Belgický kráľ Philippe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Boj na Ukrajine je aj naším bojom, povedal v Európskom parlamente belgický kráľ

10.04.2024, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Belgický kráľ Philippe europoslancom pripomenul myšlienku niekdajšieho československého a českého prezidenta Václava Havla.

Boj na Ukrajine je aj naším bojom, ide o obranu našej bezpečnosti a tiež našich hodnôt, vyhlásil belgický kráľ Philippe vo svojom dnešnom vystúpení v Európskom parlamente.

Na záver pred europoslancami v Bruseli pripomenul niekdajšieho československého a českého prezidenta Václava Havla.

"V podpore Ukrajiny sme ukázali, že dokážeme byť jednotní a prijímať silné rozhodnutia," vyhlásil belgický panovník. Aj Európania sa podľa neho cítia ohrození, a to úplne oprávnene. Rovnakú jednotu EÚ ukázala po referende o britskom odchode z únie, ale aj počas pandémie choroby covid-19, dodal kráľ Philippe. Jeho krajina tento polrok Európskej únii predsedá.

"V kritických časoch dokazujeme našu jednotu, EÚ je však viac ako len krízové riadenie, ide o úniu, ktorú poháňa dlhodobá vízia," povedal belgický kráľ.

Spomenul, že je potrebné, aby Európska únia zostala jednotná, aj pokiaľ ide o dosahovanie klimatických cieľov. Od takzvanej Zelenej dohody pre Európu (Green Deal) sa Európska únia podľa mnohých kritikov v posledných mesiacoch, aj pod vplyvom protestov poľnohospodárov, odvracia.

image

Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc

"V roku 2020 sme splnili ciele týkajúce sa emisií skleníkových plynov, avšak cesta k dosiahnutiu cieľov pre roky 2030 a 2050 je ešte dlhá," vyhlásil kráľ Philippe.

"Znepokojuje ma strata dôvery v naše inštitúcie a rastúci autokratický trend vo svete, aj preto musia naše inštitúcie zvýšiť svoju dôveryhodnosť," uviedol belgický kráľ, ktorý hovoril najprv flámsky a potom francúzsky.

"Prijímaných politikov musí reagovať na hlavné obavy a strachy našich občanov a ich výsledky musia byť efektívnejšie," uviedol. Dodal, že je tiež potrebné občanov EÚ do všetkého rozhodovania viac zapojiť.

Belgický monarcha počas svojej reči spomenul, že v nasledujúcich mesiacoch sa Európania budú zamýšľať nad budúcnosťou Európskej únie a čakajú ich aj debaty o ďalšom rozšírení terajšej dvadsaťsedmičky. "Rozširovanie únie znamená tiež jej posilnenie," uviedol.

"Záverom by som rád uviedol myšlienku Václava Havla: Dvanásť hviezd európskej vlajky nám pripomína, že svet by sa mohol stať lepším miestom, keby sme z času na čas mali odvahu vzhliadnuť ku hviezdam," zakončil svoj prejav kráľ Philippe.

01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-05-02 19:58:05 - Feat.: - Title: Belgický parlament prijal odporúčania k prípadom sexuálneho zneužívania v cirkvi 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:46