Zakladateľ Facebooku prišiel o 2,03 miliardy dolárov. V súčastnosti má majetok v hodnote 62,3 miliardy dolárov.Reuters
StoryEditor

Zuckerberg for president. Šéfa Facebooku chcú na čele USA, už zháňajú peniaze na kandidatúru

01.06.2017, 15:45
Autor:
vemvem
Niektorí priaznivci zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga by svoj idol zrejme radi videli na čele Spojených štátov.

Novovzniknutá organizácia už začala zháňať finančné dary na prípadnú kampaň v prezidentských voľbách 2020. Špekulácie o možnej kandidatúre plnia už niekoľko mesiacov stránky médií, samotný Zuckerberg však politické ambície popiera.

Úvahy o plánoch technologického vizionára a jedného z najbohatších ľudí postaviť sa do čela Spojených štátov sa vyrojili najmä potom, čo Zuckerberg začal obchádzať jednotlivé štáty USA a diskutovať o problémoch "obyčajných" ľudí.

Pýtal sa ich, ako žijú, aké majú problémy, priania a ako vidia svoju budúcnosť. Špekulácie priživil aj prejav, ktorý zakladateľ Facebooku predniesol pred študentmi Harvardovej univerzity a v ktorom vyzval k ambicióznym spoločenským zmenám.

Na opakované otázky, či sa chystá v najbližších voľbách usilovať o Biely dom, všal Zuckerberg odpovedá záporne.

Jeho priaznivci sa však odradiť nedajú. "Budeme musieť presvedčiť Američanov, aby presvedčili Marka," citoval magazín Fortune vyjadrenia hovorcu skupiny Disrupt for America s tým, že do volieb je ešte dosť času. Takzvaný Super PAC už začal zbierku na Zuckerbergovu prípadnú kandidatúru, ktorej úspech má mladého podnikateľa presvedčiť, aby kandidoval.

Pozadie organizácie zatiaľ nie je príliš prehľadné. Jej zástupcovia odmietajú zverejniť údaje o svojich finančných prostriedkoch alebo stúpencoch. Tvrdia len, že sú "dobre financovaní a majú dobré kontakty". Komisia má teraz osem členov správnej rady a kancelárie v Houstone. Ďalšie plánuje otvoriť v Kalifornii a vo Washingtone.

Podľa magazínu Fortune zástupcovia spoločnosti Facebook už dávnejšie naznačili možný záujem Zuckerberga o verejnú funkciu s tým, že by sa podľa nich mohol dočasne uvoľniť z riadiacej pozície v technologickom gigante.

Zuckerberg sa okrem biznisu venuje dobročinnej nadácii a zaujíma sa o spoločenské témy. Okrem iného je veľkým propagátorom konceptu takzvaného univerzálneho základného príjmu, ktorý by od štátu dostával každý človek bez ohľadu na to, či pracuje, alebo nie.

Zuckerberg verí, že by takéto opatrenie ľuďom dalo potrebnú existenčnú istotu a prinútilo ich tak robiť v živote odvážnejšie rozhodnutia a skúšať nové veci. Myšlienka je v poslednej dobe populárne medzi technologickými lídrami v Silicon Valley. Testovanie ekonomické reformy prebehlo už v niekoľkých európskych štátoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 05:49