Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden podporuje možnú kandidatúru holandského premiéra na post šéfa NATO. Aliancia musí odstrašiť nepriateľa

22.02.2024, 22:50
Autor:
TASRTASR

Podľa denníka The Guardian mnoho ďalších členov NATO naznačilo, že podporia holandského lídra pri kandidatúre na tento post.

Americký prezident Joe Biden podporuje kandidatúru holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok uviedol nemenovaný zdroj z prostredia americkej administratívy.

Podľa nemenovaného predstaviteľa britskej vlády rovnaký postoj k Rutteho kandidatúre zastáva aj Spojené kráľovstvo. Vláda v Londýne údajne argumentuje, že Rutte je v aliancii NATO veľmi rešpektovaný, má referencie v oblasti obrany a bezpečnosti a zaistí, aby Aliancia zostala silná a pripravená zabezpečiť obranu a odstrašiť (nepriateľa).

Jednomyseľná podpora

Podľa denníka The Guardian aj mnoho ďalších členov NATO naznačilo, že podporia holandského lídra pri kandidatúre na tento post. Zvolenie do tejto funkcie si vyžaduje jednomyseľnú podporu všetkých členov Aliancie, doplnil The Guardian.

Nemenovaný vysokopostavený západný diplomat však varoval, že Rutteho kandidatúra nie je hotová vec a že jeho podpora veľkými krajinami neznamená, že taký je aj názor ostatných členov NATO.

image

Biden sa v Kalifornii stretol s Julijou Navaľnou a jej dcérou. Vyjadril obdiv k odvahe politika

Napríklad Turecko a Maďarsko, ktoré v posledných mesiacoch odložili kľúčové rozhodnutia NATO v iných oblastiach, sa zatiaľ nevyjadrili, či Rutteho podporujú.

Ideálna pozícia

Rutteho priaznivci tvrdia, že holandský líder je jedným z najlepšie disponovaných politikov na tento post na európskej scéne, pričom je aj veľmi nenápadný: je o ňom známe, že na mnohé stretnutia jazdí na bicykli a že vyučuje sociálne vedy na miestnej škole. Údajne už roky býva v rovnakom skromnom dome v Haagu a je hrdý na svoje ojazdené auto značky Saab.

Nemenovaný holandský politik o ňom povedal: "Rutteho sila spočíva v troch veciach: v jeho ľudských schopnostiach, pragmatickom myslení a jeho Nokii".

Objasnil, že telefónny zoznam v Rutteho mobile už zahŕňa dve generácie svetových lídrov za hranicami západného sveta, s ktorými si vytvoril putá a udržiava dobré kontakty – aj v súkromí, dokonca aj po ich odchode z aktívnej politiky. "Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a Rutte sa stále stretávajú," uviedol ako príklad tento zdroj.

Rutte vlani v októbri pripustil, že pozícia generálneho tajomníka NATO je "veľmi zaujímavá" práca a povedal, že ak takúto šancu dostane, neodmietne ju.      

Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa funkcie šéfa NATO ujal v roku 2014. Jeho viacnásobný mandát končí tento rok v októbri, pričom vlani v júli mu bol už po štvrtýkrát predĺžený vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine.

Meno jeho nástupcu by malo byť oznámené pred júlovým summitom vo Washingtone.

01 - Modified: 2024-02-22 19:26:56 - Feat.: 1 - Title: Scholz podporuje kandidatúru holandského premiéra na post šéfa NATO. Ten aktuálny končí po desiatich rokoch 02 - Modified: 2024-02-22 17:02:29 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady chcú Navaľného pochovať tajne, uviedla politikova matka. Podľa lekárov zomrel prirodzene 03 - Modified: 2024-02-22 15:16:35 - Feat.: 1 - Title: Dánsko podpísalo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou, dodávku prvých stíhačiek F-16 môže čakať v lete
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:02