Humanitárna pomoc padá oblohou smerom k pásmu Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý

10.04.2024, 18:21
Autor:
ČTKČTK

Mnoho krajín, vrátane Spojených štátov, už mnoho týždňov nalieha na Izrael, aby zvýšil pomoc civilistom v oblasti, kde státisíce ľudí hladujú a niekoľko desiatok detí už podľa úradov OSN zomrelo kvôli podvýžive.

Na Cypre je pripravených asi tisíc ton pomoci pre Palestínčanov, ktorí v Pásme Gazy hladujú kvôli už polroku trvajúcej vojne tamojšieho hnutia Hamas s izraelskou armádou.

Námorný koridor, ktorým sa mali dostať do Gazy ďalšie potraviny, sa dočasne uzavrel minulý týždeň po tom, ako izraelská armáda zabila sedem humanitárnych pracovníkov v troch vozňoch organizácie World Central Kitchen.

Nedostatočné množstvo

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Pomoc sa stále v nedostatočnom množstve dostáva do Gazy cez dva pozemné prechody a niektoré štáty ju tam tiež zhadzujú z lietadiel.

Cyperský prezident Nikos Christodulidis dnes povedal, že námorný koridor sa otvorí "veľmi skoro", dal to ale do súvislosti s dokončením provizórneho móla, ktoré pri pobreží Pásma Gazy majú do 1. mája postaviť Spojené štáty. Koncom marca Christodulidis povedal, že americká armáda zrejme dokončí mólo "znateľne skôr".

image

Pri izraelskom nálete v Pásme Gazy zahynuli traja synovia vodcu Hamasu

WCK vlani v októbri v prvých týždňoch po teroristickom útoku Hamasu na Izrael, ktorým sa začala táto vojna, pomáhala Izraelčanom vysídleným z pohraničia pri Pásme Gazy. Potom začala pomáhať civilistom v Gaze, na ktorú Izrael uvalil blokádu.

Neskôr tam začal púšťať humanitárnu pomoc, ale stále v menšom množstve ako pred vojnou. WCK má v Pásme Gazy sieť viac ako 60 komunitných kuchýň a množstvo skladov pre humanitárnu pomoc.

Pozastavenie dodávok

V marci sa tiež táto organizácia podieľala na vypravení prvej lode koridoru do Gazy. Dva dni po tom, ako z Cypru ku Gaze vyplávala druhá skupina lodí, ale izraelská armáda v Pásme Gazy 1. apríla zasiahla tri autá jasne označené logom WCK a zabila sedem pracovníkov tejto organizácie.

WCK potom prerušila činnosť v Gaze a skupina lodí s potravinami sa vrátila na Cyprus. "Pomoc bude na Cypre uskladnená, kým WCK nerozhodne, čo bude ďalej," povedal dnes agentúre Reuters cyperský činiteľ.

Mnoho krajín, vrátane Spojených štátov, už mnoho týždňov nalieha na Izrael, aby zvýšil pomoc civilistom v oblasti, kde státisíce ľudí hladujú a niekoľko desiatok detí už podľa úradov OSN zomrelo kvôli podvýžive. Na zvýšenie pomoci vyzval Izrael už koncom januára aj Medzinárodný súdny dvor.

image

Izraelská armáda stiahla z juhu Pásma Gazy takmer všetky pozemné jednotky, povedal jej hovorca

Hlad ako zbraň

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell a zakladateľ WCK José Andrés tiež obvinili Izrael, že v Gaze používa hlad ako zbraň.

Po zabití siedmich pracovníkov WCK kritizovala Izrael mnoho krajín a izraelská vláda potom sľúbila, že dočasne otvorí pre humanitárnu pomoc prechod Erez na severe a neďaleký prístav v izraelskom meste Ašdod. Zatiaľ sa tak ale nestalo.

Pomoc do Gazy sa po izraelskej kontrole dostáva cez priechody Rafáh z Egypta a Kerom Šalom z Izraela. Izrael tento týždeň oznamuje každý deň čoraz väčšie množstvo kamiónov, ktoré tam vpustil.

Podľa úradov OSN sú však počty sporné a kľúčová je distribúcia potravín vo vnútri Pásma Gazy, kde kamióny musia prejsť cez ďalšie izraelské kontrolné stanovištia. "Polovici humanitárnych konvojov, ktoré sa snažili dostať v marci potraviny na sever (Pásma Gazy), neumožnili ďalší postup izraelské úrady," povedal tento týždeň hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN Jens Laerke.

01 - Modified: 2024-04-10 16:14:33 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom nálete v Pásme Gazy zahynuli traja synovia vodcu Hamasu 02 - Modified: 2024-04-10 05:03:05 - Feat.: 1 - Title: Írsko uzná palestínsky štát, oznámil minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-07 10:14:19 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda stiahla z juhu Pásma Gazy takmer všetky pozemné jednotky, povedal jej hovorca
01 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 03 - Modified: 2024-04-30 13:03:13 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich 04 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:23