Americký prezident Joe Biden (vľavo) sa stretáva s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Útoky na humanitárnych pracovníkov sú neprijateľné, povedal Biden Netanjahuovi. Americká podpora nie je istá

04.04.2024, 20:53
Autor:
ČTKČTK

Budúca americká podpora izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy bude podľa Joea Bidena závisieť od toho, aké nové kroky Izrael podnikne na ochranu civilistov a humanitárnych pracovníkov.

Americký prezident Joe Biden dnes izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že útoky na humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy sú neprijateľné rovnako ako celková humanitárna situácia na tomto území.

Budúca americká podpora izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy bude podľa Bidena závisieť od toho, aké nové kroky Izrael podnikne na ochranu civilistov a humanitárnych pracovníkov. Informoval o tom Biely dom. Podľa agentúry Reuters telefonát trval menej ako 30 minút.

Riešenie civilných škôd

Biden dal podľa Bieleho domu jasne najavo, "že je potrebné, aby Izrael oznámil a vykonal rad konkrétnych a merateľných krokov na riešenie civilných škôd, humanitárneho utrpenia a zabezpečenia bezpečnosti humanitárnych pracovníkov".

"Dal jasne najavo, že politika Spojených štátov ohľadom Pásma Gazy bude závisieť od nášho hodnotenia okamžitých krokov Izraela v tejto oblasti," stojí vo vyhlásení. Šéf Bieleho domu tiež vyzval na okamžité prímerie.

image

Hamas tvrdí, že izraelská armáda sa stiahla z nemocnice v Gaze. Našli tam desiatky mŕtvych

Politici spolu tiež hovorili o iránskych hrozbách voči Izraelčanom a Izraelčanom a Biden počas hovoru zdôraznil, že USA silno Izrael podporujú tvárou v tvár týmto hrozbám.

Biden s Netanjahuom hovoril po pondelkovom izraelskom vzdušnom údere, ktorý si vyžiadal životy siedmich ľudí pracujúcich pre potravinovú charitu World Central Kitchen, ktorá v Pásme Gazy dodávala pomoc. Medzi obeťami bol aj kanadsko-americký občan. Netanjahu úder označil za neúmyselný a tragický.

Pohoršený Biden

Biden rovnako ako rad ďalších západných predstaviteľov, nad útokom vyjadril pohoršenie. V skoršom telefonáte so zakladateľom WCK, španielsko-americkým šéfkuchárom Josém Andrésom, povedal, že dá Izraelu jasne najavo, že humanitárni pracovníci musia byť chránení.

Americký minister zahraničia Antony Blinken medzitým dnes podľa agentúry Reuters poznamenal, že úder, ktorý zabil pracovníkov WCK, nebol prvým takýmto incidentom od začiatku vojnu, ale musí byť posledným. Zároveň Blinken podotkol, že Izrael je demokraciou a že demokratické štáty prikladajú ľudskému životu najvyššiu cenu.

image

V Pásme Gazy za takmer pol roka bojov podľa Hamasu zomrelo 32 782 Palestínčanov

"V tejto chvíli nie je v Pásme Gaze vyššie priority ako ochrana civilistov, rýchla humanitárna pomoc a zabezpečenie bezpečnosti tých, ktorí ju poskytujú," povedal Blinken novinárom na tlačovej konferencii v Bruseli.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas po jeho vlaňajšom októbrovom teroristickom útoku, keď ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov. V súvislosti s izraelskými údermi podľa úradov spravovaných Hamásom zomrelo doteraz v Pásme Gazy vyše 33-tisíc Palestínčanov.

Blinken vyzýva k pomoci

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes vyzval Izrael na ochranu civilistov a zvýšenie humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Nedávny útok na potravinovú charitu World Central Kitchen musí zostať posledným takýmto incidentom, vyhlásil podľa agentúry Reuters šéf americkej diplomacie na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli.

image

Bitka o jedlo sa zmenila na boj o život. V Gaze zomrelo pri streľbe a tlačenici pri konvoji s jedlom päť ľudí

Blinken vyzval Izrael, aby ako demokracia prikladal najvyššiu hodnotu ľudskému životu a aby posilnil prúd pomoci do Pásma Gazy. Dodal, že "strašný útok" na pracovníkov WCK musí byť posledným takýmto incidentom, píše Reuters.

"Práve teraz v Gaze neexistuje vyššia priorita ako ochrana civilistov, veľké zvýšenie humanitárnej pomoci a zabezpečenie bezpečnosti tým, ktorí ju poskytujú," povedal Blinken novinárom na tlačovej konferencii po skončení dvojdňového rokovania ministrov zahraničia krajín NATO v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-01 21:02:00 - Feat.: 1 - Title: Izraelské kroky k zákazu al-Džazíry sú znepokojujúce, reaguje Biely dom 02 - Modified: 2024-04-01 10:24:19 - Feat.: 1 - Title: Hamas tvrdí, že izraelská armáda sa stiahla z nemocnice v Gaze. Našli tam desiatky mŕtvych 03 - Modified: 2024-03-31 19:10:00 - Feat.: 1 - Title: Slávenie Veľkej noci vo Svätej zemi sprevádza smútok. Schádzajú sa v kostoloch v zničenej Gaze 04 - Modified: 2024-03-31 12:17:35 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy za takmer pol roka bojov podľa Hamasu zomrelo 32 782 Palestínčanov
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 03 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:27