Ministri zahraničných vecí počas Indo-Pacifického rokovania v rámci stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 na talianskom ostrove Capr. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe

19.04.2024, 13:37
Autor:
TASRTASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken svojich európskych partnerov vyzval, aby zvýšili nátlak na Čínu. Washington viní Peking z pomoci Rusku pri obrannej expanzii.

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred "katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo" v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah.

Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou, píše agentúra AFP.

image

"Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump

Účastníci rokovaní v záverečnom vyhlásení vyzvali Izrael na vypracovanie dôveryhodného a uskutočniteľného plánu na ochranu civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Odsúdili zároveň "neprijateľný počet civilistov" zabitých v tejto palestínskej enkláve. Okrem iného vyjadrili aj nesúhlas s plnohodnotnou vojenskou operáciou na juhu Pásma Gazy v Rafahu.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine vyjadrili ministri "odhodlanie posilniť spôsobilosti protivzdušnej obrany Ukrajiny s cieľom zachrániť životy a ochrániť kritickú infraštruktúru". Dodali, že na tomto cieli budú spolupracovať aj s ďalšími partnermi.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken svojich európskych partnerov vyzval, aby zvýšili nátlak na Čínu. Washington viní Peking z pomoci Rusku pri obrannej expanzii, pripomína AFP.

image

Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu

"Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad prevodmi položiek s dvojakým použitím a zbraňových súčiastok, ktoré Rusko používa s cieľom podporiť svoju vojenskú výrobu," uviedli ministri krajín G7 vo vyhlásení. Čína by mala podľa ich vyjadrení zaistiť, aby sa skončilo poskytovanie tejto podpory, ktorá konflikt na Ukrajine len predlžuje.

Ministri krajín skupiny G7, ktorá zahŕňa Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Kanadu, rokovali od stredy do piatka na talianskom ostrove Capri o viacerých súčasných témach.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:36:05 - Feat.: - Title: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže podľa OSN trvať 80 rokov 03 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 04 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 05 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:55