Juraj Blanár a Sergej Lavrov. FOTO: Ruské ministerstvo zahraničia
StoryEditor

Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to ostro kritizuje, podľa nej vláda už Slovensko nevidí na Západe

02.03.2024, 14:57
02.03.2024, 17:38
Autor:
redredTASRTASR

Progresívne Slovensko stretnutie Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom považuje za zvrat dlhodobého zahranično-politického smerovania Slovenska a krok proti politike Európskej únie, ktorej sme súčasťou.

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa v sobotu v tureckom meste Antalya na okraj diplomatického fóra stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informuje ruská agentúra Interfax.

Blanár po schôdzke s Lavrovom podľa Interfax-u novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane.

Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Vláda pozastavila aj balík pomoci vo výške 40 miliónov eur Ukrajine, keďže nevidí vojenské riešenie tohto konfliktu, cituje ministra zahraničných vecí SR agentúra Interfax.

„Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal Blanár po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktoré sa uskutočnilo na žiadosť ruskej strany.

Minister Lavrova informoval o postoji vlády, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády Slovenskej republiky postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie

Reakcia Fica

Premiér robert Fico na margo tohto stretnutia v stanovisku uviedol, že nech je príkladom našej vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politiky na všetky svetové strany stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým kolegom a súčasne stretnutie ministra zahraničných veci Blanára s jeho ruským náprotivkom.

Kritika zo strany opozície

Toto stretnutie kritizovali viaceré opozičné strany a aj prezidentský kandidát Ivan Korčok.

"Potrebujeme prezidenta, ktorý ustráži naše zahraničnopolitické smerovanie. Stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom a priateľské pózy s predstaviteľom štátu, ktorý nás oficiálne označil za nepriateľa, už, bohužiaľ, vôbec neprekvapuje, ale len jasne ukazuje, kde súčasná moc smeruje Slovensko. Bolo by už úplne naivné predpokladať, že by pri tomto stretnutí minister zahraničných vecí odprezentoval, že slovenský záujem je, aby Rusko okamžite skončilo svoju agresiu voči nášmu susedovi. Pretože Rusko ohrozuje aj Slovensko," povedal v stanovisku Korčok.

PS hovorí o kroku proti politike EÚ

Progresívne Slovensko stretnutie Blanára s Lavrovom považuje za zvrat dlhodobého zahranično-politického smerovania Slovenska a krok proti politike Európskej únie, ktorej sme súčasťou.

"Minister Blanár sa stretol s hlavným diplomatom štátu, ktorý označuje Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, ktorý napadol susedný štát a ktorého predstavitelia naznačujú, že Ukrajinou by sa ich ťaženie nemuselo skončiť. Pre predstaviteľov Smeru zrejme ide o predvolebnú hru na voličov obdivujúcich Rusko. Potvrdili tým, že súčasná vláda už Slovensko nevidí na Západe, ale vidí sa skôr v autoritatívnom smerovaní a v nadbiehaní diktátorským režimom," zdôraznil podpredseda zahraničného výboru a podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

KDH zaujíma či mu Blanár povedal to, čo hovorí doma - že Slovensko podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú krajinu v medzinárodne uznaných hraniciach.

"Či mu povedal, že vidí perspektívu Ukrajiny v Európskej únii a že Slovensko podporuje mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k čím skoršiemu začatiu mierových rokovaní," uvádza sa v stanovisku KDH.

01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:35