Venezuelský prezident Nicolas Maduro. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok

04.04.2024, 09:31
Autor:
TASRTASR

Guyana ako bývalá kolónia Británie a Holandska trvá na tom, že Esequiba je jej územie. Argumentuje, že hranicu regiónu určil arbitrážny tribunál v roku 1899.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro v stredu obvinil Spojené štáty z budovania "tajných vojenských základní" v regióne Esequiba v Guyane. Nachádzajú sa tam výdatné ložiská ropy a Venezuela si naň robí nároky. Informuje o tom agentúra AFP.

Venezuelská vláda má informácie, ktoré dokazujú, že na území regiónu Esequiba boli "zriadené tajné vojenské základne Južného veliteľstva (americkej armády)... a orgán (americkej Ústrednej spravodajskej služby) CIA", tvrdí Maduro.

Dodal, že takéto základe sú "agresiou" voči obyvateľom južnej a východnej Venezuely. Podľa jeho slov boli vybudované na "prípravu eskalácie voči Venezuele".

image

Venezuelská vláda zadržala aktivistku pre údajné sprisahanie voči Madurovi

Maduro tiež povedal, že v Guyane "nevládne" tamojší prezident Irfaan Ali, ale "Južné veliteľstvo (americkej armády), CIA a spoločnosť ExxonMobil".

Caracas si dlhodobo robí nároky na región Esequiba, ktorý tvorí približne dve tretiny územia susednej Guyany a žije v ňom 125-tisíc z celkovo 800-tisíc obyvateľov tejto krajiny.

Venezuelská vláda začala podnikať aktívne kroky na získanie regiónu po roku 2015, keď tam firma ExxonMobil objavila obrovské ropné ložiská v mori. Esequibu pritom už vyše storočie spravuje Guyana.        

Venezuelský parlament v marci jednohlasne prijal zákon, na základe ktorého by mal vzniknúť na území tohto regiónu federálny štát. Táto legislatíva bola vypracovaná po minuloročnom konzultačnom referende. V ňom sa podľa venezuelských úradov vyslovilo 95 percent voličov za pričlenenie Esequiby k Venezuele. Jeho dôveryhodnosť a výsledky spochybnili mnohí pozorovatelia.

image

Vyradená kandidátka prezidentských volieb vo Venezuele pokračuje v kampani

Južné veliteľstvo ozbrojených síl Spojených štátov spravuje v Guyane americký Úrad pre bezpečnostnú spoluprácu, ktorý slúži ako poradný orgán pre guyanskú armádu, vysvetľuje AFP.

Guyana ako bývalá kolónia Británie a Holandska trvá na tom, že Esequiba je jej územie. Argumentuje, že hranicu regiónu určil arbitrážny tribunál v roku 1899. Venezuela však tvrdí, že rieka Essequibo na východe regiónu tvorí prirodzenú hranicu uznanú už v roku 1777.

Obe krajiny sa vlani zaviazali, že na vyriešenie sporu o hranice nepoužijú silu. Sporom sa v súčasnosti zaoberá Medzinárodný súdny dvor v Haagu.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 04:56