StoryEditor

Poľská armáda vraj Irak zvládne

14.05.2003, 00:00

Poľsko trvá na uvažovanej vodcovskej role pri budúcej správe Iraku. Minister obrany J. Szmajdzinski odmietol názory, podľa ktorých sú zamýšľané úlohy nad sily jeho krajiny. "Zvládneme to," vyhlásil stručne. Súčasne poprel, že by Poľsko nemalo dostať kontrolu nad severným Irakom, ale nad sektorom severne od Basry.
Z kruhov NATO pritom zaznievajú hlasy, že Poľsko nie je schopné dodržať svoje záväzky. Výzbroj armády je zlá a veliteľská štruktúra nezlučiteľná so štruktúrou armády USA či Veľkej Británie. Poľsko vyslalo do vojny proti Iraku dvesto mužov, medzi nimi aj 50 príslušníkov elitnej jednotky Grom. Najnovšie má pre potreby irackej operácie vyčleniť 1 500 vojakov.
Naši susedia sú členom NATO od roku 1999 a znalci posudzujú schopnosti ich armády skepticky: "Poliaci majú niekoľko dobre vyzbrojených jednotiek, ale na väčších akciách sa ešte nemôžu podieľať," tvrdí jeden zo západných vojenských predstaviteľov vo Varšave. Za "vysoko profesionálnu" považuje protiteroristickú jednotku Grom, podobne ako poľskú časť spoločnej jednotky Dánska, NSR a Poľska, dislokovanú v Štetíne. Avšak návrh poľského ministerstva obrany nasadiť v Iraku práve túto jednotku narazil v Berlíne na nesúhlas.
Poľsko vydáva na obranu ročne 1,98 percenta hrubého domáceho produktu, t. j. v tomto roku asi 3,6 mld. eur. Do roku 2008 by mala jedna tretina armády byť schopná spolupracovať s armádami iných členských štátov NATO. V dôsledku stagnujúceho hospodárstva je však tento cieľ ohrozený. Na porovnanie, v roku 2001 vydalo Poľsko na obranné účely 79 dolárov na obyvateľa -- v Nemecku, vo Francúzsku a V. Británii to však bolo v priemere až 598 dolárov. Potreba modernizácie je pritom obrovská. Len nedávno Poľsko objednalo 48 bojových lietadiel typu F-16 v celkovej hodnote 3,5 mld. dolárov, ktoré majú nahradiť zastarané stíhačky typu Mig.
Jeden z hovorcov centrály NATO v Bruseli medzitým už priznal, že v súvislosti s Poľskom boli "pôvodné očakávania vyššie -- avšak táto krajina je v NATO ešte len štvrtý rok, Nemecko a Španielsko takisto potrebovali jedno desaťročie, kým ich armády dosiahli potrebný štandard." (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 18:50