Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trumpov mierový plán: Navrhuje, aby sa Ukrajina vzdala Krymu a Donbasu

08.04.2024, 12:16
Autor:
TASRTASR

Trump opakovane vyhlasuje, že by v prípade zvolenia mohol medzi Moskvou a Kyjevom sprostredkovať mierovú dohodu za 24 hodín.

Bývalý americký prezident Donald Trump v súkromí hovorí, že by mohol ruskú inváziu na Ukrajinu ukončiť nátlakom na Kyjev, aby sa vzdal časti svojho územia v prospech Moskvy. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánom o tom v nedeľu informoval americký denník The Washington Post (WP).

Trump navrhuje, aby Ukrajina odstúpila Rusku Krymský polostrov a pohraničnú oblasť Donbas, uviedli nemenované zdroje, ktoré o tom diskutovali s Trumpom alebo jeho poradcami.

Podľa denníka WP sa o takomto prístupe zatiaľ neinformovalo, ide však o protiklad k politike potlačovania ruskej agresie a poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine, ktorú razí súčasný prezident USA Joe Biden a jeho administratíva.

image

„Príde s nimi niečo temné.“ Agresívny pešiak pripravuje svet na návrat Trumpa

Trump ako predpokladaný kandidát republikánov v novembrových prezidentských voľbách opakovane vyhlasuje, že by v prípade zvolenia mohol medzi Moskvou a Kyjevom sprostredkovať mierovú dohodu za 24 hodín. Odmieta však verejne spresniť, ako by urýchlene ukončil prebiehajúcu vojnu, pri ktorej za uplynulé vyše dva roky zahynuli desaťtisíce vojakov.

V súkromí tvrdí, že si myslí, že Rusko aj Ukrajina "si chcú zachovať tvár, chcú východisko a že "by ľuďom v niektorých častiach Ukrajiny nevadilo, keby boli súčasťou Ruska", uviedol pre WP zdroj, ktorý o tom s Trumpom priamo diskutoval.

Zahranično-politickí odborníci tvrdia, že Trumpov nápad by odmenil ruského prezidenta Vladimira Putina a pripustil skutočnosť, že medzinárodné uznávané hranice je možné narušiť silou.

Jemu naklonení experti zdôrazňovali, že je potrebné riešiť hrozby pre záujmy USA zo strany Číny a hľadanie spôsobov, ako zvrátiť rastúcu závislosť Ruska od Číny v oblasti vojenskej, priemyselnej a hospodárskej pomoci. Vyslovili sa tiež za obmedzenie rozširovania Severoatlantickej aliancie (NATO).

image

Biden vyzval na dodržanie "posvätného záväzku" voči NATO. Spojenci sú znepokojení možným návratom Trumpa

Výmenou svojho územia za prímerie by sa Ukrajina dostala do horšej pozície bez záruk, že Rusko nebude znovu zbrojiť a neobnoví nepriateľské akcie, ako sa to stalo v minulosti, uviedla Emma Ashford z amerického think tanku Stimson Centre.

Hovorkyňa Trumpovho volebného štábu článok WP odmietla ako špekulácie, pretože informácie podľa nej pochádzajú z nemenovaných alebo neinformovaných zdrojov, ktoré nemajú predstavu o tom, čo sa deje a čo sa stane.

Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj, ktorý sa odmieta vzdať akéhokoľvek územia, predložil vlastný desaťbodový mierový plán vyzývajúci na zastavenie bojov a úplné stiahnutie Ruska zo všetkých okupovaných území.

Návrh zároveň predpokladá obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, bezpečnosť v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne a výmenu všetkých väzňov a deportovaných osôb vrátane vojnových zajatcov a unesených detí.

01 - Modified: 2024-04-04 11:29:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev žiada spojencov z NATO o ďalšie Patrioty. Závisí od nich záchrana ukrajinských životov, povedal Kuleba 02 - Modified: 2024-04-03 21:19:59 - Feat.: 1 - Title: Súd odmietol Trumpov pokus odložiť začiatok procesu ohľadom platby pornohviezde 03 - Modified: 2024-04-03 15:31:29 - Feat.: 1 - Title: Nastal kritický moment. Štáty budú riešiť väčšiu úlohu NATO v koordinácii pomoci Kyjevu, povedal Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-02 04:54:59 - Feat.: 1 - Title: Trump zložil záruku požadovanú v spore týkajúcom sa podvodu s nehnuteľnosťami
01 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 04:46