Na kresbe zo súdnej siene Alexander Smirnov na súde v Los Angeles. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Falošné informácie mal aj od ruskej rozviedky. Informátorovi, ktorý mal klamať o Bidenovi, zamietli kauciu

27.02.2024, 09:46
Autor:
TASRTASR

Na pojednávaní v Los Angeles okresný sudca vyjadril obavy, že Alexander​ Smirnov, ktorý má americké aj izraelské občianstvo, sa v prípade prepustenia na kauciu môže pokúsiť o útek pred spravodlivosťou.

Bývalému informátorovi amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorého obvinili z klamstiev o americkom prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi, v pondelok zamietli prepustenie na kauciu pre obavy z možného úteku. Informuje o tom agentúra AFP.

Alexander Smirnov v júni 2020 nepravdivo informoval agentov FBI, že manažéri spojení s ukrajinskou plynárenskou firmou Burisma vyplatili Joeovi aj Hunterovi Bidenovi každému po päť miliónov dolárov. Malo k tomu dôjsť v rokoch 2015 a 2016.

Prvýkrát ho zadržali pred dvomi týždňami a obvinili z krivej výpovede a vytvorenia falošného a fiktívneho záznamu. Súd ho nakoniec nakrátko prepustil na kauciu, minulý týždeň ho však znovu zatkli. Obhajcovia požadovali okamžité prepustenie svojho mandanta.

image

Ako sa dohodnúť s Trumpom? On je len držgroš, nemal by s ním vyjednávať žiadny intelektuál

Na pondelkovom pojednávaní v Los Angeles okresný sudca vyjadril obavy, že Smirnov, ktorý má americké aj izraelské občianstvo, sa v prípade prepustenia na kauciu môže pokúsiť o útek pred spravodlivosťou. "Nie som presvedčený o tom, že existujú podmienky..., ktoré by zaistili, aby ste neutiekli z jurisdikcie (tohto súdu)," uviedol sudca.

Federálni prokurátori argumentovali, že Smirnov mal záznam o nečestnosti a v prípade prepustenia na slobodu by sa nedalo dôverovať tomu, že sa vráti pred súd. Podľa nich má rozsiahle kontakty v Rusku a inde vo svete a prístup k viac ako šiestim miliónom dolárov, "čo by mu umožnilo pohodlne žiť v zahraničí až do konca života," cituje AFP zo súdnych dokumentov.

Obvinenie voči Smirnovovi podľa AFP zrejme oslabuje snahy o obžalobu Joea Bidena, ktorú v Kongrese USA pripravujú republikáni. Tí využívali tvrdenia bývalého informátora FBI ako dôkaz, že obaja Bidenovci boli zapojení do zločineckej skupiny.

Operuje s ním aj exprezident Donald Trump, ktorý s obľubou hovorí o údajnej skorumpovanosti Joea Bidena, svojho pravdepodobného súpera v novembrových prezidentských voľbách.

image

Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík

Smirnov pôsobil ako dôveryhodný zdroj pre FBI najmenej desať rokov. V texte obžaloby sa spomína, že za ten čas poskytoval informácie, ktoré sa využívali pri vyšetrovaní trestných činov, pričom niektoré z nich neboli pravdivé.

V ďalšom spise sa uvádzalo, že zdrojom falošných informácií, ktoré Smirnov poskytol svojmu nadriadenému v FBI, boli ruské tajné služby. Smirnov podľa prokurátorov priznal, že do šírenia správy o Hunterovi Bidenovi boli zapojené aj osoby spájané s ruskou rozviedkou.

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:29