Na obrazovke newyorskej burzysa zobra zuje správa o zemetrasení s magnitúdou 4,8 v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia

05.04.2024, 18:25
Autor:
ČTKČTK

Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo pri mestečku Lebanon v New Jersey.

Newyorskú metropolitnú oblasť dnes zasiahlo zemetrasenie o sile 4,8 stupňa, píše agentúra AP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Otrasy podľa nej pocítilo možno viac ako 42 miliónov ľudí, avšak žiadne rozsiahle škody doteraz hlásené neboli.

Zemetrasenia sú na severovýchode USA vzácne

Ohnisko zemetrasenia sa podľa USGS nachádzalo pri mestečku Lebanon v New Jersey a podľa prvých údajov mali otrasy silu 4,8 stupňa. O otrasoch USGS informovala o 10:23 miestneho času (16:23 nášho času).

VIDEO: Americkou metropolou sa prehnalo zemetrasenie.

Podľa informácií geologickej služby mohlo zemetrasenie pocítiť viac ako 42 miliónov ľudí. Zemetrasenia sú na severovýchode Spojených štátov vzácne. Tentoraz však boli otrasy podľa agentúry Reuters cítiť od Pensylvánie po Massachusetts.

image

Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí

Zhruba 30 minút po prvých otrasoch newyorské úrady informovali na sociálnych sieťach, že v meste neboli hlásené škody ani zranenia. Starosta mesta Eric Adams bol o zemetrasení informovaný.

Jeho hovorca Fabien Levy povedal, že úrady stále vyhodnocujú možné dopady zemetrasenia, hoci doteraz nedostali žiadne hlásenia o škodách.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová uviedla, že úrady neberú zemetrasenie na ľahkú váhu, pretože by mohlo dôjsť k následným otrasom. Biely dom oznámil, že prezident Joe Biden bol o zemetrasení informovaný a "je v kontakte s federálnymi, štátnymi a miestnymi predstaviteľmi".

Otrasy skomplikovali leteckú dopravu

Tridsaťosemročná obyvateľka Bronxu Charita Walcottová uviedla, že zemetrasenie bolo "ako silné dunenie, ktoré trvalo asi 30 sekúnd".

V sídle OSN na Manhattane riaditeľka organizácie Save the Children náhle prestala hovoriť v Bezpečnostnej rade o vojne v pásme Gazy, keď sa začali triasť kamery. Palestínsky zástupca pri OSN Rijád Mansúr následne podotkol: "Trasie sa kvôli vám zem".

image

Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) oznámil leteckým spoločnostiam, že kvôli zemetraseniu môžu očakávať oneskorenie letov na newyorských letiskách až do poludnia, a to približne o 30 až 45 minút.

Niektoré lety smerujúce do New Yorku boli podľa sledovacieho webu FlightAware odklonené na iné letiská. "Letecká prevádzka sa obnovuje tak rýchlo, ako je to len možné," uviedol FAA.

 

01 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 02 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 03 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 04 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:08