Indonézsky minister obrany a prezidentský kandidát Prabowo Subianto. FOTO: Reuters/Antara Foto
StoryEditor

Suhartov generál prezidentom Indonézie. Subianto sa vyhlásil víťazom volieb

14.02.2024, 14:58
Autor:
ČTKČTK

K voľbám bolo pozvaných takmer 205 miliónov oprávnených voličov, ktorí svoje hlasy mohli odovzdať v 820-tisíc volebných miestnostiach.

Indonézsky minister obrany Prabowo Subianto, spojený s režimom niekdajšieho diktátora Suharta, sa vyhlásil víťazom dnešných prezidentských volieb v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa neoficiálnych predbežných výsledkov 72-ročný Subianto po sčítaní viac ako 80 percent volebných lístkov získava okolo 58 percent hlasov. V Indonézii, ktorá má takmer 280 miliónov obyvateľov, sa dnes konali prezidentské, parlamentné a miestne voľby súčasne, posledné hlasovacie miestnosti sa uzavreli o 7.00 h SEČ.

VIDEO: Zverejnili prvé neoficiálne čísla po uzavretí volebných miestností v Indonézii

Subiantava tretia kandidatúra

Subianto v minulosti už dvakrát neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách, ale zakaždým prehral s terajším prezidentom Jokom Widodom. Ten sa však nemohol uchádzať o ďalší mandát a svojho bývalého soka teraz podporuje. Prezidentov najstarší syn Gibran Rakabuming Raka kandidoval spoločne so Subiantom na post viceprezidenta.

Po neoficiálnom sčítaní viac ako 80 percent volebných lístkov, vykonanom viacerými rôznymi agentúrami, vedie favorizovaný kandidát Subianto so zhruba 58 percentami hlasov. Na druhom mieste je s asi 25 percentami Anies Baswedan, ktorý do minulého roka pôsobil ako guvernér Jakarty, a na treťom mieste Ganjar Pranovo, niekdajší guvernér provincie Stredná Jáva, ktorý si pripisuje 17 percent hlasov.

image

Mnohé krajiny tento rok čakájú veľké voľby. Čo je v stávke pre opatrenia v oblasti klímy?

Baswedan aj Pranovo po oznámení čiastočne spočítaných výsledkov vyhlásili, že majú informácie o neregulérnosti hlasovania, žiadne dôkazy ale nepredložili.

"Tím Ganjara Pranova dostal správy o systematických rozsiahlych podvodoch počas dnešných prezidentských volieb," povedal Reuters hovorca tímu, ktorý tieto správy preveruje. Taktiež tím kandidáta Aniesa Baswedana oznámil, že odhalil "množstvo prípadov porušenia pravidiel" v priebehu volebného dňa, vrátane manipulácie s hlasmi.

Subianto sa v prejave pred svojimi priaznivcami dnes popoludní SEČ vyhlásil za víťaza volieb. Sľúbil pritom vytvoriť vládu zostavenú "z tých najlepších Indonézanov" a vyzval k jednote.

Oficiálne výsledky budú o mesiac

Neoficiálne "rýchle súčty" hlasov, ktoré ponúkajú organizácie s akreditáciou od indonézskych volebných úradov, vychádzajú zo vzoriek z volebných miestností po celej krajine. Agentúra Reuters poznamenala, že tieto sčítania sa pri predchádzajúcich voľbách ukázali ako spoľahlivé. Oficiálne konečné výsledky budú podľa agentúr známe približne o mesiac.

Pre víťazstvo v prvom kole hlasovania musí kandidát získať viac ako 50 percent hlasov a aspoň 20 percent hlasov v polovici provincií krajiny, píše Reuters. Prípadné druhé kolo volieb by sa konalo v júni.

image

Kto nahradí Čínu? Jej dominanciu preberá iná ázijská veľmoc

Indonézia je tvorená 17-tisíc ostrovmi a zahŕňa tri časové pásma, takže logistika volieb bola komplikovaná. Volebné miestnosti sa najprv otvorili v najvýchodnejších provinciách ako Papua, následne v centrálnych regiónoch vrátane turistu obľúbeného ostrova Bali a nakoniec v západných provinciách a v Jakarte, kde hlasovanie skončilo o 13.00 h miestneho času (07.00 h SEČ).

K voľbám bolo pozvaných takmer 205 miliónov oprávnených voličov, ktorí svoje hlasy mohli odovzdať v 820-tisíc volebných miestnostiach. Volebná účasť nebola zatiaľ zverejnená. Podľa agentúry AP sa hlasovanie zaobišlo bez väčších ťažkostí.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:20