Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko predlžuje kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom

17.02.2024, 10:57
17.02.2024, 21:14
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Nemecká polícia odhalila na hraniciach s týmito štyrmi krajinami celkovo až takmer 23-tisíc neoprávnených pokusov o prechod cez hranice.

Nemecko predĺži kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom o ďalšie tri mesiace, platiť tak aktuálne budú do polovice júna. Oznámila to v sobotu nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorej rezort o tomto rozhodnutí oficiálne upovedomil Európsku komisiu. Informuje o tom agentúra DPA.

Predĺženie hraničných kontrol sa očakávalo a samotná Faeserová počas svojej nedávnej návštevy v Prahe povedala, že je veľmi pravdepodobné. V svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že dôvodom je pretrvávajúca nelegálna migrácia a snaha zastaviť prevádzačov.

image

Taliansky parlament schválil dohodu, ktorá umožní presunúť migrantov do Albánska

Predĺženie kontrol "je nevyhnutné na zastavenie bezohľadného biznisu prevádzačov ľudí a na obmedzenie nelegálnej migrácie," povedala ministerka.

Nemecko opätovne zaviedlo kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom už 16. októbra 2023. Už od septembra 2015 vykonáva aj kontroly hraniciach s Rakúskom, ktoré aktuálne platia do 11. mája.

Od zmieneného vlaňajšieho 16. októbra odhalila nemecká polícia na hraniciach s týmito štyrmi krajinami celkovo až takmer 23-tisíc neoprávnených pokusov o prechod cez hranice.

Hraničné kontroly predlžuje aj Rakúsko

Podobné opatrenia uplatňuje aj Rakúsko. Na hraniciach so Slovenskom, Českom Maďarskom a Slovinskom predlžuje hraničné kontroly o ďalšie dva mesiace. Platiť by tak mali najmenej do polovice apríla. S Talianskom, Nemeckom a Švajčiarskom vykonáva rakúska polícia náhodné kontroly v pohraničnej oblasti.

"Hraničné kontroly sú jedným z mnohých opatrení v boji proti medzinárodnej prevádzačskej mafii. Vzhľadom na medzinárodnú bezpečnostnú situáciu sú hraničné kontroly nevyhnutné tiež k rozhodnému postupu proti extrémistom," citovala z vyjadrenia ministra vnútra Gerharda Karnera agentúra APA.

image

Šutaj Eštok: Slovensko nesúhlasí so schválením migračného paktu EÚ

Podľa ORF ministervo vnútra tiež oznámilo, že "terorizmus je okrem iného financovaný z prevádzačstva".

V Rakúsku bolo podľa oficiálnych štatistík vlani zatknutých vyše 700 prevádzačov. Podľa Karnera to má za následok, že sa prevádzači začali alpskej krajine "vyhýbať oblúkom".

Stredoeurópske krajiny v uplynulých mesiacoch postupne zaviedli stacionárne kontroly na vnútorných hraniach schengenského priestoru. Vlani v novembri sa ministri vnútra Nemecka, Rakúska a Visegrádskej skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) dohodli, že otázky nelegálnej migrácie budú riešiť na pravidelných koordinačných stretnutiach. 

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:20