Voľby v BritániiReuters
StoryEditor

Politická samovražda a obavy. Londýn sa zobudil do povolebnej "opice"

09.06.2017, 10:59

Prekvapivý volebný neúspech pre Theresa Mayovej a vzostup Jeremyho Corbyna. Pre Britov sú výsledky štvrtkového hlasovania šokujúce. Zem podľa nich uvrhnú do ďalšieho obdobia neistoty vo chvíli, keď Británia potrebuje vyrokovať brexit. V uliciach Londýna je zrejmé rozhorčenie a obavy z budúcnosti.

Pre Veľkú Britániu sa to už stáva pravidlom. Po voľbách sa prebúdza so šokom a obavami, čo bude ďalej. V závese za asi ročnou opicou z prekvapivého brexitu prinieslo piatkové brieždenie nečakaný volebnej kolaps Konzervatívnej strany premiérky Theresy Mayovej. Akoby Británii nestačili komplikované rokovania o vystúpení z Európskej únie.

Slová Theresy Mayovej počas volebnej noci

Mizerná nálada je zrejmá aj v uliciach. Ešte vo štvrtok ochotní Londýnčania teraz húfne utekajú pred otázkou, ako vidia povolebnú situáciu. Niektorí sa však svoju frustráciu neboja odovzdať ďalej.

"Je to tragédia. Síce to ešte nie je definitívne, ale premiérka výrazne stratí. Ja som síce volil labouristov, ale aj keď sa im darilo, tak to podľa mňa funkčné vládu neprinesie. Mám strach z toho, čo príde. Snáď to nebudú ďalšie voľby," povedal reportérovi iDNES.cz 42-ročný Paul Brown, ktorý sa v skorých ranných hodinách ponáhľal do zamestnania.

Mala by podľa neho premiérka odstúpiť, ak sa potvrdí jej volebný krach? Brown si paradoxne istý nie je, a to aj napriek tomu, že volil labouristov. "Netuším, či by to niečomu pomohlo. Výmena konzervatívcom viac kresiel v parlamente neprinesie. Navyše sa môže do čela strany dostať Boris Johnson, ktorý by Britániu nemal viesť v časoch brexitu," dodáva Brown.

Dvojitá politická samovražda
Medzi Londýnčanmi je zrejmá určitá únava zo súčasnej politiky. Mnohí nechápu, prečo Mayová vypisovala predčasné voľby až rok potom, čo sa pripravovali rokovania o vystúpení z EÚ. "Je to vlastne vtipné. Za posledné dva roky sme mali dvoch lídrov konzervatívcov, ktorí spáchali politickú samovraždu vypísaním predčasných volieb. Takto si silné a stabilné vedenie krajiny, ako ho v kampani propagovala Mayová, nepredstavujem," vysvetľuje šedivý muž, ktorý sa predstavil ako Dan Cox.

On sám pritom volil konzervatívcov. Corbyn podľa neho mieri príliš doľava. "Hlas pre niekoho iného bol zbytočný. Namiesto jasnej budúcnosti sa všetko ešte viac zamotalo. Ako môžeme rokovať o podmienkach brexitu z pozície silného partnera, keď sa utápame v politickej kríze? To podľa mňa nie je príliš dobrá vizitka pre Britániu," myslí si.

Kritický pohľad si ľudia pochopiteľne nechávajú vo väčšine prípadov pre seba. Piatok je pracovným dňom a nič na tom nemenia ani prekvapivé volebné výsledky. Len sa mnohí Londýnčania mračia o niečo viac, než je obvyklé. Pohľad do novín im na pokoji nepridáva. Titulky väčšiny periodík hlásajú volebný krach Mayovej a úspech nezlomného Corbyna.

"Jeremy je podľa mňa víťaz volieb, a to nehovorím len preto, že som ho volila. Labouristi posilnili, konzervatívci naopak strácajú. Je to dôkaz, že sa dá politika robiť čisto. Jeremy viedol slušnú kampaň. Správal sa uvoľnene, ako normálny človek. Vyvaroval sa osobných útokov. Takého politika chcem na čele Británie," tvrdí 22-ročná Claire, ktorá na stanici metra King's Cross predáva cukrovinky.

Bitka generácií
Prekvapivé výsledky volieb sú z veľkej časti práve dielom súboja mladej a starej generácie. Corbyn dokázal zmobilizovať britskú omladinu. Očaril ich idealistickou politikou. Môžu byť výsledky odplatou mladých za minuloročné referendum, kedy Britániu von z EÚ poslali najmä starší voliči? Možno. Ak je to tak, táto odplata môže mať tragické následky.

"Chápem, že potrebujeme stabilitu pre brexit. To ale neznamená, že by ľudia mali automaticky podporovať premiérku. To je demokracia. Verím, že to zvládneme," myslí si Claire. Namieta, že to bude podľa volebných výsledkov trochu zložité a že Británii v krajnom prípade hrozia ďalšie voľby. "To možno áno, ale zvládneme to. Aj ďalšie voľby. Možno v nich Jeremy získa väčšinu," dodáva s úsmevom.

Prekvapivými volebnými výsledkami pre Britov politická dráma ešte len začína. Potenciál pre funkčnú koalíciu je minimálny. Kreslo sa trasie aj pod Mayovou. Tá môže počas menej ako roka prísť o post premiérky i predsedníčky konzervatívcov.

Začína sa špekulovať, kto ju nahradí. Bude to minister zahraničia Boris Johnson či ministerka vnútra Amber Ruddová? Alebo sa do čela dostane politický dievča pre všetko Jeremy Corbyn?

Namiesto odpovedí voľby Británii priniesli len ďalšie otázky, na ktoré ostrovná veľmoc nemá čas odpovedať. Termín pre dohodnutie brexitu sa totiž rýchlo blíži.

01 - Modified: 2024-05-01 17:03:15 - Feat.: - Title: Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde 02 - Modified: 2024-05-01 15:55:10 - Feat.: - Title: Škótska vláda uspela v hlasovaní o nedôvere 03 - Modified: 2024-05-01 05:58:00 - Feat.: - Title: V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:25