Logo Svetového fondu na ochranu prírody v Berlíne. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

V rámci celosvetovej akcie Hodina Zeme zhasli svetlá známych pamiatok. V Nemecku išlo aj o politiku

24.03.2024, 01:21
Autor:
TASRTASR

Na podporu Hodiny Zeme plánovalo v Nemecku vypnúť svetlá niekoľko stoviek miest. Do iniciatívy sa zapojili aj ďalšie pamiatky po celom svete, od Londýnskeho oka a Eiffelovej veže až po Operu v Sydney.

Pamiatky v celej Európe v sobotu potemneli pri príležitosti celosvetovej akcie Hodina Zeme. Medzi nimi bola aj Brandenburská brána v Berlíne, kde zhasli svetlá v rámci tohto hnutia, ktoré vyzýva národy, aby o 20:30 miestneho času na hodinu zhasli svoje svetlá a upozornili tak na problémy súvisiace s úbytkom prírody a zmenou klímy, informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

V Nemecku sa podujatie popri zdôrazňovaní environmentálnych otázok snažilo vyjadriť aj k politickej situácii. "Súčasná atmosféra je napätá. Krízy, konflikty a vojny veľmi zamestnávajú ľudí," povedala pred začiatkom podujatia vedúca oddelenia pre klímu v nemeckej pobočke Svetového fondu na ochranu prírody Viviane Raddatzová.

Jednotní za klímu aj demokraciu

"Tento rok chceme Hodinu Zeme využiť ako chvíľu pre seba navzájom, pre našu planétu, a ukázať, že sme jednotní - sme za väčšiu ochranu klímy, za vzájomný rešpekt a demokraciu," dodala.

Podľa jej slov bolo tohtoročné zatemnenie Brandenburskej brány spôsobom, ako sa postaviť proti politickému posunu smerom doprava a s tým spojenému popieraniu klimatických katastrof.

Po tom, ako boli nedávno odhalené plány krajnej pravice zorganizovať masové deportácie Nemcov s cudzími koreňmi, mnohí v Nemecku zaujímajú k politickým otázkam pevnejší postoj a vyjadrujú svoju podporu slobode a demokracii.

Na podporu Hodiny Zeme plánovalo v Nemecku vypnúť svetlá niekoľko stoviek miest. Do iniciatívy sa zapojili aj ďalšie pamiatky po celom svete, od Londýnskeho oka a Eiffelovej veže až po Operu v Sydney.

Činnosť pre planétu

Tohtoročná kampaň sa začala na Novom Zélande, kde sa do tmy ponorili pamiatky v Aucklande vrátane Sky Tower a Harbour Bridge, a budova parlamentu vo Wellingtone.

Koordinátor WWF už 18. rok vyzýva ľudí, aby prispeli k akcii "Darujme hodinu pre Zem" a strávili 60 minút pozitívnou činnosťou pre našu planétu. Generálna riaditeľka WWF Kirsten Schujitová uviedla, že podporovatelia v 190 krajinách a územiach, čo predstavuje 90 percent planéty, vlani venovali projektu vyše 410-tisíc hodín.

"Ak chceme zvýšiť povedomie o environmentálnych výzvach a do roku 2030 zastaviť úbytok biodiverzity, je nevyhnutné zapojiť sa. Ochrana našej planéty je spoločnou zodpovednosťou a vyžaduje si spoločnú akciu všetkých zložiek spoločnosti," povedala.

Iniciatíva sa začala v roku 2007 v Austrálii a v jej rámci sa stmievajú celé ulice, budovy, pamiatky a panorámy miest.

01 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 04 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:27