StoryEditor

Salvadorský prezident je jasným favoritom volieb, hoci ho niektorí majú za diktátora. Krajina je bezpečnejšia

02.02.2024, 20:53
Autor:
ČTKČTK

Jeho autoritárske vedenie prispelo k tomu, že stredoamerická krajina, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi štátom s najviac vraždami na počet obyvateľov, je teraz bezpečnejšia.

Takmer isté má víťazstvo v nedeľňajších voľbách hlavy štátu v Salvadore jeho 42-ročný prezident Nayib Bukele, ktorý sa teší širokej popularite napriek tomu, že ho mnohí označujú za diktátora.

Jeho autoritárske vedenie ale prispelo k tomu, že stredoamerická krajina, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi štátom s najviac vraždami na počet obyvateľov, je teraz bezpečnejšia.

Zníženie kriminality

Podľa januárového prieskumu jednej zo salvadorských univerzít si to myslí 80 percent Salvadorčanov, napísal tento týždeň portál BBC Mundo. Zníženie kriminality tak u voličov zatieňuje negatíva vlády, kritizované niektorými aj za nepotizmus či zlé hospodárske výsledky.

V šesťmiliónovom Salvadore už skoro dva roky platí výnimočný stav, ktorý vyhlásil parlament ovládaný prezidentovou stranou Nové nápady kvôli vysokému počtu vrážd. Bukele vtedy tiež odkázal gangom, že nechá ich uväznených členov vyhladiť, ak sa gangy budú v uliciach za toto opatrenie pomstiť. Vláda tiež sprísnila režim vo väzniciach a postavila nové obrie väzenie.

Počas výnimočného stavu, ktorý parlament v januári opäť predĺžil, bezpečnostné zložky zatkli na 75-tisíc ľudí kvôli podozreniu z väzieb na gangy.

Ľudskoprávne organizácie ale vládu kritizujú, že porušuje ľudské práva a opatrenia aj využíva na odstránenie svojich kritikov. Kriminalita však výrazne klesla. Kým v roku 2019 tam pripadalo na stotisíc obyvateľov 38 vrážd, vlani to bolo len 2,4, uviedla CNN.

Kontroverzná kandidatúra

Kontroverzná je aj Bukeleho kandidatúra, ktorá podľa mnohých odporuje ústave. Tú Bukele obišiel tým, že od decembra sa vzdal na šesť mesiacov úradu (teda do dátumu nástupu prezidenta do funkcie), a namiesto neho je teraz úradujúcou hlavou štátu Claudia Rodríguezová.

Syn obchodníka palestínskeho pôvodu Bukele sa stal v roku 2019 v sedemdesiatich rokoch najmladším prezidentom Salvadoru v jeho histórii a po troch dekádach ukončil vládu dvoch veľkých strán. Krátko potom sa na twitteri (teraz X) pochválil, že je "najviac cool prezident na svete".

Túto sociálnu sieť potom využil aj na to, že cez ňu dal výpoveď asi štyrom stovkám úradníkov. Mnohých prekvapilo aj jeho rozhodnutie zaviesť od roku 2021 ako oficiálnu národnú menu popri dolári kryptomeny bitcoin. Podľa januárového prieskumu ju ale vlani nepoužívalo ako platidlo 85 percent Salvadorcov, uviedol portál BBC Mundo.

Menší parlament

V nedeľu sa v Salvadore volí aj jednokomorový parlament, ktorý bude mať nanovo len 60 poslancov namiesto 84. Zníženie počtu zákonodarcov schválil parlament vlani a niektorí to označujú za ďalší dôkaz Bukeleho snahy o upevnenie moci, podobne ako zníženie počtu obcí z 262 na 44, ktoré začne platiť v máji. Vláda to odôvodnila snahou ušetriť peniaze štátneho rozpočtu.

Vyštudovaný právnik Bukele začínal v politike ako starosta mestečka Nuevo Cuscatlán (2012-2015), kde sa mu tiež podarilo znížiť kriminalitu. Potom bol tri roky starostom salvadorskej metropoly, kde okrem iného revitalizoval historické centrum a postavil mestskú knižnicu.

Ako prezident vybudoval v metropole novú národnú knižnicu, ktorú z väčšej časti financovala Čína a ktorá je podľa AP najväčšou v Strednej Amerike. Impozantná moderná knižnica je v prevádzke 24 hodín denne a jej slávnostné otvorenie vlani v novembri sprevádzala laserová šou aj s Bukeleho portrétom.

Predvolebné prieskumy dávajú Bukelemu 70 až 80 percent hlasov. Niektorí ale týmto číslam neveria s tým, že časť voličov má strach povedať v prieskumoch pravdu.

"Niekto už hovorí o druhom kole volieb, pretože prieskumy odrážajú len tému bezpečnosti," myslí si jeden z prezidentských kandidátov Manuel Flores z ľavicového Frontu národného oslobodenia Farabunda Martího, ktorá bola roky vládnou stranou. Druhé kolo by sa konalo v prípade, že by žiadny z kandidátov nezískal vyše 50 percent hlasov.

01 - Modified: 2024-01-27 10:41:21 - Feat.: 1 - Title: Juh Guatemaly zasiahlo zemetrasenie, otrasy pocítili aj v susednej krajine 02 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: 0 - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 03 - Modified: 2024-01-05 13:14:08 - Feat.: 1 - Title: Ekvádor chce krotiť rastúcu kriminalitu. Zavádza väzenské lode a jednotky s prísnym strážením
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:48