformácií zo zahraničia od decembra 2022 do novembra minulého roka.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok varoval, že voľby, ktoré tento rok čakajú približne dve miliardy ľudí na celom svete, sa stanú hlavným terčom šírenia dezinformácií. Únia zároveň zverejnila správu, podľa ktorej za väčšinou dezinformácií v minulom roku stálo Rusko, píše agentúra AFP.

"Voľby sa stanú hlavným terčom nepriateľských zahraničných aktérov... Päťdesiat percent dospelej populácie na svete bude vyzvaných, aby išli voliť, či už ide o voľby do Európskeho parlamentu, v Spojených štátoch, v Indii alebo na mnohých ďalších miestach na svete," uviedol Borrell.

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako diplomatická služba EÚ vydala výročnú správu, v ktorej analyzuje 750 prípadov šírenia dezinformácií zo zahraničia od decembra 2022 do novembra minulého roka.

image

Pellegrini v europarlamente vysvetľoval, ktoré časti rezolúcie o Slovensku považuje za neopodstatnené

Za väčšinou prípadov podľa správy stojí Rusko a po ňom Čína. Hlavným terčom dezinformácií bola Ukrajina. Medzi dotknuté osoby patrili politici a úradníci, ale aj celebrity ako napríklad Margot Robbieová a Nicolas Cage, ktorých snímky boli použité na šírenie nepravdivých informácií. Najčastejšie sa dezinformácie šírili na platforme Telegram alebo X.

Využívanie umelej inteligencie (AI) bolo podľa správy "minimálne, ale pútalo pozornosť", pričom najznámejším prípadom je vlaňajšie novembrové deepfake video, v ktorom šéf ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vyzýva na prevrat.

V správe sa zároveň konštatuje, že zlepšenie a rozmach v dostupnosti nástrojov AI môže priniesť viac výhod pre obrancov ako pre útočníkov, pretože im umožní lepšie identifikovať falošné správy.

EÚ v správe predstavila aj niekoľko opatrení, ktoré môžu krajiny prijať v snahe bojovať proti dezinformáciám pred nadchádzajúcimi voľbami. Patrí medzi ne napríklad rýchlejšie odhaľovanie sietí, ktoré šíria dezinformácie, ako aj vyvracanie nepravdivých informácií ešte pred ich zverejnením.

01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 03 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:43