StoryEditor

Krátko zo zahraničia

25.11.2002, 23:00

Päťdesiatšesťročný Škót, ktorého pohrýzol netopier, zomrel v nedeľu na besnotu. Ide o prvý prípad ochorenia na besnotu v Británii po 100 rokoch. Jeho úmrtie potvrdila nemocnica v Dundee. (TASR)

Skoro mesiac po násilnom ukončení moskovskej rukojemníckej drámy zomrel ďalší z bývalých rukojemníkov. Počet usmrtených rukojemníkov sa tým zvýšil na 129. Ako včera v Moskve informovalo ministerstvo zdravotníctva, v nedeľu podľahla na následky krvácania do mozgu 49-ročná žena. (TASR)

Nový ukrajinský premiér Viktor Janukovyč nemá v úmysle uchádzať sa o funkciu hlavy štátu v budúcich prezidentských voľbách, ako to predpokladali niektorí pozorovatelia v spojitosti s jeho vymenovaním na čelo vlády po odvolaní kabinetu Anatolija Kinacha. (TASR)

Iránska justícia sa bude nanovo zaoberať prípadom prominentného liberálneho intelektuála Ašema Agadžárího, ktorého začiatkom mesiaca odsúdili za údajné rúhačstvo na trest smrti. Oznámil to včera hovorca teheránskej justície. (TASR)

USA včera varovali, že maoistickí povstalci v Nepále pohrozili násilím voči tamojšej americkej diplomatickej misii, Američanom v himalájskom kráľovstve preto hrozí zvýšené nebezpečenstvo. Upozornenie ministerstva zahraničných vecí USA zverejnilo americké veľvyslanectvo v indickej metropole Naí Dillí. (TASR)

Medzi šiestimi islamistami, ktorých včera ráno zatkli na predmestí Paríža, je aj hľadaný člen medzinárodnej teroristickej siete Al-Kajdá saudskoarabského milionára Usámu bin Ládina. S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovateľom o tom informovala francúzska agentúra AFP. (TASR)

Pred štvrtkovými primárkami v izraelskej pravicovej strane Likud sa zdá, že jej súčasný líder a premiér Ariel Šaron ignoruje svojho najvážnejšieho súpera, ministra zahraničných vecí Benjamina Netanjahua. Šaron už vyhlásil, že v prípade svojho víťazstva v parlamentných voľbách 28. januára sformuje "čo možno najširšiu vládu". (TASR)

Čiernohorský prezident Milo Djukanovič podal včera demisiu, aby tak otvoril dvere svojmu vymenovaniu do funkcie predsedu vlády menšej z dvoch juhoslovanských zväzových republík. (TASR)

Neúspešný atentát na turkménskeho prezidenta Saparmurata Nijazova spáchal včera neznámy útočník. Terčom streľby z automatickej zbrane sa stal prezidentov sprievod, ktorý smeroval k prezidentskému palácu v centre hlavného mesta Ašchabad. Prezident incidentu vyviazol bez zranení. (TASR)

Príslušníci bezpečnostných síl Alžírska zastrelili v septembri tohto roku člena teroristickej organizácie Al-Kajdá, Emada Abdelwahída Ahmeda Alwana. Oznámila to včera oficiálna alžírska agentúra APS. Mŕtve telo regionálneho šéfa Al-Kajdy bolo možné spoľahlivo identifikovať až po dlhotrvajúcom vyšetrovaní. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:01