Ruské vojenské lietadlo Iľjušin Il-76. FOTO: Vitaly V. Kuzmin/Creative Commons
StoryEditor

Na západe Ruska sa zrútilo vojenské lietadlo, viezlo 65 ukrajinských zajatcov

24.01.2024, 10:34
24.01.2024, 14:39
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany haváriu vojenského lietadla potvrdilo.

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, spadol vojenské lietadlo Il-76. Oznámilo to podľa agentúr ruské ministerstvo obrany, ktoré ďalej uviedlo, že na palube bolo 74 ľudí vrátane 65 ukrajinských vojnových zajatcov.

Podľa belgorodského gubernátora všetci ľudia na palube zahynuli. Ruské ministerstvo zahraničia tvrdí, že stroj zostrelila Ukrajina. Pre svoje tvrdenia ale neposkytlo dôkazy, poznamenala agentúra Reuters. Kyjev sa nevyjadril, ukrajinské zdroje rôznych médií hovoria o tom, že informácie sa preverujú.

VIDEO: Pád lietadla v Belgorodskej oblasti:

"Dňa 24. januára tohto roku približne o 11.00 h moskovského času (9.00 h SEČ) havaroval pri pravidelnom lete v Belgorodskej oblasti lietadlo Il-76. Na palube sa nachádzalo 65 vojnových zajatcov z ukrajinských ozbrojených síl, prevážaných do Belgorodskej oblasti na výmenu," uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS.

V lietadle bolo podľa neho tiež šesť členov posádky a traja členovia sprievodu.

"V Koročanskom okrese havaroval transportné lietadlo. Spadol do poľa blízko obývaného miesta. Všetci na palube zomreli," napísal gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na platforme Telegram.

"Miesto havárie je teraz uzavreté. Sú tam všetky operačné služby," dodal. Príčina pádu lietadla sa podľa ruského ministerstva obrany vyšetruje, na miesto leteckej katastrofy zamierila vojenská komisia.

Podľa vyjadrenia ruského ministerstva obrany lietadlo zasiahli rakety vypálené ukrajinskými silami z ukrajinskej obce Lypci v Charkovskej oblasti. Ruské radary podľa ministerstva zaznamenali dve ukrajinské rakety.

Predseda branného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov predtým vyhlásil, že stroj Il-76 zostrelili tri rakety Patriot alebo Iris-T, napísal web Meduza.

Podľa Kartapolovovho tvrdenia letel za týmto strojom ešte ďalšie lietadlo Il-76 s ôsmimi desiatkami vojnových zajatcov na palube. Ten sa otočil, uviedol poslanec. Kartapalov podľa Reuters nezverejnil zdroje pre svoje tvrdenie.

Systémy Patriot a Iris-T dodali Ukrajine jej západní spojenci, ktorí krajinu napadnutú Ruskom vojensky podporujú. Predseda Dumy Vjačeslav Volodin podľa agentúry TASS uviedol, že dolná komora parlamentu pripraví výzvu adresovanú USA a Nemecku, aby sa podľa neho objasnilo, aké strely haváriu spôsobili.

Ukrajinská strana situáciu preveruje 

Ukrajinské ministerstvo obrany nemôže potvrdiť, že lietadlo zasiahli ukrajinské obranné sily, pretože "informácie sa stále spresňujú", napísala ukrajinská verejnoprávna stanica Suspilne na svojom webe. Podobne informuje ruská služba stanice BBC. "Žiadne takéto informácie nemáme," cituje jeden zo svojich zdrojov BBC.

Portál Ukrajinska pravda v prvej verzii správy o nešťastí napísal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdili informáciu o páde lietadla so slovami, že to "bola ich práca".

Neskôr svoj text upravil a v jeho závere píše, že túto informáciu odstránil, pretože iný zdroj ju nepotvrdil. Podľa zdroja v generálnom štábe lietadlo prepravoval protiletecké strely S-300, píše Ukrajinska pravda.

Ukrajinský koordinačný štáb pre vojnových zajatcov uviedol, že zhromažďuje a analyzuje všetky potrebné informácie, a vyzval občanov i médiá, aby nešírili neoverené správy a počkali na oficiálne vyjadrenie.

"Nepriateľ aktívne vedie proti Ukrajine špeciálnu informačnú operáciu zameranú na destabilizáciu ukrajinskej spoločnosti," napísal štáb. Správy ruského ministerstva o ukrajinských vojnových zajatcoch na palube lietadla nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, poznamenal web Meduza.

Trosky lietadla sú rozptýlené na ploche piatich kilometrov, píše ruský portál Baza, podľa ktorého niektoré trosky dopadli na pozemky miestnych obyvateľov. Investigatívny projekt Conflict Intelligence Team medzitým zverejnil video, ktoré podľa neho haváriu Il-76 zachytáva.

Belgorodská oblasť, ktorá susedí so severnou Ukrajinou, čelí podobne ako ďalšie prihraničné ruské regióny ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Tá sa bráni ruskej vojenskej agresii už takmer dva roky.

01 - Modified: 2024-05-04 09:50:50 - Feat.: - Title: Pokroková a proti vojne. V Rusku končí posledná škola vyučujúca „podľa Západu“ 02 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 03 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 04 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 05 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 12:08