Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav

08.03.2024, 07:33
Autor:
ČTKČTK

Bidenov pravdepodobný republikánsky súper do novembrových volieb Donald Trump zhruba hodinový prejav naživo podľa agentúry AP komentoval na svojej sociálnej sieti Truth Social, kde sa bránil prezidentovým výpadom.

Americký prezident Joe Biden je obmedzený vodca, ktorý nie je schopný viesť Spojené štáty, uviedla v republikánskej reakcii na prejav hlavy štátu v Kongrese senátorka Katie Brittová z Alabamy. Exprezident Donald Trump, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou Bidenov vyzývateľ v jesenných voľbách, prejav o stave únie označil za zahanbenie krajiny.

"Náš vrchný veliteľ nevelí. (...) Slobodný svet si zaslúži niečo viac, než váhavého a obmedzeného vodcu," uviedla Brittová, ktorá predniesla oficiálnu republikánsku reakciu.

image

Biden: Ja sa pred Putinom neskloním. Bez pomoci USA je ohrozená celá Európa, tvrdí

Denník The New York Times (NYT) poznamenal, že 42-ročnú senátorku považujú mnohí republikáni za vychádzajúcu hviezdu strany; po jej vystúpení zároveň písal o "nevyrovnanom" prejave, ktorý sprevádzal napätý úsmev a vraštenie čela.

"Krajina, ktorú poznáme a milujeme nám uteká, sa nám podľa všetkého vzďaľuje," povedala Brittová.

"Za (Bidenovej) vlády sú na tom rodiny horšie - naše komunity sú menej bezpečné, naša krajina je menej bezpečná," dodala. Jej slová o kriminalite NYT hodnotia ako nepravdivé, pretože oficiálne údaje ukazujú, že násilnej trestnej činnosti v rokoch 2022 a 2023 ubúdalo.

image

Biden v prejave o stave Únie vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy

Bidenov pravdepodobný republikánsky súper do novembrových volieb Donald Trump zhruba hodinový prejav naživo podľa agentúry AP komentoval na svojej sociálnej sieti Truth Social, kde sa bránil prezidentovým výpadom. Ten ho menovite nezmienil, ale hojne o ňom hovoril ako o svojom "predchodcovi".

Reč, ktorá sa týkala veľkých predvolebných tém ako postpandemické vzpruhy hospodárstva či imigrácie, ale aj zahraničnej politiky, bola podľa Trumpa tým "možno najzlostnejším, najmenej súcitným a najhorším prejavom o stave únie, aký kedy zaznel".

"Bola to hanba pre našu krajinu!" uviedol exprezident.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:22