Donald Trump a Joe Biden. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Trend sa otáča v neprospech Trumpa. Biden si polepšil vo viacerých prieskumoch

10.04.2024, 16:37
Autor:
ČTKČTK

Agentúra Reuters v utorok publikovala výsledky prieskumu vypracovaného v spolupráci s agentúrou Ipsos, podľa ktorého by na začiatku apríla 41 percent registrovaných voličov hlasovalo za Bidena a 37 percent za Trumpa.

Sedem mesiacov pred očakávaným súbojom o Biely dom medzi súčasným americkým Joeom Bidenom a jeho predchodcom Donaldom Trumpom sú preferencie oboch mužov veľmi vyrovnané.

Demokrat Biden v posledných týždňoch dotiahol stratu na svojho republikánskeho rivala a v niektorých prieskumoch má tesne navrch. V kľúčových štátoch však sondáže stále vyznievajú lepšie pre Trumpa.

Agentúra Reuters v utorok publikovala výsledky prieskumu vypracovaného v spolupráci s agentúrou Ipsos, podľa ktorého by na začiatku apríla 41 percent registrovaných voličov hlasovalo za Bidena a 37 percent za Trumpa.

Pri marcovom dopytovaní rovnakej spoločnosti činil Bidenov náskok iba jeden percentuálny bod, zatiaľ čo v januári Trump porazil Bidena pomerom 40 ku 34.

image

Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden

Dvaja nepopulárni kandidáti

V iných aktuálnych prieskumoch si Biden tak dobre nevedie, negatívny trend pre Trumpa ukazujú rôzne zdroje. Podľa priemeru preferencií, ktorý zostavuje časopis The Economist sa Biden začiatkom jari prvýkrát od konca minulého leta dostal pred Trumpa, hoci je rozdiel minimálny.

Podobný projekt webu RealClearPolling zasa ukazuje, že Trumpov náskok sa stenčil na zhruba pol percentuálneho bodu po niekoľkých mesiacoch, kedy bol výraznejší.

Posun prichádza potom, čo si obaja politici v marci zaistili víťazstvo v primárkach svojich politických strán napriek tomu, že sú naprieč politickým spektrom pomerne nepopulárni.

Biden je v 81 rokoch najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov a o necelé štyri roky mladší Trump naďalej rozdeľuje Američanov svojou extrémnou rétorikou.

Ako prvý americký exprezident čelí trestnému stíhaniu, pričom prvá z jeho štyroch obžalôb by sa mala dostať do fázy hlavného pojednávania budúci týždeň.

Voľba mimo systému

Za týchto okolností mnohí americkí voliči zostávajú nerozhodnutí alebo sa prikláňajú ku kandidátom mimo systému dvoch hlavných strán.

image

Trumpov mierový plán: Navrhuje, aby sa Ukrajina vzdala Krymu a Donbasu

Značnú podporu v prieskumoch má odporca očkovania a zároveň synovec bývalého prezidenta USA Robert Kennedy, zatiaľ však nie je jasné, v ktorých štátoch sa dostane na hlasovací lístok. Doterajšie prieskumy naznačujú, že jeho účasť vo voľbách by pomohla skôr Trumpovi.

V americkom systéme rozhodujú výsledky na úrovni jednotlivých štátov, z ktorých iba hŕstka je považovaná za také, kde majú šancu na víťazstvo demokrati aj republikáni. V aktuálnom volebnom cykle sú ako kľúčové "bojiská" označované Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pensylvánia a Wisconsin, kde sondáže zatiaľ vyznievajú lepšie pre Trumpa.

V novom prieskume pre agentúru Bloomberg sa Bidenova strata vo všetkých okrem Georgie stenčila, nikde však nemal výrazný náskok.

Prezidentské voľby sú v USA na programe 5. novembra, republikáni aj demokrati svojich kandidátov definitívne oznámia v lete.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:02