Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (uprostred) kráča pred hlasovaním v celoštátnych voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Bielorusku zverejnili výsledky volieb. Došlo k zadržaniu oponentov režimu

26.02.2024, 15:06
Autor:
TASRTASR

Bielorusko vôbec po prvý raz odmietlo pozvať pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby monitorovali priebeh volieb.

Bieloruské úrady v pondelok zverejnili predbežné výsledky parlamentných a komunálnych volieb, v ktorých sa o hlasy voličov mohli uchádzať len kandidáti lojálni autoritárskemu vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi. Opozícia vyzvala voličov na bojkot volieb.

Bieloruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) podľa agentúry AP v pondelok informovala, že svoje právo využilo 73 percent zo 6,9 milióna oprávnených voličov.

Voliči svojimi hlasmi rozhodli o obsadení 110 kresiel v republikovom parlamente a 12 514 kreslách v miestnych zastupiteľstvách. ÚVK medzičasom zverejnila aj mená zvolených poslancov.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) ide prevažne o predstaviteľov strany Biela Rus podporujúcej Lukašenka, a tiež o nestraníkov. Niekoľko kresiel pripadlo aj malým stranám, ktoré však tiež podporujú Lukašenka.

image

Americká diplomacia označila parlamentné voľby v Bielorusku za falošné

Opozícia vyzvala na bojkot

Bieloruské úrady vlani uskutočnili "opätovnú registráciu" politických strán pôsobiacich v krajine s 9,5 miliónmi obyvateľov. Súhlas na činnosť udelili iba štyrom provládnym stranám z pôvodných 15, ktoré v krajine pôsobili začiatkom minulého roka.        

RFE/RL poznamenala, že aj inak bola konkurencia vo voľbách malá – v priemere sa o jeden mandát uchádzali len o niečo viac ako dvaja kandidáti.

Pracovníci volebnej komisie v nedeľu uviedli, že viac ako 40 percent voličov odovzdalo svoj hlas vo voľbách počas predčasného hlasovania, ktoré bolo možné od minulého utorka.

image

Bieloruská opozičná líderka vyzvala občanov na bojkot volieb: "Nespĺňajú žiadne demokratické normy"

Opozícia v tejto súvislosti tvrdí, že predčasné hlasovanie vytvorilo úrodnú pôdu pre manipuláciu s výsledkami, keďže volebné urny boli celých päť dní nechránené.

Aj pre to bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, žijúca v exile v susednej Litve, vyzvala na bojkot hlasovania, ktoré označila za nezmyselnú frašku.

AP pritom doplnila, že jej videopríhovor s týmto obsahom sa prekvapujúco vysielal na asi 2000 obrazovkách využívaných na pouličnú reklamu. Ľudskoprávne centrum Viasna v nedeľu informovalo, že niekoľko zamestnancov spoločnosti, ktorá tieto obrazovky vlastní, bolo zadržaných.

Vznikne nový štátny orgán  

Po ukončení parlamentných a komunálnych volieb vznikne nový štátny orgán – Celobieloruské ľudové zhromaždenie. Bude v ňom pôsobiť 1200 delegátov, medzi ktorými budú funkcionári, členovia miestnych zastupiteľstiev, odborov, provládni aktivisti a ďalší.

Toto nové zhromaždenie bude fungovať súbežne s parlamentom, ktorý pozostáva z dvoch komôr: dolnej komory so 110 zákonodarcami a hornej komory tvorenej 64 senátormi.

Zhromaždenie, ktoré dal vytvoriť Lukašenko, má široké právomoci a môže rozhodovať o politike, navrhovať zákony i zmeny v ústave, vymenúvať členov volebnej komisie a sudcov.

image

Zbližovanie Ruska s Bieloruskom: Putin a Lukašenko diskutovali o prehĺbení spolupráce

Pokiaľ ide o nedeľné voľby, Bielorusko vôbec po prvý raz odmietlo pozvať pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby monitorovali ich priebeh.

Ruský prezident Vladimir Putin medzičasom v pondelok Lukašenkovi zablahoželal k "sebavedomému víťazstvu vlasteneckých síl Bieloruska", ktoré pomôže "zabezpečiť vnútornú politickú stabilitu".

Tieto parlamentné voľby boli prvými od sporných prezidentských volieb v auguste roku 2020, na ktorých základe sa Alexandrovi Lukašenkovi začalo jeho šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu a ktoré spustili bezprecedentnú vlnu masových protestov po celej krajine.

Lukašenkova vláda tieto demonštrácie tvrdo potlačila, pričom zadržala viac ako 35-tisíc ľudí. Mnohí z nich boli brutálne zbití políciou a boli nútení odísť do exilu.

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:40